Merket for livet

15.06.2018
Merket for livet
Forlagshuset Publica
Knut Steffensen

Knut Steffensen er aktuell med boken Merket for livet, om bondesønnen Olav som kom fra enkle kår og som slo seg opp innen sjøfart, men som hele sitt liv slet med å legge fra seg fortiden.

Knut Steffensen er en pensjonist på 72 år. Han liker friluftsliv, herunder fiske og jakt. Han er historisk interessert og har skrevet en del slekts- og gårdshistorie.

Han har ikke utgitt noe tidligere.

Hvordan fikk du idéen til boken?

Ble kjent med Inger som arvet en mengde brev og notater etter en mann. Da jeg fikk tilgang til dette materialet, fikk jeg en ide om å skrive en bok om krigsseileren Olav. Avdøde forfatter Jon Michelet har gitt meg en del gode råd underveis. Han fikk dessverre ikke lese ferdig boken.

Fortell kort om bokens handling/tema og målgruppe.

Boken handler om en spesiell mann, hans oppvekst og kamp for tilværelsen i fattige kår i et lite bygdesamfunn nordpå. Denne mannen, Olav, hadde et sterkt ønske om å bli både rik og respektert. Han arbeidet hardt for å oppnå dette målet, men som vi leser om i boken, møtte han alvorlige hindringer på veien, spesielt andre verdenskrig.

Hva er budskapet i boken?

Boken gir leserne et viktig budskap om at status og penger alene ikke gir oss et lykkelig liv. Vennskap og kjærlighet må også få lov til å bli en del av tilværelsen.

Hva har vært din drivkraft eller inspirasjon i skriveprosessen?

Under arbeidet med boken har jeg fått gleden av å følge i fotsporene til personer og se steder som har historisk betydning for meg. Inger, min stoffsanker, ville jo også at personen Olav skulle få et så riktig ettermæle som mulig, da hun mente at han ikke fortjente betegnelsen bygdetulling. Hun var fornøyd med resultatet. Dessverre fikk ikke hun heller oppleve ferdig bok.

Hvor mye er fiksjon, og hvor mye er hentet fra virkeligheten?

Med bakgrunn i tilgjengelig stoff er noe fiksjon også blitt en del av boken, forfattet ut fra de forholdene som har oppstått underveis. Spesielt gjelder dette de påkjenninger som man antar krigen påførte familie og venner. Begge deler, både virkelighet og fiksjon, er til stede, men det er virkelige beskrivelser som er fremtredende.

Hvilke forventninger har du til utgivelsen?

Tror boken kan bli spennende lesning for mange som har interesse for krigshistorie og de prøvelser som mange av disse involverte mennesker opplevde både før, under og etter andre verdenskrig.

Hvordan skiller boken seg ut fra andre?

Merket for livet skiller seg ut fra de fleste bøker som omtaler krig ved å ikke bare beskrive krigens redselsfulle virkelighet, men også hva død, religion, kjærlighet og familiære forhold kan komme til å bety for mennesker i krig og fred. 

Dette er en bok som beskriver natur og mennesker som sliter for tilværelsen i en liten bygd i Nord-Norge. Side om side lever de i og av naturen for å overleve. Religiøse motsetninger

gjør også hverdagen til en prøvelse for mange, den gang som nå. Den andre verdenskrig setter til slutt alle på den virkelig store prøven, og for mange blir denne belastning en tragisk avslutning på livet.

Har du flere prosjekter på gang? Oppfølgere?

Ja, er i gang med å redigere stoff til en ny bok. Dette blir kan hende en roman eller sakprosa hvor handlingen foregår fra midt på 1800-tallet og til første del av 1900-tallet.

Redaktør -

Nyheter

Hjertesnakker II

Hjertesnakker II

Vi minnes ikke dager, men øyeblikkene ...

Humor og alvor - hånd i hånd

Humor og alvor - hånd i hånd

Dikt om ordets makt Kunne man slette, kunne ...

– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

Trond Evenstads motto er «Aldri så banalt ...

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...