Menn, vin og mat

01.04.2005
Menn, vin og mat
Lukt er en viktig del av smaken. Lukter det penger mon tro?

Vinklubben Ergo Bibamus treffes en gang i måneden for vinsmaking, diskusjon og en god matbit. En glødende interesse for vin forener denne guttegjengnen.

Det klirrer i glass, men praten sitter ikke så løst. Det er full konsentrasjon rundt glassene, for kvelden fylt av italiensk rødvin. Det noteres flittig på oversikten, her skal det karaktersettes. Beste vin skal kåres. Egentlig skulle en vinimportør presentere noe av sitt sortiment, men han ble forhindret. Kveldens rangering er også gjort i fagbladet ”Vinforum”. Medlemmene i den jærske vinklubben synes det blir spennende å se om resultatet blir likt, eller om de jærske smaksløkene skiller seg fra ekspertenes.

 

Bare menn

Vinklubben Ergo Bibamus ble startet i 1991. Etter mange år som reisende, hvor han lærte stadig mer om mat og vin, fant president Arve Edland ut at det var på tide med en vinklubb. Hensikten var å ha det trivelig rundt vinen, og å utvikle medlemmenes kunnskap om, og interesse for vin. Det er også et sterkt sosialt innslag. I utgangspunktet kan hvem som helst bli medlem, men det er klare regler for hvordan rekrutteringen skjer.

- Vi skal ha et bra miljø. Derfor kan kun folk som blir foreslått av et medlem bli med. Alle andre i klubben har også vetorett mot alle slike forslag, sier Arve Edland. Nå er de totalt 28 medlemmer, alle menn. De fleste av dem får nok finne seg i å kalles godt voksne.

- Det er ingenting i vedtektene om at vi ikke kan ha kvinnelige medlemmer, men foreløpig er vi bare menn, sier president Arve Edland, som påpeker at de ikke ville starte en ektefelleklubb.

 

På tur

Annet hvert år er det på tide med en klubbtur. Det har vært mye Frankrike, og litt Italia. I år går turen til Bordeaux. Det er sjette gangen gjengen er på tur. I Bordeaux trives de særlig bra. Noen av medlemmene er medlem i et fransk vinbroderskap, og de har gode kontakter i det klassiske vindistriktet.

- Turene er fantastisk kjekke, og vi har god oppslutning, sier Edland. Klubbens navn, Erog Bibamus er latin, og betyr ”La oss altså drikke”.

- Det har vært greit å ha dette navnet når vi har vært på tur. Både i Frankrike og Italia har de et annet forhold til latin, og de begriper hva det handler om. Det hadde ikke vært like lett med et norsk navn, sier Edland.

 

Vinvalg

På de fleste møtene gir vinvalget seg selv. Da er det en foreleser eller importør som presenterer en vin, og denne skal behørig smakes og vurderes. Enkelte møter, slik som denne kvelden, er det bare medlemmene som er til stede. Da bestemmer Edland, i samarbeid med sekretær Jan Erik Vold, hvilke lekkerheter som skal under ganen.

 

Kvelden går sin gang. Vinen helles i en vannskål etter hvert som de blir ferdige med de ulike glassene. Alkoholmissbruk, mener enkelte, men her er det smaken som står i sentrum. Det blir en liten diskusjon rundt en av vinene. Smaken er det ikke noe galt med, men noen synes de kjenner igjen en vårlig odør.

- Lukter det ikke litt skit av denne? Utbruddet er spontant. Etter litt dividering mellom medlemmene kommer en noe bondsk konklusjon.

- Det lukta pengar.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Vinklubben Ergo Bibamus, Arve Edland,

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...