Å lage mat er en opplevelse i seg selv

19.09.2022
Å lage mat er en opplevelse i seg selv
Magnus Liøkel
Ole lærer å lage mat

Å bo alene og lage mat til både seg selv og gjester kan være vanskelig nok. Det finnes eksempler på at det er menn som er sørgelig interessert i bordets gleder og som nesten sulter ved kjøleskapet. Men nå er det ingen grunn til å fortvile. Boken «Ole lærer å lage mat – en bok for deg som nesten aldri har lest en kokebok» av Magnus Liøkel kan være redningen.

Det er mange som er av den oppfatning at det å lage mat er en kunst. Det er det også, men det er en kunst hvor vi alle kan delta – og om vi ikke skal bli mestre kan vi lære oss triks og knep som gjør at maten kan bli vel så godt som den vi kjøper på en restaurant. Kunsten ved å lage mat er å gå løs på det og gjøre de feil som gjøres kan – og lære av dem. «Jeg var læregutt før jeg ble Mester», sa en kokke en gang til meg.

Denne boken er full av gode, sunne og klare oppskrifter som gjør det lett for alle å lage mat.

God mat begynner med innkjøp av gode råvarer. Dårlige poteter, svekker maten. Slappe gulrøtter likeså. For ikke å snakke om bedervet kjøtt. Njet – kast det og finn på noe annet!

Når så ingrediensene ligger der er det bare å ta fatt. Begynn med en ting av gangen og utvid kokkekunsten etter hvert som oppskriften ber om råvarer til å sette det hele sammen til en rett. Det er ikke vanskeligere enn man gjør det til, men det er viktig å passe klokka og ikke la noe steke, koke eller brenne i stykker. Det er fort gjort. En alarmklokke er derfor godt å ha – og bruke. Tre minutter er tre minutter – og 20 er 20. det samme gjelder stekeovnens grader – 200 grader i 40 minutter. Det bør man følge slavisk. Forfatteren har sikkert gjort samme feilen som du og jeg kommer til å gjøre – ødelegge maten. Da er det bare å redde restene og begynne forfra.

Boken «Ole lærer å lage mat» inneholder oppskrifter på både enkle og mer avanserte retter, og selv om den retten som her skal nevnes spesielt ikke er spesielt avansert, krever den omtanke og mye kjærlighet for å lykkes. Jeg snakker om Boeuf Bourguignon – også kalt fransk kjøttgryte eller «kjøtt i mørket».

Får man til Boeuf Bourguignon på en god måte er man sikret en meget vellykket middag som det vil bli snakket om. Som kjøttingrediens er det viktig å bruke høyrygg, ikke bibringe. Og det er viktig å skjære opp kjøttet i terninger og brune dem før de legges i gryten. Retten inneholder en viss del rødvin. Om du bruker dyr eller billig vin, spiller egentlig ingen rolle. Men med den billigere blir retten bedre enn den dyre. Følg oppskriften med ingrediensene, og glem ikke laurbærbladene. La det hele koke sammen til den nydelig Boeuf Bourguignon.

Retten skal serveres med pressede poteter, ikke potetmos eller kokte poteter; enskjønt kokte, små poteter er et meget godt alternativ om man ikke har et pressjern for poteter i kjøkkenskuffen. (Her skriver anmelderen av erfaring.)

«Ole lærer å lage mat» er en bruksbok for alle, enten man er ny eller erfaren på kjøkkenet. Poenget er at boken gir nye ideer til nye retter – og gjør samtidig det å lage mat til en opplevelse i seg selv. Mat er kultur – og DEN kulturen er vi alle en del av.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

–	Det er fysikk forklart på en gøyal måte

– Det er fysikk forklart på en gøyal måt...

Hilde Sunde har, i samarbeid med illustratøren ...

Øyeblikk av lykke

Øyeblikk av lykke

Det du gjør - gjør det helt - ikke ...

Skyldens stemme

Skyldens stemme

I visse perioder kan skyldfølelsen ta ...

Sonare Livstopper

Sonare Livstopper

«Interessante tanker, båret fram på ...

Bekjennelser

Bekjennelser

Kan det tenkes at det vi ikke vet, er det ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...