«Volga» med bølger fulle av mening

08.11.2021
«Volga» med bølger fulle av mening
Geir Pollen
Volga-en russisk reise

Det er vanskelig å si hva som er viktigere enn vodka i Russland, men skal vi tippe etter å ha lest boken «Volga» av Geir Pollen, så må det være nettopp elven «Volga» - 3 700 kilometer lang. Det finnes etter sigende 2.8 millioner elver i Russland. «Volga» er den største og mest spektakulære av dem.

Volga har sitt utspring i Valdajhøydene vest i Russland, og renner ut i Det kaspiske hav. Det er enormt. Dette enorme med sluser og skott og alt som er, har den allsidige forfatteren fra Målselv, Geir Pollen, skrevet bok om. Det er imponerende flott levert på 524 sider pluss illustrasjonssider som lyser opp i den ellers svært beskrivende teksten.

Det jeg liker med denne boken, er at Pollen tar oss med på ferden. Han forteller om smått og stort underveis, og er nøye med å knytte det til folkelivet. Det gjør at vi gjennom denne boken får møte mennesker, og selv om «Volga» er en gigantisk elv aldri så mye, er det menneskene som ferdes på den og som har glede og nytte av den, dette til syvende og sist handler om. Det formidler Pollen på en utmerket måte. Krig, transport, miljøskaper – alt til forundring og nytte for den enkelte russer. Det er kanskje også det som gjør elven «Volga» en smule mystisk.

Men boken «Volga» handler ikke bare om en elv gjennom Russland. Den handler også om historien rundt, tett inntil og det som så og si skjedde underveis. Det gjør «Volga» til nesten et leksikon i russisk historie. Det er enormt fascinerende. – Boken inneholder massevis av ukjente detaljer og observasjoner, historiske hendelser og tildragelser. Boken «Volga» bli derfor å se på som et spennende stykke lesestoff man vil gripe til igjen og igjen for både å lære av og kose seg med.

«Vi er alle russere. Vi er alle barn av Volga», skriver en russisk forfatter i et av sine dikt. Det kan være drømmen om at Russland skal inkludere «alt og alle», og med noen få overdrivelser kan det hende at dette er helt sant. Vi er jo alle med på ferden i vår egen «Volga» et eller annet sted i livet.

Denne boken anbefaler jeg sterkt til alle som vil vite mer om en elv som har betydd mye for mange, for historiske slag, for russisk folkeliv og kultur – og for det russiske livet i alminnelighet. Her er det – for å si det slik – mer enn vodka og rødbetsuppe å få. Her handler det om det viktigste av alt, livet.

Og mens det leses og det ene bokbladet avløser det andre i norske hjem, går livet videre på «Volga».

«De langsomme bølgene hennes er fulle av mening.»

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Øvelse gir håp

Øvelse gir håp

Livet er en øvelse i å mestre ...

Et badekar av følelsa

Et badekar av følelsa

"Mi sårbarheit e min superstyrke."

Mens fuglene synger

Mens fuglene synger

Møtte veggen ... Tapetsert eller malt? ...

Krupas angriper monsterviruset

Krupas angriper monsterviruset

Flott barnebok om astma og krupp – rikt ...

Et hav av ønsker

Et hav av ønsker

Den evige reisen med utfordringer og forventninger ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...