Vi kan fremdeles gå tur

12.11.2020
Vi kan fremdeles gå tur
Leif Gjerland
Gatelangs i Oslo

I koronatiden ønsker myndighetene at vi skal treffe minst mulig mennesker, men ingen kan hindre verken deg eller meg i gå utendørs. For dem som går i Oslo er det kommet en glimrende bok som på en enkel og lettfattelig måte tar vandreren med rundt i byen og samtidig peker på aktuelle steder det kan være klokt å vite mer om.

Leif Gjerland har samlet en del av sine «historieportretter» I Aftenposten fra Oslo og plassert dem mellom to permer med tittelen «Gatelangs i Oslo – 18 byvandringer med avstikkere». En liten, hendig og nyttig bok som går ned i hvilken som helst innerlomme eller fint får plass i en håndveske.

Det å være kjent i sin egen by er alltid et pluss – de fleste vet hvor Slottet og Stortinget ligger, noen vet hvor Nobelinstituttet holder til, hvor Fram-museet ligger, hvor Botanisk Have er, men det er mye – underlig nok – selv ektefødte Oslobeboere ikke vet. Da kommer denne boken som «en reddende engel» og forteller meg og tar oss med litt bakenfor. Det kan være nyttig hva enten vi går alene eller har en eller to ledsagere. Å kunne litt om steder, plasser og bygninger som passeres underveis beriker turen og opplevelsen.

I denne boken har Gjerland blandet både gammelt og nytt – også med bilder. Han tar oss med «rundt forbi» som de sier på Sørlandet. Skulle jeg ønske meg noe, måtte det være at Gjerland hadde skrevet litt mer utfyllende, men dette en «klipp» fra avisen – og da må det være kort. Av og til er det korteste det beste, men i historisk sammenheng er det utfyllende ikke å forakte.

Svært mange satte pris på Leif Gjerlands artikler i Aftenposten. Her er de mellom to permer til glede og gavn – og til hyggelig gjennomgang enten vi velger å gå eller sitte hjemme å lese i mørke novemberkvelder. Artig er det læll!

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Oset ved elva Nid / Bok 2: Det svarte året

Oset ved elva Nid / Bok 2: Det svarte år...

Et umenneskelig valg - avsløre seg og ...

Thazarenes makt

Thazarenes makt

Ny, norsk Fantasy-roman

Stjernestøv

Stjernestøv

Tør du å tenke lenger enn shopping ...

Feelgood på nynorsk

Feelgood på nynorsk

Feelgood og folkehelse for deg og meg!

I sol

I sol

I landskapet og på husmannsplassane ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...