Edvard Munch i våre hjerter for evig og alltid

10.11.2023
Edvard Munch i våre hjerter for evig og alltid
Ivo De Figueiredo
Stormen

Da Edvard Munch døde i 1945 testamenterte han alle sine malerier til Oslo kommune. Det gikk noen år før kommunen fikk bildene opp på veggen. Først i 1963 ble Munchmuseet på Tøyen åpnet og ga publikum raus tilgang til mange av Munchs bilder; bilder svært mange aldri hadde sett før de hang på veggen i et supermoderne museum vår by aldri hadde sett før. Det var stort, ja, større enn stort. Folk kom fra hele verden for å se og oppleve. Edvard Munch var ikke hvem som helst.

Selv begynte jeg i 1. klasse på Tøyen skole i 1963 og hadde min daglige skolegang forbi Munchmuseet. Det var som om verden flyttet opp til oss på Tøyen og vi fikk oppleve suset fra den store verden; enskjønt sirkustomta lå vegg i vegg hvor både sirkus Arnardo og Berny fikk boltre seg.

Vi trodde Munchmuseet var kommet for å bli. Men den gang ei. Nye Munchmuseet ble innviet i Bjørvika i 2020 i en høy bygning med en knekk på. Det viste seg å være vinduer mot byen; en fiffig arkitektonisk detalj. Kunst vil noen si.

At Munchmuseet ble flyttet fra Tøyen til Bjørvika var et tap – både for Tøyen og for de menneskene som bor rundt museet. Finkulturen hørte liksom ikke hjemme her på østkanten. Den ville trives bedre i sentrum.

Tilbake sitter mange Tøyenbeboere med et tomt hull i sin kulturelle sjel og oppdragelse. Det som var er ikke mer. Det er dessverre mer politikk enn kunst – og kunstens vilje er å se mens oppgaven svært ofte er å vekke følelser. Så får den enkelte ta stilling til hva som er hva.

Et slags «plaster på såret» er å finne i årets bokhøst. Biografforfatteren Ivo de Figueiredo har skrevet en praktfull Munch-biografi med tittelen «Stormen»-bind I. Det er blitt en nydelig bok som forteller om Edvard Munch på godt og vondt – fra fødselen og fremover. Til og med det første fotografiet av han er gjengitt – en liten, våken gutt med åpne øyne. Det skulle bli noe av han og han skulle innta så å si hele verden med sine bilder og bli kjent «like til berget det blå».

Det er spennende å lese om Munch. Selv om han for denne anmelder tilhører barnelærdommen, er det mye nytt å lære i denne boken. Den er også godt skrevet og tar leseren på en elegant måte inn i og gjennom Edvard Munchs liv. Her har mange mye å lære.

Det hviler noe litt uforløst over Edvard Munchs liv. Han sa og gjorde mye underlig, men kunsten hans var det aldri tvil om. Den holder – og det forteller Ivo de Figueiredo om på en utmerket måte. Dette er meget bra saker og en biografi som hevder seg godt i litteraturen.

Bind I bør leses flere ganger og mens vi leser kan vi vente på bind II. Det vil helt sikkert også bli å finne i bokhyllene på Tøyen! Edvard Munch og hans kunst er for evig og alltid i våre hjerter.

På Tøyen heter Munchmuseet fra 1963 nå «Gamle Munch»!

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

–	Det er fysikk forklart på en gøyal måte

– Det er fysikk forklart på en gøyal måt...

Hilde Sunde har, i samarbeid med illustratøren ...

Øyeblikk av lykke

Øyeblikk av lykke

Det du gjør - gjør det helt - ikke ...

Skyldens stemme

Skyldens stemme

I visse perioder kan skyldfølelsen ta ...

Sonare Livstopper

Sonare Livstopper

«Interessante tanker, båret fram på ...

Bekjennelser

Bekjennelser

Kan det tenkes at det vi ikke vet, er det ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...