Livet er en reise

15.03.2021
Livet er en reise
Lyrikkforlaget
Solfrid Lorentzen Mathisen

Underveis gir livet både sorg og glede, motgang og muligheter.

For Solfrid Lorentzsen Mathisen springer diktene hun skriver like gjerne ut av de små hverdagsopplevelsene som av livets store spørsmål.

 

En dag ble Solfrid Lorentzsen Mathisen stoppet på gata hjemme i Sandnessjøen. «Vet du, Sol, diktene dine rører noe ved hjertet mitt», sa vedkommende.

– Da begynte jeg å samle sammen dikt og tekster jeg hadde skrevet opp gjennom årene. Engasjement og humoristisk sans hadde iblant endt med at mine dikt og leserinnlegg hadde kommet på trykk i lokalavisen. I skuffen lå det flere tekster om sorg, glede, naturopplevelser og tanker om hvordan vi forvalter denne jorda vår, forteller Mathisen.

Det fikk bære eller briste, ting tar tid og i så voksen alder må man bare tørre å ta sjanser, tenkte pensjonisten og sendte tekstene til Lyrikkforlaget for vurdering.  Gleden var stor da diktsamlingen ble antatt utgivelse.

–Jeg håper at boka kan være ei bok som tas frem etter behov og kan være til glede for både unge og eldre, sier dikteren. Tittelen til bokverket fant hun i silketrykket som også ble forside: «Reisen» av Bård E. Valberg.

– Boka er jo en reise gjennom livet, forteller forfatteren.

 

Interessen for kultur, bøker og dikt var en naturlig del av oppveksten. Solfrids far deklamerte dikt og skrev prologer til enhver anledning. Bygdas mannskor hadde korøvelse i stua. Mathisen har vært engasjert i lokalt kulturliv så lenge hun kan huske.

– Det aller første diktet mitt ble skrevet 5. juni 1991 og var et protestdikt om all reklamen i postkassene våre. Det diktet ble for sikkerhets skyld sendt statsminister Bondevik. Jeg fikk svar datert 10. juni, der han takket for et slående dikt i Petter Dass-stil og han var enig med meg! Stor stas, mimrer hun og humrer.

Siden har hun skrevet tekster til ulike anledninger, men også bare når ordene har ramlet inn.

– Jeg bruker vekselvis helgelandsdialekt, nynorsk og bokmål, slik som jeg syns språket og form framhever diktet og budskapet i det.

 

Dikteren har opplevd både medgang og motgang i livet.

– Jeg ble født i Levanger, så der er litt trønderpi’ under alle lagene med Helgelandskyst. Det er litt artig at jeg ble døpt i Alstadhaug kirke i Skogn, og så konfirmert og gift i Alstahaug kirke ved Sandnessjøen, hvor jeg har bodd siden da. Min mann Oddvar og jeg fikk to trivelige gutter. Det var en stor sorg for oss og familien da den eldste, Odd Steinar, omkom på sjøen bare 18 år gammel. Heldigvis har jeg Harald Inge og svigerdatter Monica, som har gitt meg tre barnebarn, og nå er jeg blitt oldemor. Det blir 4. generasjon på hytta i Hattfjelldalen, smiler Mathisen.

Hun finner stor glede i å tilbringe tid med yngre generasjoner.

– Da barnebarnet mitt var lita og var på overnatting spurte hun hver kveld: «Besta, kan du fortelle om da dere var små?» Og ho Besta fortalte og skrev ned og opplevde på nytt barndommen sin. Vi hadde jo ikke data den gang, men vi gjorde faktisk ganske mye rart. Det har blitt noen historier ut av disse fortellerstundene, så kanskje kan også de samles og deles til glede for flere.

Redaktør -

Nyheter

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Men sofaen er din til odel og eie

Men sofaen er din til odel og eie

«Jeg vet jeg er for mye for deg ...»

Forstandens fjolleri

Forstandens fjolleri

Hvordan å elske den som bare elsker ...

Er det bare meg

Er det bare meg

Her er dikt til ettertanke

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...