En poet av det kreative slaget

04.11.2019
En poet av det kreative slaget
Aslak Dahle

Aslak Dahle er utvilsomt mer innovativ enn diktere flest. Forfatteren har nemlig utviklet både nettside, app og turløyper med dikt i forbindelse med utgivelsen av diktsamlingen «Tanker på tur». Han har også satt opp en egen forestilling som skal fremføres på boklanseringen.

– Jeg er en sersjant fra Hæren. En pianospillende fallskjermhopper. En swing-dansende turleder. Massør og kommende filosof, sier Aslak Dahle mens han trekker på smilebåndet.

 

Veien til poesien

I to hjemmesnekra diktsamlinger i 12–13-årsalderen, utgitt som julegaver til besteforeldrene med titler som «Livets visdom» og «Døden», skriver den tolv år gamle Aslak Dahle om overraskende dype temaer. Det er fascinerende å se at det er de samme temaene som går igjen i «Tanker på tur», bare litt mer raffinert. Boken starter og avsluttes med dikt fra disse to samlingene.

– Drømmen om å utgi en bok startet med mitt første dikt «Fjellet» som tolvåring. Jeg syntes det var meningsløst å bare sitte inne med tankene for seg selv, når jeg visste at det var mange som tenkte de samme tankene. Diktingen har vært min lille hemmelighet siden, men delt med de færreste. Min egen lille flamme som jeg kunne varme meg på, sier Dahle.

Diktskrivingen skjøt for alvor fart da Dahle var 17.

–Da ble jeg inspirert av et foredrag jeg hørte. Jeg skjønte hvor mye en måtte jobbe med en tekst før den kunne skinne. Den 3. januar 2015 satt jeg i USA og skrev noe som skulle bli starten på en bok: «Dreaming of dreams, even how hard it is to grasp them, determined I will make it my future», sier Dahle videre.

 

Nå er fremtiden. Tid er en merkelig ting

Sommeren 2018 sa han opp jobben i Hæren for å forfølge drømmen han hadde båret på så lenge.  

–Så flyttet jeg til Lofoten, uten å kjenne noen, og skrev. Jeg ble ikke kjent med så mange. Men det var fint. Jeg fikk lov til å være alene, kjenne på dypet i meg og trives i eget selskap. Det er en stor forskjell på å være alene og å være ensom. For er det noen du må holde ut hele livet med, så er det deg selv, forteller en åpenhjertig Dahle.

I løpet av dette halvåret ble store deler av diktsamlingen «Tanker på tur» til. Diktsamlingen utgis på Lyrikkforlaget.

–Hvis jeg ikke satt på en kafe og skrev, besteg jeg topper. Dykket eller surfet i dårlig vær. Det var meg, naturen og diktingen, sier Dahle.

– Dette er tanker i noen øyeblikks klarhet. Skrevet til de ubevisste – de som flyter nedover elven i en stor badering, men med bevisste lesere. Til de som undrer, og de som ikke undrer. Mennesker på tur, forteller Dahle videre.

–Bokens budskap er undring, presiserer Dahle.

–Om forventninger til boken forteller Dahle at det blir det han gjør det til – forventningene skaper han altså selv.

–Jeg har landet seks forskjellige bokbad hvor jeg skal fremføre en forestilling. En sammenblanding av dikt og musikk til en helhet. Oppover et fjell. Med et svart bånd over pannen, sier en entusiastisk Dahle.

 

En ekte debutant

Dette er en diktsamling fra en som aldri har lest en diktsamling før. Med en fin sammenblanding av vakre naturbilder og poesi. Forfatteren er et ungt menneske. Uten helskjegg.

–Jeg tror ikke vi forstår vår plass i historien. Den gigantiske og kaotiske omveltingen av samfunnet i vår tid. Strømmende fremover, skjødesløse, hvor tiden blir borte i alt, sier Dahle.

–Tanker på tur er tid. En pust i bakken. Et blikk hvilende i horisonten. En meningsfull julegave til noen du bryr deg om. Til en som undrer, eller til en som kanskje skulle ha undret mer, filosoferer Dahle.

Eller bare til en som har lyst på noen nye tanker på tur? For det er kjedelig å være den siste i vennegjengen som oppdager konseptet «Tanker på tur». Snart på en fjelltopp, nær deg. Fordi det er nemlig det dette er, en diktsamling i samspill med andre virkemidler som samlet utgjør et konsept.

 

Framtidsplaner?

–Jeg må innrømme at jeg er rimelig lei av dikt for øyeblikket. Men så skal det nevnes at jeg skrev et nytt dikt igjen nylig – så helt ferdig er jeg kanskje ikke. Men først må disse diktene få lov til å fly og finne nye meninger, avslutter Dahle.

I forbindelse med den aktuelle utgivelsen er Dahle midt i en produksjon av en turdikt-app som knytter dikt til lokasjoner i naturen. Slik at en kan oppleve dikt på diktes premisser! Aktuell i Trondheim, i første omgang…(http://www.tankerpaatur.no). 

Samtidig produserer han en forestilling som skal fremføres på boklanseringer. Forestillingen syr dikt og musikk sammen til en helhet.

«Vi hører best,

med øynene lukket».  

Her er et eksklusivt innblikk i hva som venter i forestillingen:

(https://soundcloud.com/aslak-dahle/lydfil-1/s-aSbnn, akkompagnert med live piano, munnspill og dikt-monologer).

Redaktør -

Nyheter

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Men sofaen er din til odel og eie

Men sofaen er din til odel og eie

«Jeg vet jeg er for mye for deg ...»

Forstandens fjolleri

Forstandens fjolleri

Hvordan å elske den som bare elsker ...

Er det bare meg

Er det bare meg

Her er dikt til ettertanke

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...