Bjerkreim før i tida. Kultursoga fra bygda. Bind I.

26.09.2018
Bjerkreim før i tida. Kultursoga fra bygda. Bind I.
Forlagshuset Commentum
Paul Tengesdal

Bjerkreim er rikt på historie. Det har Paul Tengesdal fått erfare. Hans livsprosjekt er et privat museum med gjenstander fra bygda, samt over 2000 sider med lokalhistorie på nett. Nå samles historien mellom to permer.

Paul Tengesdal (f.1942) har bakgrunn fra industrien. Som ingeniør og grunder av bedrifter som produserer ventilasjonssystemer, er det ikke akkurat selvsagt at Tengesdal skulle føre flere tusen sider med lokalhistorie i pennen. Men Tengesdal er samfunnsengasjert så det holder, og dette er årsaken til at han har medvirket til flere lokalhistoriske bøker og hefter fra Bjerkreim, og tar vare på bedriftshistorie og lokalhistoriske gjenstander i gårdsmuseet på Aaland Gård på Oremo i Bjerkreim.

80 år gammel inspirasjon

I 1932 gav Sem Austrumdal ut boka; «Bjerkreim – Skipreida, Herad og kyrkjesokn». Denne boka gav Tengesdal inspirasjon til å skrive ei ny kultursoge for bygda, som nå foreligger 86 år etter. Bøkene «Bjerkreim før i tida» utgis i to bind og har langt fyldigere stofftilfang, langt flere emner, foto, tegninger og illustrasjoner. Bind I, som nå foreligger, har 570 sider med i alt 500 foto, tegninger og illustrasjoner. Hele bokverket «Bjerkreim før i tida» blir på om lag 1100 sider og kommer på Forlagshuset Commentum.

Tilgjengelig på nett

Tengesdal var med i bygdeboknemda for «Bjerkreimboka» av Lisabet Risa, som var ferdig i 2002.

- Den gang snakket man om å begynne på en kultursoge for Bjerkreim. Men dette ble det ikke noe av. Derfor opprettet jeg nettsiden www.bjerkreim.info hvor jeg har samlet artikler som tidligere var skrevet, og som kunne være med i eventuell kultursoga, forteller Tengesdal.

En del artikler skrev han selv, og han fikk hjelp av andre til å skrive nye artikler som kunne ha allmenn interesse.

- Alt dette er uvurderlig stofftilfang for ei kultursoge i bokform, mener Tengesdal.

Noe for enhver smak

- Denne boka er for alle bjerkreimsbuer, for alle som har røttene sine i Bjerkreim og alle som har interesse for lokalhistorie. Her finnes artikler om ulike emner og fra forskjellige tidsperioder, fra de eldste tider og fram til i dag; om istida – steinalderen – vikingtida – særmerkede personer – nedlagte garder – gruvedrift – kirker og kirkesteder – landbruket i Bjerkreim oppgjennom tidene og mange flere artikler, forklarer forfatteren, og tilføyer at det absolutt er noe for enhver smak i det første bindet av Bjerkreims kultursoge.

Samler Dalane

Paul Tengesdal er også i gang med sitt neste historieprosjekt. Dette omfatter «Dalane før i tida», en bok som tar for seg alle Dalane-kommunene; Egersund, Bjerkreim, Sokndal og Lund. Til alle tider har det vært samkvem mellom menneskene i denne regionen, både kulturelt og administrativt i kirke og statsapparatet. Dette har formet denne landsdelen. Denne boka blir også rikt illustrert, og på 500 – 600 sider.

Redaktør -

Nyheter

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Rafarta

Rafarta

Spennande norsk roman for ungdom og vaks...

Per Bredesen - Glemt i Norge - Helt i Italia

Per Bredesen - Glemt i Norge - Helt i It...

Dette er historien om Per Bredesen. En legende ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...