Tar utfordringen

11.04.2018
Tar utfordringen
Roar Gulbrandsen

Tar utfordringen
– Siden jeg har malt bilder i førti–femti år og skrevet tekster like lenge, har jeg erfart noe om hvordan tekst og bilder påvirker oss, sier forfatter Roar Gulbrandsen, som sammen med Geir Esben Østbye er aktuell med dikt- og bildesamlingen Utfordringer.

Men til forskjell fra sine seks tidligere bøker, valgte Gulbrandsen en annen innfallsvinkel på illustrasjonene denne gangen.

– Da jeg begynte med denne boka, ville jeg ikke hente bildene fra min egen malerverden, men fra bildeverdenen til Geir Esben Østbye, som jeg ble kjent med under en «Tankeranglings–festival».

Dette ga startskuddet til et interessant samarbeid mellom to kunstnere.

– Geir Esben fotograferer og redigerer noen fantastisk fine bilder, så jeg var litt engstelig: Ville skriveevnene mine låse seg av disse fine bildene? Det viste seg heldigvis at bildene hans utløste ord og setninger som jeg ikke hadde tenkt på forhånd. Samtidig var jeg spent på hva slags bilder mine tekster og utfordringer ville utløse hos ham, sier Gulbrandsen.

 

Sju tekstsamlinger

Han er tidligere yrkesmilitær, og jobbet et halvt år som «mislykket» selger før han begynte som attføringskonsulent ved Arbeidskontoret i 34 år. 70–åringen har beskjeftiget seg med skriving og maling størsteparten av livet, men det var først i 50–årsalderen han ga ut sin første bok. Totalt har det blitt sju tekstsamlinger fra den driftige pensjonisten. Prosjektet han nå gjennomfører sammen med Geir Esben Østbye er driftet av skaperevne og samhandling.

– Vi ønsker å påvirke til søken etter det ukjente i underbevisstheten, konkretisere det i virkelige handlinger, og være bevisst på forskjellen. Fiksjon og virkelighet går hand i hand, det er opp til oss å finne grensene, sier Gulbrandsen, som håper at Utfordringer vil treffe leseren mer på hjemmebane sammenlignet med hans tidligere utgivelser.

 

Begrensninger

Gulbrandsen har tanker om flere bøker, men ser samtidig sine begrensninger.

– Jeg trodde at jeg hadde to til på gang, en bok med essays og en med dikt. Men jeg vet ikke om jeg har krefter og klar bevissthet nok til at de kan gjennomføres. Alderen krever sitt, sier forfatteren, og viser til sin forrige bok, som har den megetsigende tittelen Tankevandring i slutten av livet.

 

Modig og original

Geir Esben Østbye er billedkunstner og arbeider med tegning, mixed–media, foto, film, tekster, ArtistBooks og Kunst i natur. Tidligere har han gitt ut ArtistBook, vært delforfatter på noen bøker og bidratt med bilder på noen bøker. Han har også skrevet om kunst i tidsskrifter. Det var Roar Gulbrandsens modighet og originalitet som trigget Østbye til å bli med på samarbeidet.

– Jeg liker tekstene til Roar godt, og har fulgt med på hans tidligere utgivelser. De er engasjerte, modige og originale. Dette bokprosjektet er hans idé og han inviterte meg til samarbeid. Det å la det visuelle språket sidestilles med det poetiske og se hva det kunne trigge i hjerte og hode var en spennende og åpen idé. Siden Roar også er maler, visste jeg at han ville ha en genuin kommunikasjon og respekt for selvstendige bilder fremfor å tenke på det som illustrasjon til dikt, sier Østbye.

 

Samarbeidet gikk bra, men det bød også på overraskelser.

– I praksis sendte vi hverandre tekster og bilder annen hver gang slik at det ble en utfordring og et svar. Det å svare på et bilde med tekst og å svare på en tekst med bilde åpnet for lek med underbevisstheten og det intuitive. Det er ikke alltid lett å vite hva som bor i et bilde, selv om det er mitt eget. Når det er ferdig lever det sitt eget liv og trigger reaksjoner man av og til ikke forventet. Roar er god til å reagere på bilder. Det ble mange overraskelser. Jeg valgte å gjøre dette med foto og så etter hvert at det, tross den spontane billedvariasjonen, oppstod en slags holdning, eller et "spor" innover som jeg følte var i samsvar med det sporet Roar fulgte, forteller Østbye, som avslutter med en appell til leseren:

– Jeg håper at "leserne" tar seg tid til å spørre: Ligger det noe bakom her?

 

Webredaktør -

Stikkord i denne artikkelen
underbevissthet, konkretisert, handling,

Nyheter

Magdalenahuset i nytt opplag

Magdalenahuset i nytt opplag

Når familiehemmeligheter fortsatt skulle ...

Jeg er fremdeles her trykkes for tredje gang

Jeg er fremdeles her trykkes for tredje ...

Sterk og viktig om fysisk og psykisk vold ...

Ja, Ka & Vi i Kråkeslottet er populært blant de unge

Ja, Ka & Vi i Kråkeslottet er populært blant ...

De unge detektivene får et nytt mysterium ...

Engleglans og pillefygerter i nytt opplag

Engleglans og pillefygerter i nytt oppla...

Den gang da livskvalitet, samhold og fellesskap ...

Dagane går

Dagane går

Dikt og bilde heng saman i eit heile. Orda, ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...