Stipend til ildsjel

30.03.2011
Stipend til ildsjel
Anne Britt Sandberg i Sandnes IL har blitt hedret med stipend for sin innsats som trener i Sandnes IL.

Anne Britt Sandberg i Sandnes IL har fått stipend fra Norges Friidrettsforund, og hovedsponsor NECON, for utrettelig innsats som trener i klubben. Ifølge juryen representerer hun en trenerfilosofi som bidrar til å både utvikle og beholde medlemmer i klubben.

- Det var litt overraskende da jeg ble tilkalt for å ta imot stipendet. Det var under et ungdomsmesterskap i Trondheim, sier Sandberg. Hun leser selv opp kriteriene juryen har fulgt:

- Treneren skal få medlemmene i klubben til å fortsette med friidrett, skal være inspirerende og stadig på jakt etter å utvikle seg videre. Vedkommende skal være nysgjerrig på hva det er som gjør at ungdom utvikler seg og presterer i friidrett, og skal også ha vært engasjert i klubbarbeid i flere år, og bidra aktivt til at klubben er levende og positiv for lokalmiljøet.

- Kjenner du deg igjen i disse kriteriene?

- Tja…, sier Sandberg, og grubler litt over saken.

- Målet må jo være at ungdommene trives med den tiden de legger ned i trening. Og det igjen gjør vel at de ønsker å fortsette, spekulerer hun.

 

Merittliste

Treneren har selv vært en aktiv utøver innen friidrett, og har en imponerende karriere bak seg. For de som ikke er bevandret i friidretten på åtti- og tidlig nittitall kan vi nevne at hun har fire NM-gull i sjukamp det tiåret, samt et gull fra 1990. I hundre meter hekk sikret hun seg NM-gull tre sammenhengende år i 1988, 1989 og 1990, og i årene 1987, 1991 og 1993 fikk hun NM-gull i lengde. Det blir elleve gull til sammen, og listen med sølv og bronse er akkurat like lang. I 1992 deltok hun for Norge under sommer-OL i Barcelona.

- Hva var det som gjorde at du selv begynte med friidrett i sin tid?

- Jeg begynte da jeg var tretten år. Jeg var aktiv i mange forskjellige idretter og aktiviteter, og valgte til slutt friidrett. Det var en idrett som jeg behersket godt, samtidig som jeg syntes det var veldig kjekt. Når du driver med en individuell idrett, så må du sette deg egne mål. Det handler nok om det å stadig forbedre seg, og å stadig nå høyere mål alene. Det er det som skiller friidretten ut fra lagidretten.

 

Fokus på detaljene

Med sin allsidige bakgrunn innen sjukamp, kjenner Sandberg friidrett på kroppen, bokstavlig talt. Hennes trenerrolle er da også å se på de tekniske detaljene hos utøverne.

- Jeg er det som kalles en teknisk trener, og inngår i et trenerteam. Egentlig var det ikke bare jeg som skulle fått dette stipendet, sier Sandberg, og trekker fram hovedtrenerne Marit Toogood, Trond Gramstad, Anne Lise Willasen og sprinttreneren for de eldste, Trond Lindanger.

- Jeg jobber på tvers av disse.

- Hva vil det si å være teknisk trener?

- Det handler om å lære seg teknikk, og det kan du ikke gjøre med å lese i en bok. Du må ha opplevd det selv. Dersom en ungdom vil satse på en øvelse, så ønsker jeg overføre videre den kompetansen jeg har. Mange trenere er gode på basistrening, men det er få som er dyktige tekniske trenere på spesifikke øvelser. Alle må jobbe med sine ting. Ta for eksempel langrennsutøverne. De sier at de hele tiden må jobbe med sine oppgaver. Noen må jobbe med kneløft, andre med armbevegelsen. Det er min oppgave å se på hva hver enkelt må jobbe med, altså detaljene i utformingen, sier Sandberg.

 

Trener også egne barn

I det daglige er vinneren av stipendet ansatt på BI som studiesjef, og beskjeftiger seg der med både ledelse, økonomi og markedsføring. Hun er gift og har tre barn, et tvillingpar på seksten og en på elleve.

- Går barna i morens fotspor når det kommer til idrett?

- Ja, de driver med både fotball og friidrett. Den yngste driver med turn.

- Er de inspirert av moren sin?

- Tja, jeg prøver jo å hjelpe dem så godt jeg kan. Men under treningene så er jeg først og fremst teknisk trener og ikke mor. Men de blir jo inspirert av å være med i Sandnes IL, understreker Sandberg. 

 

Høyt nasjonalt nivå

- Hvordan er det med egen trening da?

- Jeg holder meg i form, ikke noe mer enn det. Jeg prøver å trene to-tre ganger i uken, og da er det både joggeturer og treningsstudio. Det gir meg energi i hverdagen, sier Sandberg. Ellers ønsker hun å få med at klubben planlegger en treningstur:

- Vi trenere har gått sammen om å arrangere en treningssamling i Albufeira i Portugal i påsken. Det er helt syd i landet, nesten mot grensen til Spania. Der skal vi være ved et friidrettssenter med rundt tretti ungdommer. Det er første gang vi gjør noe sånt. Det skal bli skikkelig kjekt, og barna gleder seg veldig, forsikrer Sandberg. Hun trekker ellers fram at Sandnes IL holder et høyt nasjonalt nivå:

- På et stevne nå sist helg tok vi femten medaljer. Så mange har vi aldri tatt før. Og det er jo utøverne som gjør dette, det er de som skal ha æren. Vi er bare støttespillere i det arbeidet de gjør.

- Hva betyr det for deg å få dette stipendet?

- Det er kjekt og motiverende at folk ser det arbeidet som blir lagt ned. Det motiverer meg til å gjøre en enda bedre jobb, og å videreutvikle meg mer som trener, avslutter Sandberg.

Redaktør -

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...