Kunsthistoriens hemmelighet

09.01.2023
Kunsthistoriens hemmelighet
Kristine T. G. Hardeberg
Kunsthistorie for alle!

Er det mulig å forstå kunst og kunstens historie uten å ha studert i årevis ved en høyskole eller et universitet? Er det mulig å sette f.eks. malerier sammen til en forståelse som gir bildet mening? Er det mulig å oppleve med seg selv noe av det som er kunstens hensikt: å vekke følelser? Er det mulig å forstå disse hemmelighetene uten for mye besvær i vår moderne og travle tid?

Svaret er ja. Det er bare å finne nøkkelen – og nå er nøkkelen kommet i form av en bok av Kristine T.G. Hardeberg. «Kunsthistorie for alle!» heter den – med utropstegn i tittelen. Det lover bra, spennende og interessant.

«En oppdagelsesferd i kunsten» er bokens undertittel. Jeg skal ikke forsøke å argumentere mot dette, men heller bla igjennom og nyte denne boken som i all sin bredde tar for seg den grunnleggende forståelse av kunst – malerier og skulpturer. Dybden i dette ligger i hvert sinn som ser, opplever og fornemmer hva kunsten gir den enkelte.

Hardeberg gyver på 142 herlige sider løs på de ulike stilartene, beskriver og forklarer om kunstens ulike «ismer» og tegner et historisk bilde det er til å bli klok av i forståelsen av både penselstrøk og farger.

Boken er holdt i et muntlig og «snakkende språk». Noe som gjør at leseren får opplevelsen av at forfatteren snakker direkte til både deg og meg. Fordi det er gjort enkelt blir de ulike «ismene» lettere å forstå og ikke minst gjenkjenne. Dette er god kunnskap!

Boken er full av bildeeksempler som forklarer og forklarer mer. Å lese om f.eks. Leonardo da Vinci og Hardebergs forklaring av bildet «Bebudelsen» – en bakgrunn for mange bilder av ulike kunstnere – er på sett og vis et lærestykke som hører både den klassiske dannelsen og allmennutdannelsen til fordi det berører og berører igjen. Slik virker kunsten på våre følelser.

Men, alle er ikke like. Noen mennesker går forbi verdens flotteste malerier uten å ense hva det handler om. Våre blikk er selektive, og vil vi ikke se, er det bare å la det være. Å gå glipp av verdens «skjønnhet og varme» i en tid da krig raser i Europa og Amerika sliter med en eks-president som ikke vil erkjenne nederlaget, er et tap. Vi trenger nemlig påfyll av det som gir sjelen næring. Kunst er en av disse tingene, musikk er en annen, naturopplevelser en tredje. Det gjelder å finne sin plass der sjelen kan hvile og likevel bli forbauset og forundret. Det skaper som regel ny innsikt.

Hvis jeg skulle ønske meg noe mer eller noe annet i denne boken, må det være noe om Edvard Munch (så vidt representert med bildet «Skrik») og om Anders Zorn (ikke representert i det hele tatt). Men Hardeberg skriver at hun vil skrive flere bøker, så det er lov å håpe på nye innsikter også om andre kunstnere. Det er flere paletter å ta av – og de er fulle av regnbuens farger.

Kunstens hemmelighet – hva er det? Kvalifisert gjetning handler om at det er det vi opplever når vi betrakter et lerret, hva det gjør med oss og hvilket følelser og assosiasjoner det setter i sving.

I møtet med kjente og ukjente penselstrøk er det tusenvis av muligheter og et fargespekter bare den enkelte som opplever det ser og kjenner. Så dypt lodder kunstens virkelighet.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Men sofaen er din til odel og eie

Men sofaen er din til odel og eie

«Jeg vet jeg er for mye for deg ...»

Forstandens fjolleri

Forstandens fjolleri

Hvordan å elske den som bare elsker ...

Er det bare meg

Er det bare meg

Her er dikt til ettertanke

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...