Gnistrer det i ditt liv?

17.11.2020
Gnistrer det i ditt liv?
Bjørk Matheasdatter
Å løfte og bli løftet

Noe av det kjedeligste av alt, er kanskje å miste gnisten. Enskjønt – noen ganger er det både rett og riktig å stoppe opp med det en av bevisste eller ubevisste grunner holder på med, men i det dype perspektivet er det å miste gnisten både dumt og ødeleggende. Det spørs selvfølgelig gnisten i forhold til hva...

Gnist blant mennesker handler ofte om ulike typer forhold. Gnist i kjærlighetsforhold er selvfølgelig et aldri uttømmende emne, og i boken «Å løfte og bli løftet» skriver Bjørk Matheasdatter inngående om dette. Ikke vitenskapelig, men på en slik måte at både du og jeg kan forstå det. For de fleste er dette nyttig informasjon.

Noe av hemmeligheten ligger i å si ja og ikke minst å se den annen. Det er selvfølgelig ikke så enkelt, men det er en meget god begynnelse.

Altså å si ja. Si ja når det er ting du ikke vil, men som den annen spør om. Gå en tur i parken, gå på et kinobesøk du ikke nødvendigvis vil, hør en konsert du har hørt før – for den annens skyld. Si ja! - Og sier du ja, blir du som oftest møtt med et ja i 2. omgang. Det er dynamikken.

Og så: Se den annen. Vær oppmerksom for ønsker og behov. Lytt. Det er mye å lære av tausheten – «mellom linjene» så å si.

Men ingen oppskrifter på å beholde gnisten og «løfte seg» selv er enkle. Denne boken gjør derimot et meget iherdig forsøk på å få fram det beste i oss når det gjelder dette.

Matheasdatters bok er full av gode intensjoner og forslag som leseren på en eller annen måte bør få noe ut av. «Du kan nesten alltid bli litt bedre av å være noe for andre», skriver forfatteren. Selvfølgelig er dette riktig. Å gi av seg selv gir en god følelse. Denne følelsen handler det om å beholde, og den gjentar seg ved å gjenta øvelsen – «å være noe for andre».

På den annen side: Det er ikke lett å være menneske, bestandig. Av og til kan livet bli et nummer for stort for selv de beste av oss. Da gjelder det å finne nye overlevelsesmetoder som gir deg og meg fortsatt tro på oss selv. Det er mulig, og  Matheasdatters bok hjelper oss et meget godt stykke på vei.

Denne boken er positiv. Positivt ladet. Den er positiv på hver side. Det pekes på mulighetene og ikke på vanskelighetene uten at disse på noen måte underkjennes.

Boken er godt utstyrt med tekst og dikt – og gode kapittelinndelinger. Noe som gjør den til en fornøyelse til både å bla og lese i – til glede, nytte og litt forundring.

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

En fabelaktig andaktsbok

En fabelaktig andaktsbok

Trenger du inspirasjon til andaktsstunden? ...

Fra helt på bunn til helt på topp

Fra helt på bunn til helt på topp

En del av en livshistorie fortalt i mikr...

Historier på et lærret

Historier på et lærret

La deg inspirere av malerier og tekster som ...

De falnes dans

De falnes dans

Ny og spennende fortsettelse av Fantasy-trilogien ...

Krimkameratene - Bensinmysteriet

Krimkameratene - Bensinmysteriet

Krim for barn. Velskrevet og flott illus...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...