Møtte Schumann i fengselet

18.08.2010
Møtte Schumann i fengselet
Kjell Alrich Schumann.

- For meg var det viktig at Nokas ble en moralsk forsvarlig film, og det synes jeg den har blitt, sier skuespiller Frode Winther. Han spiller den drapsdrømte raneren Kjell Alrich Schumann.

Jeg møter 36-åringen utenfor Den Nationale Scene i Bergen. Winther er høstlig og lettere dramatisk kledd, i en sofistikert svart duffelcoat, som matcher mørke sko og solbriller, og gir assosiasjoner til en gangster. På slep har han to reise-kofferter.

- Først er det teaterprøver på Blodig alvor, og så må jeg løpe til flyet, smiler han.
- I kveld skal jeg være med på Nokas-premieren i Stavanger. På mobilen hans tikker det inn meldionger med gode tilbakemeldinger fra presse og privatpersoner for rollen som Schumann.   - Det er veldig hyggelig. Jeg skal ikke nekte for at jeg har vært spent på
anmeldelsene. Heldigvis er de fleste positive. - Det virker som om de som ikke liker filmen hadde forventet en rendyrket actionfilm. Men det er jo nettopp hele poenget at det ikke skal være en slik film, mener Winther,

Krevende rolle

Å spille den drapsdømte Schumann har vært litt av en Hercules-oppgave som skuespiller.

- Det har vært krevende på mange måter. Rollen har lite kjøtt på benet. Dialog er det ikke mye av. I store deler av filmen er jeg dekket til med maske. Det å skape en troverdig karakter med det utgangspunktet og så kort tid på lerretet, har vært veldig utfordrende, sier Winther, som hovedsakelig jobber som teaterskuespiller på DNS. Rollen som Schumann er den største film-rollen hans så langt. Fremover håper han å kombinere både film og teaterroller. Men det er krevende.

- Teater planlegges to år i forveien, mens film-roller kan man få en uke i forkant. På grunn av min jobb på teateret har jeg dessverre måtte takke nei til noen roller, sist i Tomme Tønner 2, sier Winther.

Snakket med Schumann
Som en del av forberedelsene snakket han også med den drapsdømte Schumann i fengselet.

- Jeg møtte ham sammen med manusforfatteren. Men jeg kommer aldri til å fortelle hva vi snakket om. Det blir mellom meg og Schumann, sier han litt kryptisk.

- Egentlig var det mest som et intervju, og det var i all hovedsak Schumann som hadde ordet. Det var ikke slik at jeg ble kjent med ham, eller at vi ble venner. Målet med møtet var å finne ut detaljer om Nokas-ranet, understreker Winther.

Fryktet spekulativ film
Da Winther ble tilbudt rollen i Nokas-filmen var han litt betenkt på å ta rollen som en av Norgeshistoriens mest profilerte kriminelle.
- Jeg følte at dette må gjøres på den rette måten, og at det ikke skulle bli en spekulativ film. Produsent Jan Aksel Angeltvedt og regissør Erik Skjoldbjærg forsikret meg om at det skulle bli en seriøs film om ranet, og det synes jeg de har lykkes med, sier Winther, og fortsetter:

- I begynnelsen var jeg også i tvil om de tragiske hendelsene var for nært i tid til at vi kunne ta det med på film. Men som produsenten sier: Hvis ikke nå, når da? Skal man vente ti-femten år? Når man skal lage et samtidsdrama, er det viktig at det gjøres mens folks interesse for saken er der. Det har gått seks og et halvt år siden Nokasranet nå. De første filmene om 911-dramaet kom jo allerede etter noen få år.

Nødvendig nakenscene
I en av de første scenene i Nokas ser vi Frode Winther i rollen som Schumann dusje seg selv lenge og grundig og med tilhørende intimvask noen timer før ranet.

- Jeg har overhodet ikke problem med å gjøre en slik nakenscene på film. Scenen er der for å vise at han tar bort alle potensielle DNA-spor, så det var også nødvendig å vise meg dusje naken. Foran et publikum på fire hundre på Den Nationale Scene har jeg følt meg mye mer eksponert. Slik var det da jeg spilte Stanley Kowalski i En sporvogn til begjær.
Som teater-skuespiller har Winther gjort alle sjangere og de fleste typer karakterer.

- Jeg har spilt både dyr i barneforestillinger og mer komplekse karakterer. Jeg elsker å variere, men jeg er mest tiltrekt av å gjøre bad-guys-rollene. De er mer spennende, bedre skrevet, dypere og mer mystiske, avslutter skuespilleren. 

Redaktør -

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...