Norske, kvinnelige krigsdeltakere frem i lyset

26.11.2020
Norske, kvinnelige krigsdeltakere frem i lyset
Mari Jonassen
Norske kvinner i krig 1939 - 1945

Denne boken skulle ha vært skrevet for lenge siden. Nå har Mari Jonassen gjort det. Med glans. «Norske kvinner i krig» er tittelen. Den forteller om kvinnenes innsats under annen verdenskrig; en innsats i det skjulte, men i så godt som alle sider av det enorme motstandsapparatet som ble bygget opp fra 9. april 1940 og gjennom hele krigen. Det er en innsats uten sidestykke i norsk historie. Mari Jonassen levendegjør det for oss.

Denne boken har på en måte ventet på å bli skrevet. Vi har nok fått bruddstykker både her og der, men denne boken tar for seg så godt som hele historien og forteller om navn og hendelser slik at så mange som mulig kommer med.

Vi har vært vant til at det først og fremst er menn som vant krigen. At kvinnene også var med har mange tatt som en selvfølge. For å bøte på dette og mye annet har Mari Jonassen skrevet denne vel 600 siders boken som ikke lar mange skjebner i skyggen. Og er det noen som ved en inkurie er glemt, bør deres navn og historie komme i et etterskrift.

Det ligger helt opplagt et meget godt stykke arbeid bak denne boken. Mari jonassen lar oss få møte den ene kvinneskikkelsen etter den andre – og hun gjør avstikkere både her og der. Til og med de kvinnene som satt i konsentrasjonsleiren Ravensbrück er nevnt og mange av deres historier som førte frem til arrestasjonen, er fortalt.

Gode registre om dem boken handler om er også inkludert. Det samme er ulike illustrasjoner – noe som er med på å gi de mange kvinnene et ansikt.

Den ene skjebnen etter den andre rulles opp, og Mari Jonassen lar oss gjennom en lett tilgjengelig tekst få innblikk i nye og andre sider ved historien om krigen i Norge som ikke er så godt kjent fra før. Dette er fortjenstfullt gjort og på høy tid.

«Norske kvinner i krig» kan best karakteriseres som et leksikon over de kvinnene som deltok fra norsk side i annen verdenskrig. De er i denne boken løftet fram og har fått en plass i historien. Sent, men godt – og ikke et øyeblikk for tidlig.

Denne boken vil etterkommerne av de mange kvinnene ha stor glede av å lese, men også mange andre som vil sette seg inn i sider av norsk krigsinnsats som hittil har vært i skyggen. Nå er mye kommet frem i lyset. Der trives det aller meste aller best.

Vel blåst med et flott bokprosjekt, Mari Jonassen!

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

En fabelaktig andaktsbok

En fabelaktig andaktsbok

Trenger du inspirasjon til andaktsstunden? ...

Fra helt på bunn til helt på topp

Fra helt på bunn til helt på topp

En del av en livshistorie fortalt i mikr...

Historier på et lærret

Historier på et lærret

La deg inspirere av malerier og tekster som ...

De falnes dans

De falnes dans

Ny og spennende fortsettelse av Fantasy-trilogien ...

Krimkameratene - Bensinmysteriet

Krimkameratene - Bensinmysteriet

Krim for barn. Velskrevet og flott illus...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...