Jakten på «den røde fare»

07.12.2020
Jakten på «den røde fare»
Alexander Wisting
Forfulgt av staten

En bit av historien etter 1. verdenskrig som ikke er godt nok belyst, er dramaet rundt jakten på de norske kommunister. Alexander Wisting har skrevet en bok om dette - «Forfulgt av staten» – som ikke bør gå samfunns- og historieinteresserte mennesker forbi. Det er en viktig del av det historiske Norge for å forstå det samfunnet vi lever i 2020 og i årene som kommer.

Wistings bok går tilbake til 1933 da politiet slo til mot kommunistene på ulike måter. Det handlet om å slå ned på den «røde fare» og var på sett og vis en krig før krigen som slo ut i full blomst 9. april 1940 og varte i fem år.

Men utrolig nok var kommunistene i de fem krigsårene allierte i kampen mot nazismen, og mange norske kommunister gjorde et meget godt stykke motstandsarbeid for Norges sak. Det er nok å nevne Asbjørn Sunde og hans «Osvald-gruppe». De gjorde en innsats uten sidestykke og kjempet for Norges sak med sabotasjeaksjoner og annet. Først i moderne tid har de fått takk for dette; enskjønt lederen – Asbjørn Sunde – aldri fikk noen krigspensjon. Han ble fengslet for spionasje i midten av 50-årene mistenkt for fiendtlig virksomhet til fordel for det daværende Sovjetunionen.

Likevel – og det er et av de politiske paradokser – hadde Einar Gerhardsen som den første statsministeren i Norge etter freden i 1945 – med kommunister i samlingsregjeringen. Det var kanskje aldri tvil om hvor Norge sto i spørsmålet om Sovjetunionen, men det var en viss uro i det brede lag av folket.

Først i 1948 holdt Gerhardsen sin senere berømte «Kråkerøy-tale» hvor han skjøv all tvil til side på vegne av den norske regjering, og sa: «Det som kan true det norske folkets frihet og demokrati, det er den fare som det norske kommunistpartiet til enhver tid representerer. Den viktigste oppgaven i kampen for Norges selvstendighet, for demokratiet og rettssikkerheten, er å redusere kommunistpartiet og kommunistenes innflytelse mest mulig.»

Underlig nok var Einar Gerhardsen – landsfaderen – i sin ungdom selv glødene kommunist, men i «Kråkerøy-talen» var han uforsonlig i kampen mot kommunismen og Norges Kommunistiske Parti.

Og nettopp med «Kråkerøy-talen» begynner Alexander Wistings bok og lar oss møte det ene historiske skismaet etter det andre godt hjulpet av et sterkt persongalleri som forteller oss hvem mange av de menneskene var som motarbeidet kommunismen i landet vårt – politikere, embetsmenn og politifolk.

Jakten på kommunister kunne være både brutal og nådeløs, og den som interesserer seg for norsk politisk historie, har mye å glede seg over i denne boken. Det mangler ikke på verken episoder eller detaljer - 472 sider med kommunistjakt.

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

En fabelaktig andaktsbok

En fabelaktig andaktsbok

Trenger du inspirasjon til andaktsstunden? ...

Fra helt på bunn til helt på topp

Fra helt på bunn til helt på topp

En del av en livshistorie fortalt i mikr...

Historier på et lærret

Historier på et lærret

La deg inspirere av malerier og tekster som ...

De falnes dans

De falnes dans

Ny og spennende fortsettelse av Fantasy-trilogien ...

Krimkameratene - Bensinmysteriet

Krimkameratene - Bensinmysteriet

Krim for barn. Velskrevet og flott illus...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...