To bøker om jødisk liv, kultur og historie

01.11.2022
To bøker om jødisk liv, kultur og historie
Cora Alexa Døving og Bodil Stenseth
Jødisk og antikvitetshandler Watchman

Det finnes to jødiske menigheter i Norge – en i Oslo og en i Trondheim. I Oslo er det ca. 770 medlemmer, i Trondheim ca. 130. Disse menneskene utgjør den jødiske «bosettingen» i Norge i tillegg til noen «slengere» som finnes i et ikke nærmere definert antall, men det er ikke mange. Totalt har vi noe i underkant av 1 000 jøder i landet vårt. Vi snakker altså om en minoritet – et mindretall.

Det Mosaiske Trossamfunn samles til bønn i synagogen i Bergstien på St. Hanshaugen i Oslo; det samme gjør jødene i synagogen i Trondheim med beliggenhet i Arkitekt Christies gate på Kalvskinnet – et meget kort steinkast fra selveste Nidarosdomen.

Rundt disse to menighetene drives det et aktivt jødisk liv både når det gjelder gudstjenester og andre kulturelle aktiviteter som folk flest ikke kjenner så mye til. De fleste har rett og slett ikke tatt bryet med å finne det ut, men faktum er at innenfor murene både i Bergstien og i den gamle jernbanestasjonen på Kalvskinnet hver dag i uken utspinner seg et spennende, interessant og rikt liv som gir mening til den som er med på det.

I boken «Jødisk» som foreligger i disse dager har Cora Alexa Døving samlet en del artikler om jødisk liv og kultur. Det er utrolig interessant. Menighetslivet – som ligger nært de aller fleste jøder i Norge – er analysert både i Oslo og Trondheim, og det er mulig gjennom denne boken å få et godt innblikk i det jødiske i Norge.

Det er mange som ser på jødene som spesielle der de går med sine «kalotter» på hode og litt spesielle klær, kanskje. Men all «mystifisering» forsvinner ved kunnskap. La gå at menigheten i Oslo tradisjonelt er ortodoks, men er du og jeg virkelig interesserte i hva dette handler om, så ligger veien til mer informasjon i denne boken som tar for seg identitet, praksis og minnekultur. Det er en bok å bli litt klokere av.

Og vil man trenge dypere inn i det jødiske liv og det som i alle år har vært jødenes traume i verden, Holocaust, tilintetgjørelsen av så godt alt som hadde med det jødiske liv og den jødiske kultur å gjøre gjennom nazistenes arrestasjon, deportasjon og gassing av Europas jøder, er det kommet en bok som forteller om dette på en litt annen måte, nemlig Bodil Stenseths «Antikvitetshandler Watchman» - familien som ble borte.

Historien om familien Watchman i Markveien 56B på Grünerløkka er historien om hvordan en samfunnsborger og hans familie ble borte i ragnarokket som ble iverksatt 26. oktober og 26. november 1942 da så godt som alle landets jøder ble arrestert og sendt til konsentrasjonsleirkomplekset Auschwitz-Birkenau i det tyskokkuperte Polen hvor de aller fleste av dem ble drept.

Bodil Stenseth forteller detaljer om antikvitetshandleren og hans familie, men også om Quisling og hans deltakelse i konfiskeringen av jødisk eiendom. Det kan virke som at NS-føreren var griskere enn det vi før har både visst og trodd.

Boken om Watchman gir også et innblikk i hvordan det var å bo på Grünerløkka; et sted hvor det bodde mange jøder og hvor de drev ulike typer forretninger innenfor klær, konfeksjon, sko mv. Å lese dette gir også innblikk i en verdifull kulturhistorie som holder på å gå tapt fordi ingen holder historien ved like. Derfor – derfor også – er Bodil Stenseths bok på sin plass akkurat nå.

Begge de to nevnte bøkene fylle sitt rom i bokhyllene og er med på å opplyse allmenheten om viktige ting som enhver nordmann bør kjenne til.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Jerndikt

Jerndikt

Et forsøk på å forstå ...

Da bikkjene gikk løse

Da bikkjene gikk løse

Tilhørlighet Å bli tatt imot med ...

Aller helst vil eg danse

Aller helst vil eg danse

Det lakkar og lir … - Kom, lat oss snu timeglaset ...

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

En gripende reise gjennom generasjoners kamp, ...

Trollet på hytta hjalp til med kveldsstellet

Trollet på hytta hjalp til med kveldsste...

Kristine Buettner blander gjenkjennelig hverdagsproblematikk ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...