Sikkerhetspolitiske analyser med personlig vri

06.06.2023
Sikkerhetspolitiske analyser med personlig vri
Janne Haaland Matlary
Verden blir ikke den samme

«Verden bli ikke den samme» slår Janne Haaland Matlary fast allerede i tittelen i sin nye bok og sikter selvfølgelig til tiden før og etter krigen i Ukraina. «Vår nye sikkerhetspolitiske hverdag», er undertittelen.

I denne boken setter hun den tragiske krigen inn i en større sammenheng og forsøker å analysere hvordan den vil prege verden fremover. Det er selvfølgelig et ambisiøst ønske, men ikke desto mindre spisser professoren pennen og gyver løs på de vanskelige resonnementene som det ikke er gitt alle verken å arbeide med eller forstå. Det blir for vanskelig for de fleste.

Men Janne Haaland Matlary åpner opp og bringer veien til kunnskap slik at leseren kan forstå litt mer. Innimellom krydrer hun fremstillingen med små episoder fra eget liv, noe som gjør boken – hvor innviklet den enn er – til en type allemannseie hvor vi alle er mennesker og aktører.

Det er likevel galt å si at Matlary menneskeliggjør den forferdelige krigen, men hun gjør noe av den forståelig for leseren. Den er ellers vanskelig nok som den er med krigshisseren Putin som snart mener at vi alle er nazister.

Det går fint å være uenig med Janne Haaland Matlary og hennes fremstilling, men hun er skarp og vet å analysere. Som universitetsprofessor har hun den aller beste bakgrunn for å mene og skrive om Ukrainakrigen og sikkerhetspolitikk, og hun linjerer opp både teorier og forslag.

Å finne og vinne freden er ikke gjort i en håndvending, og det blir vanskeligere og vanskeligere jo lengre krigen varer. Med nye medlemmer av forsvarsalliansen NATO og Sverige på «vippen» for medlemskap alt avhengig av Tyrkia, er det en spennende og beveget situasjon hvor det ikke er gitt hvilken vei det vil gå. «Ukraina vil vinne» krigen er omkvedet. La oss se hva som skjer.

Men det er også andre konflikter som rulles opp i denne boken – f.eks. klimapolitikken; en ting som på en eller annen måte bør finne sin løsning. Europa er neppe enig med USA, og hva som så kan skje i forhold til Kina er et åpent spørsmål. Utenrikspolitikk er ikke lett.

Janne Haaland Matlary har igjen skrevet en meget leseverdig bok som vender seg til den som vil følge med i samfunnet, i utviklingen, i krigen – og i freden. Det er bare å øse av hennes kunnskaper – og stille kritiske spørsmål.

Verden venter ...

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Nazi-unge!

Nazi-unge!

Om klimaet for «sopere» den gang - gjennom ...

Engleglans og pillefygerter - POCKET

Engleglans og pillefygerter - POCKET

I en tid da selvrealisering var et fremmedord ...

Politiprofiler - Bind II

Politiprofiler - Bind II

Om politifolk som var med og viste vei

Signaler og tegn

Signaler og tegn

Jeg ber til en Gud jeg ikke kan se. Gi meg ...

Heldig - tross alt

Heldig - tross alt

Dikt om livets mange fasetter - på godt ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...