Nøkkelen bak den egentlige makten

09.11.2017
Nøkkelen bak den egentlige makten
Åge Grønning

Åge Grønning er opprinnelig fra Bergen, men er nå bosatt i Brumunddal. Han arbeider som akupunktør i Hamar, og driver med kunstmaling og gitarspill på fritiden. Han er heller ikke fremmed for skrivekunsten, da han tidligere har skrevet fire romaner.

I hans andre bok Og stjernens navn er Malurt ble handlingen lagt til Bergen. Hovedpersonene i den historien er Britt Hovden og Viggo Østvold – de kjemper mot en overmakt som snur opp ned på livene deres. Boken slutter uten å fortelle hvordan det gikk videre med disse to personene.

Nå er han ute med Den sjette nøkkelen, som han forteller er en slags oppfølger til «Malurt».

– Det har gått fem år siden Viggo og Britt hadde kontakt sist, forteller forfatteren. – En meget spesiell hendelse oppstår som fører Britt og Viggo sammen igjen. De møtes i all hemmelighet på en restaurant i Bergen sentrum. Atter en gang blir de konfrontert med en trussel som synes å nærme seg.

– Ideen til Den sjette nøkkelen kom plutselig en høstdag i 2015. Ideen var helt uten et plott, men likevel så spesiell at jeg straks satte i gang med å skrive. Rimelig fort bestemte jeg meg for at innledningen skulle handle om Viggo Østvold, slik at leseren kunne bli noe kjent med denne karakteren. Jeg visste at det ville bli et møte mellom ham og Britt Hovden senere, men ikke detaljer som hvordan eller hvor.

Grønning er ivrig når han forteller.

– Karakteren Håvard Brenna kom rimelig fort på plass under en lunsj sammen med en kamerat, hvor jeg i korte trekk fortalte litt om den nye ideen jeg hadde fått. Under samtalen dukket denne karakteren plutselig opp fra det store intet. Absolutt en karakter jeg er glad er kommet med i handlingen – han er så absolutt med på å heve spenningsnivået i boken, slik jeg ser det.

På hvilken måte denne karakteren hever spenningsnivået får vi ikke vite, men Grønning forteller gjerne hvordan han arbeider når han skriver.

– Å skrive er en hobby jeg slapper av med. Akkurat som med malingen, tenker jeg mye i bilder når jeg skriver. Når inntrykkene siger inn over meg, hvor jeg enn er, skriver jeg dem ned ved en senere anledning og tilpasser det manus. Så fra den ene dagen til den andre, kan historien endre karakter og ta en helt ny retning.

– Denne måten å skrive på kaller jeg for intuitiv skriving, som har noe til felles med ordtaket «veien blir til mens man går». For min del er dette en inspirerende og interessant faktor i skriveprosessen, siden jeg ikke vet hva som kommer til å skje videre, bare at «noe» meget spesielt ville komme til å inntreffe etter hvert. Jeg pleier sjelden å bekymre meg over hvor veien videre vil gå, ettersom jeg fra tidligere av har erfaring med at det ordner seg til på en eller annen måte.
– Da jeg var halvveis i boken, hadde jeg for eksempel ikke den fjerneste anelse om hvordan slutten ville bli. Jeg kan vel si det på den måten at slutten kom til meg som en stor overraskelse.

– Jeg vil ikke si at boken skal formidle noe spesielt budskap. Det er heller et ønske om å underholde, og at noen av leserne kanskje blir såpass fascinert av handlingen at de begynner å undre seg over ord og uttrykk.

– I Den sjette nøkkelen kan det være at noen lesere vil komme til å bomme på hva som er fiksjon og hva som er fakta. Så da anbefales det å google de forskjellige underlige påstandene, samt enkelte ord og uttrykk man er usikre på. Noen lesere vil sannsynligvis møte et verdensbilde som er på kollisjonskurs med deres eget. For noen kan dette virke forfriskende, og for andre igjen kanskje en smule provoserende.

Når det gjelder selve handlingen, om hva som er fiksjon eller virkelighet, er Grønning fornøyd med det vi får vite på baksiden av boken.

– Jeg synes vaskeseddelen til boken treffer godt, der sies det:

«Før politimannen Terry Hovden døde, klarte han å stjele en viktig nøkkel fra det mektige, skjulte nettverket i Geneve. Kun Britt Hovden og hennes venn Viggo Østvold er informert om hvor nøkkelen befinner seg. Snart oppdager de at sterke krefter er satt i sving for å få nøkkelen tilbake … og mystiske ting begynner å skje rundt dem.
Følg Brit og Viggo i kampen mot overmakten i denne spennende boken der ingenting er som du tror. I kulissene trekker en maktelite i trådene – for å få tilbake … Den sjette nøkkelen, også omtalt som Shivas nøkkel.»

Svein Kåre Gunnarson

Nyheter

Hjertesnakker II

Hjertesnakker II

Vi minnes ikke dager, men øyeblikkene ...

Humor og alvor - hånd i hånd

Humor og alvor - hånd i hånd

Dikt om ordets makt Kunne man slette, kunne ...

– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

Trond Evenstads motto er «Aldri så banalt ...

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...