Søtt, sukkerfritt, sunt og godt

29.05.2020
Søtt, sukkerfritt, sunt og godt
Gunn-Karin Sakariassen og Hege Hasler Barhaughøgda
Søtt og sukkerfritt

Selvfølgelig skal den som har diabetes I eller to eller av en annen grunn ikke tåler eller skal ha sukker, få lov til å kose seg. At sukker er noe vi forbinder med det som er søtt, er en ting, men slik er mennesket skrudd sammen – og det er en opplest og vedtatt lov at «søtt er godt».

Men det er altså noen av oss som av ulike grunner ikke skal ha eller tåler søtt. Vi må jo også få lov til å kose oss, og selv om det ikke er en menneskerett, hører det selve livet til. For hvor kjedelig er det ikke å sitte der med knekkebrød og gulrøtter når andre spiser marsipankake og sjokoladekake med krem i lange baner. For ikke så si boller og wienerbrød. Bare den som har fornektet seg det vet hvor vanskelig det er. Prøv det den som vil!

Som en slags «reddende engel» for den som vil kose seg eller den som vil arrangere party og fest, er det kommet en bok som bærer tittelen «Søtt og sukkerfritt» med undertittelen «Kaker, desserter, godterier, drikke» ført i pennen av Gunn-Karin Sakariassen og Hege Hasler Barhaughøgda. Her spruter det av glede og fest!

Men før vi fortsetter omtalen, skal det fortelles at på sitt hjemlige kjøkken har denne anmelder disket opp med retter i fleng – den ene mer avansert enn den andre. Og en gang «tok jeg den helt ut» og ga med bollebakingen i vold. Ingrediensene ble satt sammen en for en og rørt oppe i en bolle som oppskriften forutsatte. Jeg «eltet og veltet» og fikk en passe fast deig som ble rullet ut på kjøkkenbordet til middels store boller.

Så inn i forvarmet oven på det korrekte antall grader. 15 minutter gikk, 20 minutter gikk, 25 og bollene begynte å få farge på seg, men samtidig sprakk i de opp og den fine, gladde overflaten var borte. 30 minutter, 35 – bollene var sprukket opp og bollene «ropte» om å få komme ut av ovnen.

Jeg tok dem ut på glovarm stekeplate, Satt den på benken, lot det kjølne litt før det hele skulle testsmakes. Den første bollen var hard, den andre, den tredje. Den fjerde smuldret nesten opp i skorper. - Ja, ja, kanskje jeg kan redde det hele og tenkte at jeg kunne lage kavringer, så harde var de. Jeg skulle kose meg, og gikk fem på!

Men her er det altså en bok – «Søtt og godt» som kunne ha hjulpet meg med å lage noe annet og noe mer avansert enn boller. Like godt og med litt mer fest og moro.

Den ene festretten etter den andre trylles frem etter en inngående teoridel som forteller om ingredienser og erstatninger for sukker, og de to forfatterne setter på bordet mat jeg nesten ikke trodde det var mulig å få til i sukkerfri variant. Her er det både kaker, kakepynt, desserter, varianter til jul og påske, godterier og ulike typer drikke. Det er bare å gå i gang. Blande, mikse og følge oppskriftene, så på en to tre er det sukkerfrie klart til servering.

Det dette krever er mot til å gå løs på oppgaven. Men kan du speile et egg, trekke wienerpølser og blande en smoothie, da ligger du mange hestehoder foran. Det er bare å ha boken og ingrediensene i nærheten og godt bakeutstyr og en stabil ovn m.m., så går det som regel lettere enn du tror.

En ting til: Gi ikke opp om du mislykkes ved første forsøk. Den samme regelen gjelder her som alle andre steder i livet: Øvelse gjør mester. Og husk: selv mesteren har en gang vært læregutt!

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Tyske vinger over Sola og Forus - Tysk aktivitet ved Sola og Forus Lufthavn, samt Sola sjø 1940-45 - Opplag 3

Tyske vinger over Sola og Forus - Tysk aktivitet ...

Sola flyplass - en viktig strategisk faktor ...

Skogstrådar

Skogstrådar

Krafta i naturen er sterkt forbunde med menneskesinnet ...

Havna

Havna

Etter stormen kjem stillheita ...

Mormors kalde kluter

Mormors kalde kluter

Usminkede og rå dikt om mormorer

Det eldste Sandnes

Det eldste Sandnes

Et bidrag til byens forhistorie.

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...