Sukker, sukker, sukker ....

16.01.2023
Sukker, sukker, sukker ....
Bente Josefsen
Sukker detox på 14 dager

Kan vi se på sukker som en forbannelse? Ja, for noen er det det, en sann forbannelse som ikke fører noe godt med seg og som kan skape de verste sykdommer og svært mye annet ubehag for den det gjelder. Mens for andre er sukker bare fryd og sann glede. Slik er vi mennesker ulike.

Bente Josefsen – som er utdannet innen avhengighetsmedisin med sukkeravhengighet som spesialområde – har nå skrevet en guide, en veiledning og en slags kokebok – om sukkeravhengighet. «Sukker detox på 14 dager» heter boken. Boken er en praktisk håndbok i hvordan man kan bli kvitt sukkertrangen og på den måten få et friskere og sunnere liv.

Men er det mulig å bli så mye friskere hvis sukkeret så å si forsvinner? Ja! Bente Josefsen er et levende eksempel på det. I boken forteller hun selv sin historie og det er interessant å lese både hvordan hun gikk ned i vekt og fikk nytt mot på livet. Det går hvis du vil!

Og da er vi egentlig ved kjernen i det hele. Å bli kvitt sukkertrangen og sukkerinntaket er et spørsmål om vilje og motivasjon. Det ene henger sammen med det andre – motivasjonen er kanskje det viktigste, men den – som så mye annet – henger også sammen med kunnskapen. Kunnskapen kan man få i Josefsens bok; en delikat bok man kan lese og bla i igjen og igjen og finne inspirasjon til hvordan du kan gjøre tingene.

Den bakerste delen av boken er nemlig en kokebok hvor de herligste retter med minimalt av sukker inngår som en del av helheten. Det er bare å gå i gang!

Det er imidlertid en hake ved dette. Å lage mat til seg selv i så små porsjoner som kun ett menneske trenger, blir dyrt i lengden. Den ene retten etter den andre beskrives og presenteres og lekre bilder gjør at leseren blir sulten, men å lage alt dette til seg selv kan fort oppfattes som bortkastet og forgjeves. Mye mat blir ikke spist og mye må kanskje kastes.

Trikset ligger i å enten lage små porsjoner eller å få noen å spise sammen med. Det er lite som er så sosialt som å spise sammen med noen, så det er bare å fatte nytt mot og gå på. Er motivasjonen i orden er det ikke vanskelig å få det til. Bente Josefsen klarte det.

Å lage mat er ofte en kunst. Men følger du oppskriftene og tar en ingrediens av gangen, er ikke dette så vanskelig. Sunn mat i en sunn kropp hører sammen, og Bente Josefsen viser deg og meg hvordan vi kan gjøre det med minimalt med sukker.

Spørsmålet er om vi tar utfordringen. Om vi tør å ta den. Gå inn i det og leve med og i det. Det er din og min helse som står på spill, kanskje det mest verdifulle vi har – og da skulle det nesten bare mangle.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

For dårlig oppfølging av fødende

For dårlig oppfølging av fødende

Først lenge etter en akutt innleggelse ...

Gnisten

Gnisten

Vi har alle valg - så våg å ...

Alfabetisk hjernedans

Alfabetisk hjernedans

ja, ytringsfriheten brukes til sitt ytte...

Livet, døden og alt imellom

Livet, døden og alt imellom

Avkledd, skamfullt, nakent og rent på ...

Et år på sikkerhetspost

Et år på sikkerhetspost

Michelle Elisabeth Myklebust vil fjerne tabuet ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...