Taj besøker hovedstaden

03.11.2022
Taj besøker hovedstaden
Forlagshuset Publica
Sissel Moxnes Gravseth

Hunden Taj har vært ute på mange eventyr. Nå besøker han hovedstaden, hvor han får et viktig oppdrag.

Bokserien om Taj er ganske så unik. Taj er en ekte hund, ikke bare en fantasifigur. Det er matmor Sissel Moxnes Gravseth (72) som hjelper Taj med å skrive historiene, mens hunden spiller hovedrollen. Sammen går de turer hvor matmor har med seg fotoapparatet. Resultatet har blitt fire sjarmerende barnebøker, som også voksne kan ha glede av.

 

Sissel Moxnes Gravseth er pensjonert lærer. Hun hadde et kall da hun gikk var ferdig med lærerutdanningen i 1973: Å lære barn å lese. Som pensjonist følger hun kallet ved å skrive bøker for barn, pedagogiske bøker som er lette å lese og lette å forstå, takket være fotografiene. At bøkene handler om en hund, er slett ingen tilfeldighet.

– Jeg vokste opp med hund i hjemmet, og som voksen har jeg nesten alltid hatt hund i huset. Nå bor jeg og hunden min Taj på Finnskogen, nærmere bestemt Austmarka i Kongsvinger kommune, forteller Gravseth.

 

Som lærer var hun ofte med elevene sine på biblioteket. Hun registrerte at barna kastet seg over bildebøker som hadde «ekte» bilder av hunder og katter i tillegg til en lettlest tekst.

– Men utvalget i den sjangeren var ikke så stort. De fleste bildebøkene hadde bare tegnede illustrasjoner. Det var disse erfaringene som gav meg ideen om selv å skrive bøker med bilder og fortellinger om min egen hund. Som pensjonist har jeg nå realisert tanken, smiler forfatteren.

 

Målgruppa for bøkene i Taj-serien er først og fremst de «ferske» leserne.

– Det er viktig for meg at bøkene har en enkel, lettlest tekst uten for mange lange, vanskelige ord. Barna skal sitte igjen med en «godfølelse» når boka er lest, sier Gravseth, og viser til en 6 år gammel gutt som utbrøt «Å! Den var fin» etter å ha lest den første Taj-boka.

Med de flotte bildene og den enkle teksten passer bøkene for barn helt ned i 3-årsalderen og oppover, mener den pensjonerte læreren.

 

Den fjerde og hittil siste boka i serien har fått tittelen «Taj i Oslo». Matmor og hund tar turen til storbyen, hvor de hjelper en liten gutt med å finne bamsen han har mistet.

– Jeg tenker at denne boka også skal gi målgruppa litt kjennskap til Oslo og at barna kan kjenne igjen noen av stedene der bildene er tatt, forklarer Gravseth. Hun viser til en episode som involverer en 3-åring som hadde lest en av Taj-bøkene:

– Jenta var med til Morokulien på grensa mellom Norge og Sverige og ble vist den lille brua som Taj var på i «Taj hos dyrlegen»: «Opp i Norge og ned i Sverige,» sa 3-åringen. Dette kom helt spontant uten at noen hadde sagt noe som skulle minne henne på Taj-boka, smiler Gravseth.

 

Redaktør -

Nyheter

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Men sofaen er din til odel og eie

Men sofaen er din til odel og eie

«Jeg vet jeg er for mye for deg ...»

Forstandens fjolleri

Forstandens fjolleri

Hvordan å elske den som bare elsker ...

Er det bare meg

Er det bare meg

Her er dikt til ettertanke

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...