En humoristisk fantasy-perle

05.05.2023
En humoristisk fantasy-perle
Lyrikkforlaget
Tom Paulsen

Tom Paulsen debuterte med den elleville romanen Kaffeverden i fjor. Romanen har fått god mottakelse blant kaffeelskere over det ganske land.

Hvem er mannen bak Kaffeverden?

– Et par ganger i måneden spiller jeg rollespill med venner, liker film til den grad at jeg har deltatt som publikum på Den norske filmfestivalen i Haugesund hvert år siden 2018 og testet ut Skrekkfilmfestivalen i Tysvær. I 2019, sommeren før koronaen, var jeg på en tre uker lang tur til Vietnam og Kambodsja. Nøkkelordet blir vel opplevelser: Jeg er en person som setter pris på eventyr og nye inntrykk, men har ingenting imot at disse skjer fra trygge omgivelser i stolen hjemme.   

 

Hvordan fikk du idéen og/eller inspirasjonen til boka?

– Grunnideen kom i 2014, mens jeg og en tidligere studiekamerat jobbet med å etablere et reklamefilmselskap i Finnmark. Han, som i motsetning til meg ikke var særlig glad i verken kaffesmaken eller -lukten, sa noe sånt som «lurer på hvordan verden hadde vært hvis alle hadde vært som deg». Selvfølgelig ment spøkefullt, tror jeg. Vi snakket ofte om det å lage en storfilm i fremtiden og førte alle ideer på en liste. Samtidig jobbet jeg også med et manus på fritiden. Jeg likte å skrive. Etter hvert som tiden gikk ble jeg ikke kvitt tanken om en verden der alle forgudet kaffe, og begynte så smått å skrive ned noen notater til en god historie, uten å vite at den skulle ende opp i bokformat.

 

Fortell kort om bokas handling/tema og målgruppe.

– Kort fortalt handler boka om vår kaffemani, parodisk formidlet i en fantasiverden. Kaffedistributørens sønn, Herman Koppelius, må komme opp med en løsning når kaffeforsyningene plutselig ikke når fram til landsbyen. Målgruppen er i utgangspunktet unge voksne, basert på de dramaturgiske virkemidlene som er tatt i bruk, men kjennskap til kaffe kan også være en fordel for å forstå humoren enda bedre. Tror forresten også du kan kose deg med boken dersom du foretrekker te eller kakao. Selv om kaffe er statsreligionen, finnes også andre alternativer.       

   

Dersom relevant: Hvor mye er fiksjon, og hvor mye er hentet fra virkeligheten?

– Alt er fiksjon, men jeg har jo selvfølgelig latt meg inspirere av virkeligheten. Jeg har f.eks. hørt flere si «kaffe er som en religion for meg». Tror likevel ingen har ment det så bokstavelig som boka fremstiller kaffereligionen. Andre eksempler er gravkannen, kaffeverdens urne, som er inspirert av begravelsen til Renato Bialetti. Den italienske forretningsmannens aske lå i en stor mokkakanne under hans bisettelse i 2016. Dette er bare noen eksempler jeg kom på i farten. Virkeligheten er rar. Kaffeverden er bare «litt» rarere.

 

Hvordan skiller boka seg ut fra andre?

– Det finnes veldig få norske bøker i sjangeren humoristisk fantasy. Under min søken etter inspirerende litteratur var det nærmeste jeg kom å lese en norsk bok oversettelsen av Haikerens Guide til Galaksen fra 70- og 80-tallet. Oversatt fra Engelsk. I USA og England skrives fremdeles mye. Jeg mener denne sjangeren fortjener en tilhørighet også i norsk litteratur. Forhåpentlig kan denne boka bevise det.

 

Har du flere prosjekter på gang? Oppfølgere?

– Oppfølgere? Ikke ennå, men hvis det er noe folk ønsker seg, har jeg ideer om hvordan Kaffeverden kan fortsette. Uten at jeg nødvendigvis har noen konkret avslutning. Om jeg har flere prosjekter på gang? Jo da, jeg ønsker å skrive mer og har begynt å kladde ned noe annet morsomt, for deretter å bli litt lei og hoppet over på noe helt nytt igjen. Gir beskjed til omverden så snart jeg føler konseptet begynner å forme seg til en komplett historie. Har flere ideer å jobbe ut fra, men det må jo også være interessant for meg å jobbe med i lengden. Vil ikke gi falske forhåpninger som for eksempel en tittel eller en synopsis som aldri kommer til å bli gjennomført, men jeg jobber som regel alltid med noe.

 

Redaktør -

Nyheter

Aldri hjemme

Aldri hjemme

De spør hvordan det var, å flykte ...

Kvinner og mén

Kvinner og mén

Hva skjuler seg bak fasadene? Bli med på ...

Desemberbarn

Desemberbarn

Hva faen gjør man med savn, liksom ...

Alle årstidene i mitt hjerte

Alle årstidene i mitt hjerte

En gripende diktsamling om forløsning, ...

Stråle 3

Stråle 3

Ei vakker og tankevekkande bok

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...