Folket det vil fare – migrasjonens historie

04.10.2023
Folket det vil fare – migrasjonens historie
Sam Miller
Migrasjon

Migrasjon er flytting fra et område til et annet; populært sagt et annet ord for inn- og utvandring. Sam Miller – forfatter og journalist med erfaring fra BBC og mange år i India bak seg – har skrevet en bok om dette. «Migrasjon – historien om menneskehetens vandringer». Nå foreligger boken på norsk i en svært tilgjengelig utgave som kaster lys over og inn i migrasjonens mysterium.

En migrant er en som har forflyttet seg fra en kultur til en annen. Tilsynelatende høres dette både enkelt og besnærende ut, for vi mennesker vil ofte gjerne ha variasjon. Men så enkelt er det ikke. Sam Miller problematiserer dette.

For en norsk nordmann fra Norge er det å innvandre til Sverige en i teorien enkel sak. Svenskene snakker nesten samme språk – og det skal bare litt velvilje til å forstå hva «søta bror» både sier og snakker om. «Nej, tacka vet jag logdans. Där får jag fara som en fogsvans» - sier svenskene i en sang og det skal vi nordmenn forstå sånn uten videre.

Så enkelt er det ikke.

Svensker har sin helt egen uttrykksform; akkurat som vi nordmenn har det, akkurat som ethvert annet land har det som en del av sin kultur. I Sri Lanka sier de: «Marta karadere karrende epa». På engelsk i fri oversettelse: «Never mind.» På norsk: «Ikke bry meg. Det holder! Epa = nok.

 Skal vi gi oss i kast med å forstå migrasjonen er det mye å ta fatt i. Språket er en ting. Seder og skikker noe helt annet. Det er vanskelig, rett og slett.

Migrasjonen har antageligvis foregått til alle tider, alle steder. Fra da Moses førte israelittene ut av Egypt (Eksodus) og frem til våre dager – og før det. I Norge skal vi ikke gå lenger enn ut på vårt eget fortau for å se migrasjonen i full blomst. – eller andre veien: det er anslått at ca. 1 million nordmenn reiste fra Norge til Amerika mellom 1820 og 1920 – og litt senere. Og det er også sagt at vi «alle har en tante eller bekjent i Brooklyn.» Det forteller noe om hvor enormt migrasjonen har virket blant alle folk og land – og lar seg ikke stoppe uansett forordninger, lover, regler og grenser. «Folket det vil fare!»

Migrasjon – folkevandringer – et meget komplisert og svært sammensatt emne. Sam Miller knytter noe av dette sammen i sin bok for å gjøre det mer håndterbart for folk flest.

Denne boken er bygd opp med beskrivende kapitler og forklarende mellomspill som henter leseren inn i stadig nye assosiasjoner. Dette gjør boken til et rikt dokument som kan leses igjen og igjen.

Migrasjonens vinger slutter aldri å flakse.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Aldri hjemme

Aldri hjemme

De spør hvordan det var, å flykte ...

Kvinner og mén

Kvinner og mén

Hva skjuler seg bak fasadene? Bli med på ...

Desemberbarn

Desemberbarn

Hva faen gjør man med savn, liksom ...

Alle årstidene i mitt hjerte

Alle årstidene i mitt hjerte

En gripende diktsamling om forløsning, ...

Stråle 3

Stråle 3

Ei vakker og tankevekkande bok

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...