Kongelig jul i de tusen hjem

30.11.2020
Kongelig jul i de tusen hjem
Håvard Mossige
God kongelig jul 1905 - 2020

Hvordan feirer de kongelig jul – og hvordan har de gjort det siden kong Haakon VII ble konge i Norge i 1905? Det er noe av det vi får vite i et av årets prektigste julehefter – «God kongelig jul» er skrevet, satt sammen og funnet på av Håvard Mossige. En riktig delikat trykksak er det blitt som kan legges rett på salongbordet julaften – eller under juletreet for å glede den som er så heldige å få det i presang.

Forfatter og redaktør Mossige begynner på begynnelsen av kong Haakons VIIs regjeringstid – eller han begynner litt før det og forteller at før kong Haakon VII kom til Norge – han var da prins Carl av Danmark, var det folkeavstemning om hvorvidt den danske prinsen skulle bli konge i Norge. Med et solid flertall i folket ble det ja, og prins Carl ankom Oslo Havn en guffen vinterdag i 1905.

I alle disse årene – hvis vi ser bort fra krigsårene 1940-45 – har kongefamilien feiret jul i Norge. Denne fantastiske reisen lar Mossige oss få innblikk i. I bilder og tekst forteller han om kongehusets medlemmer i stort og smått – om barn og kongelige gjester. Om feiringer på både Slottet, på Kongssetra og på Skaugum, om lys, julepynt og litt mat. Kort sagt slik det skal være og slik vi kjenner norske juletradisjoner.

Håvard Mossige fører den kongelige julefeiringen helt frem til våre dager, og avslutter med noen spennende sider om julefeiringen ved andre europeiske kongehus med bilder av de ulike kongelige. Det er interessant å lese.

Det er både kongestoff og julestoff i «God kongelig jul». Det gjør heftet til et familiehefte som alle kan ha glede av å både bla i og lese. Julen skal være familiens høytid fremfor noen annen. Dette heftet samler familien og gjør julen til den høytidsstunden den er ment å være.

«Alt for Norge» valgte kong Haakon som valgspråk. Det gjorde også kong Olav og kong Harald. For norske konger siden 1905 har det altså ikke vært aktuelt med noe annet enn «alt for Norge». Det gjør folket trygge på kongens intensjon og vilje – når «alt» er sikret, da må det gå bra.

Da kan det også bli en god jul i de tusen hjem.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Når gullskiven lukker sitt øye

Når gullskiven lukker sitt øye

Livets mangfold er hovedtemaet ...

Øvelse gir håp

Øvelse gir håp

Livet er en øvelse i å mestre ...

Et badekar av følelsa

Et badekar av følelsa

"Mi sårbarheit e min superstyrke."

Mens fuglene synger

Mens fuglene synger

Møtte veggen ... Tapetsert eller malt? ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...