«Dette er London»

21.10.2020
«Dette er London»
Sindre Hovdenakk
Over til London

Under krigen 1940-45 i Norge var det en ting som var særlig samlende, rent bortsett fra kong Haakon den VII og den kongelige familie; det var «stemmen fra London» - personifisert i mannen Toralv Øksnevad.

Uke etter uke, måned etter måned i mesteparten av de fem tunge krigsårene var Toralv Øksnevads trygge stemme med på å holde folk flest oppreist som en vesentlig del av holdningskampen. «Dette er London» var alltid Toralv Øksnevads innledning. Og så fortalte han stort og smått om krigens utvikling på godt og vondt, og han formidlet hemmelige meldinger som bare den som visste hva det gjaldt forsto. Slik var det under krigen. Dette var Norsk Rikskringkasting i eksil på sitt aller beste.

Sindre Hovdenakk har skrevet en bok om dette. «Over til London» er tittelen. Hadde jeg ikke visst bedre kunne jeg ha trodd at dette var en biografi om nettopp Toralv Øksnevad; for det er han det for det meste handler om. Og for å si det litt enkelt: Det hadde vært på tide!

Denne boken tar for seg NRK i eksil og er først og fremst en historiebok om hva som skjedde med norske radiosendinger til Norge i perioden 1940-45. Kanskje dette er de fem viktigste årene i norsk historie i det hele tatt. Boken er derfor både informativ og opplysende når det gjelder denne delen av samfunnslivet.

Sindre Hovdenakk skjønnmaler ikke noe av eksil-NRK. Han forteller om oppturer og nedturer og ikke minst om konflikter som oppstod underveis. Det skulle bare mangle om meninger ikke ble utvekslet og at de var ulike i en så viktig periode i Norges historie. I landets «skjebnetime» så å si.

For den som har noen år på beina og kjenner  Toralv Øksnevads navn fra tidligere og har litt bakgrunn for å forstå hva dette handler om, er dette en spennende bok å lese. Den forteller fra innsiden, og takket være arkiver og annet har Hovdenakk fått dette frem på en måte som gjør at det blir akseptabelt for ettertiden.

Boken inneholder flere bilder. Noe som setter et ansikt til noen av de som omtales i teksten, og bakerst er det et navneregister hvor det blir enklere å finne frem.  Toralv Øksnevad var selvfølgelig ikke alene om å drive «NRK i eksil». Det stod en solid fylking bak virksomheten for å bringe det «frie ord til det okkuperte Norge» - programfolk, teknikere og andre.  Toralv Øksnevad bar det hele.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Andedrag

Andedrag

Ein subtil og samtidig rå opplevels...

Korona, verden ville vært et bedre sted uten deg, tenker jeg

Korona, verden ville vært et bedre sted uten ...

Verden er ikke lenger slik vi brukte å ...

Av ord er du kommet

Av ord er du kommet

Kjærlighet i koronaens tid

Sikringskost

Sikringskost

Ord er rett og slett magiske.

Året som forsvant

Året som forsvant

Til trøst og latter, om lengsel, tap ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...