Preus(siske) drømmer

01.07.2004
Preus(siske) drømmer
Trofast: Evy Horpestad er en fornøyd kunde hos Toini Underhaug. -Jeg har hatt henne som frisør siden hun startet. Hun er så flink så, skryter Horpestad.

Det tidligere kongedømmet Preussen hadde ekspansive planer. Vokse vil også frisørkjeden Preus.

For det germanske kongedømmet Preussen var selve hjertet i det kulturelle Tyskland som ble samlet av hærfører kong Otto von Bismarck i 1871. Kanskje går også Toini Underhaug (37) med planer om å bli keiserinne av Frisør-Norge, slik den germanske hærfører i sin tid ble keiser av Tyskland.

 

Det var langt i fra en krigsplan hun la den gang for rundt 17 år siden da hun valgte friøsørbransjen som sin yrkesgruppe. I motsetning til hærfører Bismarck som invaderte med kuler og krutt, bruker Underhaug saks og sjampo når hun sammen med kompanjongen utvikler frisørkjeden hvis navn gir assosiasjoner til den tidligere germanske stormakt.

 

Skal bli størst

I 1989 kom drømmene til syne. Etter noen år som lærling begynte hun for seg selv på Nærbø. Men det var først da hun sammen med Sissel Viksefalch startet Preus Frisør i 2000 at ekspansjonen virkelig skjøt fart.

-Sissel hadde salong på Sandnes og jeg på Nærbø. Vi bestemte oss for å satse sammen. To salonger i Stavanger ble kjøpt opp, forklarer Underhaug og skryter samtidig av samarbeidet med kollegaen..

Siden ble ennå flere salonger i Preus-kjeden etablert. Etter at den niende åpnet i forrige uke, er kjeden blant de største i Norge, og den hurtigst voksende i Rogaland. Akkurat det å bli størst i fylket har det gått litt prestisje i.

-Foreløpig er vi ikke den frisørkjeden med mest omsetning, men vi er størst i antall. Men omsetningen skal vi øke, slik at vi blir den største, sier Underhaug og smiler lurt.

 

Gran Canaria

Som den tyske keiser med krigsteknikk som spesialitet og ekspansjon som livsstil, ønsker også Underhaug å vekke oppsikt i utlandet.Om ett år eller to ønsker Underhaug at skandinavere kan klippe håret sitt i ”hjemlige” omgivelser på øya utenfor Nord-Afrikas vestkyst. Planene er allerede under utarbeidelse.

 

-Vi ønsker å åpne en salong som er rettet mot skandinaviske kunder, forklarer Underhaug, og understreker at skandinaver stiller krav til hjemlig komfort også under ferieopphold. Om det er marked for å klippe solhungrige nordboere i turistmaskiner som Gran Canaria, vil framtiden vise. Men det er innegn tvil om at Underhaug ser på steget som en utvikling av frisørkonseptet. Dessuten kan arbeid i varm solgangsbris også få mer ut av de ansatte. Og nettopp de ansatte er noe Underhaug setter høyt på dagsorden.

 

Medlemskap

Preus skal ifølge Underhaug være en god arbeidsplass som gir kvalitet til kundene. Underhaug er ikke i tvil om at det er nyttig å utveksle erfaringer med andre bransjer for å utvikle bedriften.

- Vi må hele tiden utvikle oss. Kunnskapen vi opparbeider oss gjennom arbeidet ønsker vi at andre skal kunne benytte seg av. På den andre siden høster vi også erfaringer fra andre bedrifter, forklarer Nærbø-jenta med håndverk som spesialitet. Gjennom trivsel på arbeidsplassen skal de ansatte yte. Og gjennom trivelige ansatte skal kunden gis en opplevelse når han ankommer. Derfor betyr det mye for Underhaug å pleie de ansatte, både på og utenfor arbeidsplassen. Nylig lanserte Preus medlemskap for sine kunder. Det betyr at kundene for en bestemt månedspris kan klippe, vaske, føne og style håret sitt så mye de vil.

- Lanseringen av medlemskap har blitt veldig godt mottatt. Foreløpig har rundt 100 kunder tegnet medlemskap, forklarer frisørlederen.

 

I motsetning til keiser Bismarck, som ble gammel i sitt yrke, og til slutt tilsidesatt, ønsker ikke Underhaug å lide samme skjebne.

- Jeg vil ikke holde på med dette resten av livet. Men vi får se om ti år. Den yngste datteren min på ni år har allerede signalisert at hun ønsker å overta etter meg, sier frisørkeiserinnen og smiler.

 

Av Tor Gunnar Tollaksen

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Preus Frisør, Toini Underhaug,

Nyheter

Hjertesnakker II

Hjertesnakker II

Vi minnes ikke dager, men øyeblikkene ...

Humor og alvor - hånd i hånd

Humor og alvor - hånd i hånd

Dikt om ordets makt Kunne man slette, kunne ...

– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

Trond Evenstads motto er «Aldri så banalt ...

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...