Flott guide til norske fugler – både med og uten kikkert

18.06.2020
Flott guide til norske fugler – både med og uten kikkert
Bjørn Olav Tveit
Guide til Norges fugleliv

Det kan hende dette er den flotteste fugleboken jeg har lest noen gang; ikke når det gjelder bilder, men når det gjelder innhold er boken «Fugleliv» en innertier. Dette er imponerende flott og satt sammen på en slik måte av Bjørn Olav Tveit at det er blitt en guide fugleinteresserte over hele landet kan ha både nytte og glede av. Det er imponerende flott – nå i 2. utgave utgitt av Ørn Forlag.

Boken er – for å fortelle om systematikken – inndelt etter den nye fylkesinndelingen i Norge og nærmest «mikroskopert» ned på vann og steder hvor den interesserte fuglekikker vet hva han skal se etter og hva han kan forvente å se. Det gjør denne boken til en virkelig sjelden og nyttig bruksbok.

Helt tilfeldig velger jeg Møre og Romsdal. Der finner jeg Veidholmen og Smøla – anvist med GPS-koordinatorer og alt som skal til for å finne fram. Her er et bilde fra Smøla som gjør en litt kjent med terrenget og det er fremfor alt et kart i grei størrelse som forteller hvor Smøla ligger, de største veiene, vannene og annet aktuelt terreng.

Men så kommer det som er virkelig bra: Forfatteren beskriver hvilke fuglearter det er grunn til å se etter på Smøla – hvilke fuglearter som er aktuelle å se etter enten en har kikkert eller ikke. Det gjør det interessant å bruke denne boken som guide. Man vet hva man kan forvente seg og på en måte forberede seg på hva en kan få se. Alt annet vil være en overraskelse!

På Smøla kan vi forvente å finne: Gravand, brunmakke, skjeand, smålom, islom, gråstupdykker, horndykker, toppdykker, havørn, kongeørn, dvergfalk, jaktfalk osv.  De aktuelle fugleartene er listet opp, og det er ikke vanskelig å forstå at forfatteren må ha hatt et gedigent arbeid med å finne ut av dette.

Med i boken er også en god beskrivelse av selve området Smøla, det er noen linjer om hvilket annet dyreliv det er grunn til å finne, Tveit forteller om den beste tiden å besøke området på og ikke minst har han med en veiforklaring – altså hvordan komme dit. Endelig forteller han også om hvilken taktikk det er best å bruke for å få oppleve mest mulig av fuglelivet. Det er imponerende flott.

Og slik som her beskrevet tar han for seg aktuelle steder i samtlige av landets fylker. Det er ikke vanskelig å forstå at den nesten 500 sider tykke boken fort kan bli et «must» for fuglekikkere og andre interesserte.

Jeg har ingen innvendinger i stort mot denne boken. Den er flott og gedigen og må karakteriseres som en bruksbok. For den som ikke kan reise rundt på de enkelte steder er det mulig å følge bokens sider på kartet og likevel være med på ferden. «Den lengste reisen er innad», skriver Dag Hammarskjöld. Litt omskrevet kan vi si: «Den beste reisen er med Tveits fuglebok!» Dette er bra – og fremdeles er det mulig å reise innad.

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Død løvetann

Død løvetann

Om det å være løvetannbarn ...

Friminutt

Friminutt

Små gullkorn om det kjente og nære ...

Hjertestier

Hjertestier

Gå ordstiene, og se hva de betyr for ...

Samtalemagi - Opplag 2

Samtalemagi - Opplag 2

Boken for alle anledninger og relasjoner ...

Hev ditt blikk

Hev ditt blikk

Forfatter byr på seg selv i denne åpne ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...