Kristne strateger har ordet

20.10.2023
Kristne strateger har ordet
Helje Kringlebotn Sødal(red.)
Kristne strateger

Norsk historie er historie på alle felt og områder fra begynnelsen til våre dager. Nå foreligger det en bok som ikke bør gå den som er interessert i kristendommens historie og utbredelse i landet vårt forbi. Den heter «Kristne strateger» og er redigert av Helje Kringlebotn Sødal som sammen med eksperter, hver på sitt felt, har skrevet biografiske sider om kristne ledere. Det er spennende lesestoff.

Ikke overraskende åpner boken med et solid kapittel om Hans Nielsen Hauge fra Tune ved Sarpsborg som med sitt liv la grunnlaget for en helt ny vekkelse. «Hold dere til statens religion», skrev han til sine etterkommere og la på den måten strategien for det meste av norsk kristenliv.

Asbjørn Kloster en er annen strateg. Med sin kristne overbevisning fra Rogaland startet han Norges første totalavholdsforening i Stavanger i 1859 og i Oslo et par år senere. Som sosialreformator betydde han i sin samtid mye for Norge. Han var en strateg på sitt område – særlig innen avholdsbevegelsen.

Og så får Cathinka Guldberg en solid omtale i foreliggende bok. Hun etablerte både et lite sykehus og Norges første sykepleierskole på Grønland i Oslo; i den bygningen som i dag huser en café under navnet «Asylet». Her utdannet hun diakonisser til tjeneste i samfunnet – og det som i dag heter Lovisenberg diakonale sykehus (et av Norges mest moderne når det gjelder utstyr) bygger på hennes aner og arbeid. Hun la strategien for diakoniens utbredelse i Norge.

Blant mange andre er også Thomas Ball Barrat omhandlet. Han var opprinnelig metodistprest, men opplevde pinsevekkelsen i Amerika og kom senere til å grunnlegge pinsebevegelsen i Norge. Han la strategien for det frikirkelige arbeidet i landet vårt. Åpnet opp og fikk mer «ånd og glede» inn i møtene.

Og slik kan jeg nevne navn etter navn som har betydd noe for utviklingen av kristendommen i landet vårt. Ole Hallesby, Sigrid Undset, Eivind Berggrav, Kristian Schjelderup, Ronald Fangen. Andreas Aarflot, Arild Edvardsen og Rosemarie Køhn – alle er beskrevet ut fra sin tankegang og sine strategivalg.

Det jeg savner i denne boken er en representant fra Frelsesarmeen. Også her burde det være nok av folk å ta av. Frelsesarmeen har virkelig betydd mye strategisk for både det evangeliske og sosiale arbeidet i Norge.

«Kristne strateger» er en spennende og lærerik bok å lese. Den kaster blikket bakover og presenterer noen av vårt lands viktigste ledere på sine området. Man kan godt si det slik at de alle var med på å vise vei i et ofte ulent og vanskelig terreng. De viste vei så vi andre kan gå videre og rydde nye stier, bryte mer land og stake ut kursen videre.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Aldri hjemme

Aldri hjemme

De spør hvordan det var, å flykte ...

Kvinner og mén

Kvinner og mén

Hva skjuler seg bak fasadene? Bli med på ...

Desemberbarn

Desemberbarn

Hva faen gjør man med savn, liksom ...

Alle årstidene i mitt hjerte

Alle årstidene i mitt hjerte

En gripende diktsamling om forløsning, ...

Stråle 3

Stråle 3

Ei vakker og tankevekkande bok

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...