Ta toget, ta toget, ta toget ...

18.08.2021
Ta toget, ta toget, ta toget ...
Erik Sveberg Dietrichs
Togferie

I boken «Togferie» har Erik Sveberg Dietrichs samlet mange års erfaring med å ta tog mellom to permer. Dette er blitt en bok jeg virkelig tør anbefale for den reiselystne som vil oppleve og se verden, møte folkelivet og mennesker – og samtidig få litt grep om en annen kultur enn den som presenteres på toget mellom Oslo og Bergen. Denne boken tar oss med langt ut i verden.

Erik Sveberg Dietrichs – som er lege og forsker av profesjon – har i mange år reist rundt med tog i Europa, og nå foreligger hans «funn» som det heter på forskningsspråket. Dietrichs har gjort togturer i øst og i vest, i syd og nord og disse er det han forteller om og fra i sin glimrende bok som det er en fornøyelse både å bla i og å lese i. Den er forsynt med en rekke flotte bilder fra de turene han forteller om.

Nå er det slik at Dietrichs ikke bare forteller om turene, men han gir også verdifull informasjon om de stedene han stopper. Her er f.eks. en hel del om bakgrunnen for andre verdenskrigs begynnelse i Gdansk. Det er ikke så mange som vet at det var der det startet, men Dietrichs «tegner og forklarer» og gir leseren historien til kjenne. Å ta tog i Polen er forresten en hyggelig opplevelse; togene er gode og prisene er lave.

Det er dessverre slik at det er noen steder toget ikke går, men i et kapittel forteller Dietrichs om dette – det er f.eks. land som Island, Malta og Vatikanstaten. Det er spennende, levende og interessant fortalt, og frister til å reise. Hvem ville ikke like å se Vatikanstaten innenfra, om det er mulig?

I et eget kapittel lar Dietrichs oss får vite hvor vi kan hente opplysninger om de ulike togturene og om hvordan vi best finner en reiserute. Det kan være vanskelig, men ved hjelp av Internett går det meste. «Den lengste reisen begynner med det første steg», heter det, men kanskje det er riktigere å si «at den lengste reisen begynner foran dataskjermen?» Det er i hvert fall et flott sted å jakte adekvat informasjon når man «skal langveis fare».

Denne anmelder har ikke reist så mye med tog i Europa; kun noen ganger i Polen, men i India og Sri Lanka har toget vært et kjært fremkomstmiddel for denne pennefører. Tog i India er en drøm.

Kommer du ved siden av den retter personen, er du garantert en hyggelig samtale. Hvor kommer du fra? Hvor skal du? Hvem skal du treffe? Og på en, to, tre er store deler av livshistorien kjent både for den ene og den andre. Slik kan det være å reise med tog – utfordrende, men lærerikt.

Uansett hvor i verden man reiser, er det avstikkerne man lærer mest av. Likevel er det klokt å lese Dietrichs sin bok. Den informerer og peker på mange ting det er viktig å vite og godt å kunne. Og har du kunnskaper, blir reisen enda mer spennende.

Alt klart! Toger ruller videre ...

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Blodskam

Blodskam

Med én fot i graven ...

Even

Even

Om et barns ubetingede kjærlighet til ...

To lyse hundar

To lyse hundar

Ikkje alt skal fram i lyset. Ikkje på ...

Jugoland. Om Jugoslavia, nordmenn og nye land på Balkan.

Jugoland. Om Jugoslavia, nordmenn og nye ...

Kva står att av Jugoland?

Én dag til

Én dag til

Det gjelder å si til seg selv at man ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...