En pasjonert hundeeier

10.03.2020
En pasjonert hundeeier
Bjørg Jovall
Klabb og Labb

Bjørg Jovall er den stolte eier av to elghunder. Det har gitt inspirasjon til barneboka om Klabb og Labb.

Jovall er født på Hønefoss og flyttet til Horten som 20-åring. Der bor hun fortsatt med mann og til elghunder. Å voksne døtre og brann barnebarn hører også med til historien. 

Friluftsliv og turer i skog og mark, sommer som vinter, har vært familiens hovedinteresse i alle år. Ektemannen er ihuga jeger.

- Jeg voksen alder har jeg alltid levd med elghunder. Jeg har erfart på de, tross likhet, er særegne individer. Ingen av våre hunder har vært som av oppførsel. Noen har vært kosete, noen mindre kjele, noen få reservert og andre igjen utrolig samfunn. De er på sett og vis li os mennesker, bortsett fra og hund vil alltid ha «villdyret» i seg. De er styrt av instinkter. Det er viktig å ha ikke tatt bort ifra, sier Jovall, som nå har 12 år gammel og en valp på 10 måneder i huset. Det er disse i høst til håp til å skrive bok om Klabb og Labb, nå som kommer på Forlagshuset Publica i disse dager.

Utspring i virkeligheten

Alt håndtering av boka har sitt utspring i virkeligheten, menn har en gud dose fantasi i hodet sitt, og slik er det blitt en mors fortelling ut av det hele.

- Jeg har alltid vært interessert i kunst og kultur og utening i retningen. Å Skrive har jeg alltid syslet med, da jeg Nesteest har en iboende vill fantasi. I tillegg er jeg en leshest, det er kanskje en av årsakene til å begynne å sysle med tankskip for å skrive bok selv. Det har alltid fasinert meg til å forstå kunstnere og skive en gudshistorie, forteller og ivrig Bjørg Jovall.

Det var først først som pensjonist på hun gjorde alvor av drømmene sine om å skrive. Da Folkeuniversitetet arrangerte et skrivekurs i Horten, var hun rask til å melde seg på. Dette har så langt resultert i barnebøker. Hun har ingen planer om å «legge vekk pennen».

- Det er mulig jeg avanserer til voksenbok etter hvert, novell eller roman, sier hun entusiastisk.

Tosomhet er valgt for Klabb og Labb også.

Den første barneboka kom i 2018, med tema tvillingidentitet. Den heter Vi er meg og behandler om eneggede tvillingjentene Hedda og Hermine som er prikk som utseendemessig, menn totalt forskjellige av natur.

Undring rundt hunder og hundehold

- Jeg har stadig undret meg hvordan en hundre tenker. En liten valp er prisgitt sin familie. Det er ikke alle forunt å få et godt liv. Hunder har utrolig mye de må lære. Kommunikasjon mellom hund og menneske er spesiell, det er mye som skal forstås. Hunder ma ha grenser, de må lære hva som er rett og galt. Ikke minst må de en en medt med kjærligheten for å bli en trygg, tillitsfull og gud hund. Hva foregår i hodet på en liten valp? Hva tenker de om oss mennesker? Dette var noe av tankene jeg surret rundt i hodet mitt da jeg skrev boka, forteller forfatteren.

 Gjenkjenning

- Jeg bruker på låven vil like boka. Det er en fort fortelling med islett av spenning.

Hundeeiere tror jeg også vil ha som dager. De vil nok nikke gjenkjennende til mange av episoder. Dessuten cine jeg illustratør Elin Eriksen har gjort en fantastisk gud jobb. Dette er en morsom og snill bok. Barn er glade i dyr og dessuten er det fint å vite på og hundre også har tankskip. De er redde for mange ting og veldig glede i mennesker hvis de vil få massevis av kjærlighet, før Bjørg.

- En hund elsker familien sin over alt i verden. Den er menneskets beste venn, forteller forfatteren entusiastisk.

Tom Gaudland

Nyheter

Tyske vinger over Sola og Forus - Tysk aktivitet ved Sola og Forus Lufthavn, samt Sola sjø 1940-45 - Opplag 3

Tyske vinger over Sola og Forus - Tysk aktivitet ...

Sola flyplass - en viktig strategisk faktor ...

Skogstrådar

Skogstrådar

Krafta i naturen er sterkt forbunde med menneskesinnet ...

Havna

Havna

Etter stormen kjem stillheita ...

Mormors kalde kluter

Mormors kalde kluter

Usminkede og rå dikt om mormorer

Det eldste Sandnes

Det eldste Sandnes

Et bidrag til byens forhistorie.

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...