Fenomenet Dag Børge Akerø

09.12.2020
Fenomenet Dag Børge Akerø
Dag Kullerud
Fenomenet Dan Børge

For den som er opptatt av kjendiser, er det nå kommet en bok som en ikke bør gå forbi – nemlig «Fenomenet Dan Børge» ført i pennen av Dag Kullerud. Som bok om en kjendis betraktet er dette en av de bedre fordi den går litt dypere enn vanlige kjendisbiografier.

Det finnes neppe en fjernsynsseer i Norge som ikke vet hvem Dan Børge Akerø er. I både NRK 1 og TV2 har han bemerket seg som en person svært mange liker å se i TV-ruta. Og det er ikke så merkelig. Dan Børge har både sjarm og karisma, og er kanskje det nærmeste vi kommer opp til den største kjendisen av dem alle – Erik Bye.

Dan Børge drev det til topps og ble kultursjef i NRK før han igjen gikk over i programskapende arbeid. Det er liten tvil om at her trives han best – «på gølvet» så å si.

Men sin bakgrunn fra Frelsesarmeen – hans foreldre var offiserer i Armeen i Norge – hadde han den beste forutsetning for å gå inn i kreativt og skapende arbeid. Og slik ble det. Dan Børge ble en ener på sitt felt – lett og ledig i programlederrollen, ukonvensjonell, alminnelig og like seriøs som morsom ledet han det ene programmet etter den andre og fikk både ris og ros.

Alt var selvfølgelig ikke bare en dans på roser for den tidligere FA-musikanten, men han mestret fjernsynsmediet og fikk publikum i tale. Det er mer enn halve suksessen når du lager TV. Resten er latter, smil, humor og noen tårer. Dan Børge fikk det i tur og orden. Og langt på vei nådde han ut til folks hjerter. Det mangler i hvert fall ikke på reaksjoner – verken på sosiale medier eller i avisenes overskrifter.

I tur og orden går Dag Kullerud igjennom Dan Børges liv. Og selv om han ikke forteller fra A til Å blir leseren både mer og bedre kjent med fenomenet Dag Børge Akerø. Kullerud skriver systematisk og gjør alt han kan for å få meg seg så godt som hele Akerøs karriere med alle detaljer. For den som er opptatt av slikt, er denne boken som et slags mini-leksikon over Dan Børge Akerøs liv. Det er elegant gjort.

Som så mange andre fikk også Dan Børge et hjerteinfarkt i godt voksen alder. Dette er også beskrevet – og Kullerud lar oss få innsikt i både sykdom og smerte. Det gjør Dan Børge Akerø til en enda mer levelig person for leseren og Kullerud tar oss med «litt bak» når kameraene er slått av og hverdagen melder seg. Det er verdifullt.

Boken er full av bilder fra Dan Børges liv, noe som er med på å gjøre boken til en enda bedre «kjendisbiografi».

Og livet går videre....

                                               

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

En fabelaktig andaktsbok

En fabelaktig andaktsbok

Trenger du inspirasjon til andaktsstunden? ...

Fra helt på bunn til helt på topp

Fra helt på bunn til helt på topp

En del av en livshistorie fortalt i mikr...

Historier på et lærret

Historier på et lærret

La deg inspirere av malerier og tekster som ...

De falnes dans

De falnes dans

Ny og spennende fortsettelse av Fantasy-trilogien ...

Krimkameratene - Bensinmysteriet

Krimkameratene - Bensinmysteriet

Krim for barn. Velskrevet og flott illus...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...