Inge Eidsvåg står til en «S

11.02.2021
Inge Eidsvåg står til en «S
Inge Eidsvåg
I livets skole

I boken «I livets skole» med undertittelen «Rapport fra en avgangselev» er Inge Eidsvåg fra Hitra igjen på sitt beste. Han har funnet en nisje og har rendyrket den i flere bøker. Nå gjør han det igjen i en splitter ny bok utgitt i 2021. Det er mye å glede seg over i kalde og mørke februarkvelder – i mars og mildere aprilkvelder også. Dette er stoff for sjelen.

Inge Eidsvåg har en fortellermåte som treffer i hvert fall mitt hjerte, og noe av det mest spennende jeg finner i foreliggende bok er hans kapittel om Alf Prøysen som pedagog. Eidsvåg mener altså at griskokken fra tjukkeste Hedmarken også var pedagog. - Kan man forsvare noe slikt? Inge Eidsvåg gjør det – og beviser det med – ikke minst – både Prøysens og egne tekster. Det er flott og genialt gjort. Raus også, for Inge Eidsvåg er pedagog av profesjon med mange år som rektor ved Nansenskolen på Lillehammer bak seg.

I ulike kapitler tar han på sin måte for seg det vi kan kalle reisen gjennom livet frem til han som skolemann nå går i avgangsklassen. Han tar bl.a. for seg dannelse, forsoning, solidaritet og aldring og vever det hele, gjennom en sjelden fortellerglede, til en mosaikk med både over-, mellom- og undertoner hvor han viser til et levd liv fylt med opplevelser, kunnskap og – kjærlighet.

Det er godt å lese Inge Eidsvåg. Han belyser, forteller og gir trøst – og skaper en slags forståelse i spørsmål mange stiller seg selv, men kanskje aldri har vært så modige å stille i det offentlige rom. Og han forteller om f.eks. Simon Wiesenthal som gikk på jakt i verden etter naziforbrytere etter annen verdenskrig for å stille dem til ansvar for sine handlinger ... i forsoning.

Det er vanskelig å legge fra seg Inge Eidsvågs nye bok. Den engasjerer og betar den som setter seg ned for å lese med hjertet. Boken er lagt opp slik at man kan lese en passasje, legge den bort og ta den opp igjen og fortsette. Det er mye å hente for den som kikker etter.

«Rapport fra en avgangselev» er undertittelen på denne siste Eidsvåg-boken. Vi kan kanskje si det slik at han skriver fra bakerste pult. Det kan hende det gir best oversikt ...

Inge Eidsvåg har skrevet fem, seks bøker i samme genre over år. Jeg har fått følge han gjennom store deler av forfatterskapet. Det bør flere gjøre. Han står til en «S» i en hvilken som helst karakterbok enten den har rødt, grønt eller blått bokbind

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Natt og dag

Natt og dag

– Om jeg kan gjøre ett menneske glad, ...

Joik meg

Joik meg

En av 7 milliarder, men den eneste …

Fra hjertets arkiv

Fra hjertets arkiv

Dikt ordnet etter årets syklus. Fra ...

Lykke i en lomme

Lykke i en lomme

En diktsamling om det vare og nære som ...

Pensel og poesi

Pensel og poesi

En tankevekkende bok som vil treffe deg og ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...