Rogalandsk bildebank

17.02.2010
Rogalandsk bildebank
John Sirevåg og Einar Sir

Fotografene og kameratene John Sirevåg og Einar Sira har startet bildebyrået ABCBILDER.NO. Så lenge fotografering er lidenskap for dem begge, så blir bildebanken kontinuerlig fullt opp med nye bilder. Bildene er i all hovedsak fra Rogaland

De to retter seg mot markedet av aktører som produserer trykksaker i alle varianter. Brosjyrer, årsoppgaver, bøker, aviser, plakater. Og de har allerede begynt å forsyne både kommuner og reklamebyrå med bilder.

- Vi er oppe i nesten to tusen bilder i bildebanken til nå, og legger stadig ut nye. Det skal være høy kvalitet på alle bildene, både teknisk og estetisk. Dette er foto som i hvert fall vi mener skiller seg ut fra de tradisjonelle bildebyråene. De har kanskje litt andre innfallsvinkler, samstemmer de to.

 

Et helt liv med foto

Sira og Sirevåg har vokst opp som to nabogutter, og allerede i tenårene begynte interessen for fotografering. Da var det mye svart-hvitt bilder og mørkeromsarbeid. Selv om bildebyrået er et kommersielt foretak, er selve fotograferingen fortsatt en hobby for de to. Sirevåg har fotografert aktivt siden han startet, og er også en nestor i Sandnes fotoklubb. Sira for sin del har hatt et langt opphold fra kameraet fordi han har brukt mye tid på å bygge opp et ingeniørfirma. Når fotografering ble digitalisert, kastet han seg over hobbyen igjen med ny appetitt.

- Det åpnet en helt ny verden. I motsetning til John så liker jeg også godt data.

- Jeg synes jo alt var mye bedre før, sier Sirevåg og ler, før kompanjongen fortsetter:

- Data og fotografering er en vanvittig god kombinasjon. Jeg bruker programmet Indesign og lager både brosjyrer og plakater.

 

Bred erfaring

- Er en bildebank med hovedvekt på Rogaland nytt på markedet?

- Det er jo flere bildebyrå her, men jeg tror de fleste er nasjonale. I Oslo er det også flere store bildebyrå, men de dekker jo alt mulig. Planen for oss er å bli best på Rogaland, slår de to bestemt fast. Et langt liv med fotografering har resultert i et stort fotoarkiv for begge to.

- John har holdt på i over tretti år, og da blir det selvsagt et stort arkiv. Og det er jo synd om alle disse bildene ikke blir brukt. Men det er viktig å få med at bildebanken ikke består av gamle arkivfoto. Vi fotograferer jo som sagt hele tiden, så i bildebanken vil du finne både aktuelle ting, gamle ting, og mer tidløse foto, forklarer Sira.

De to var begge engasjerte som fotografer i arrangement under Stavanger 2008. Sira er med i Majjazzen, og har tatt mange bilder i forbindelse med det. Han har også et samarbeid med artistbyrået Great Moments i Stavanger, og har i den forbindelse tatt bilder av artisten Sebastian Waldejer. De har også begge hatt separatutstillinger, Sirevåg på Hå Gamle Prestegard og Sira på Sandnes Brygge. Sirevåg har vunnet første pris i både nasjonale og internasjonale fotokonkurranser med bildene sine.

 

Frie amatører med proff utstyr

- Hvorfor er dere ikke profesjonelle fotografer?

- Jeg synes det er veldig kjekt å dra på tur og ta akkurat de bildene jeg selv vil, ikke de bildene kunden vil ha. Dersom jeg vil ta en tur til havet, så gjør jeg det, sier Sirevåg som til daglig jobber i byggdrift i Sandnes kommune. Kompanjongen nikker.

- Det er litt det samme for meg. Men jeg synes også det er kjekt med oppdragene. Jeg liker vel så godt å sitte på Cementen å ta bilder av artister som å dra på tur. Men det å leve av det…? Vel, jeg har hatt nok med å bygge opp et firma fra to ti sytten mann, konkluderer Sira.

- Jeg tipper dere har godt fotoutstyr?

- Ja, det står ikke på utstyret. Når det gjelder utstyr så er det kun pengene som stopper det. Det kommer alltid noe nytt, men til syvende og sist er det personen bak kameraet som lager bildene. Men det er klart vi har utstyr godt over det som er gjennomsnittet. Du kan si det sånn at utstyret i dag er så bra at det svakeste punktet er mannen bak avtrekkeren.

 

Storslått oppdrag

Avslutningsvis trekker de to fram et spesielt spennende fotoprosjekt de var med på for Stavanger 2008:

- Det var et arrangement i Bjerkreim. Ole Edvard Antonsen hadde konsert sammen med Stavanger symfoniorkester. De skulle spille stykker av Edvard Grieg, og vi ble spurt om å sette bilder til det. Vi lagde et bildeshow på 25 minutt som ble vist på to svære skjermer mens orkesteret spilte. Det var flott å se bildene våre til live musikk. Et spennende og annerledes oppdrag, minnes de to.

Redaktør -

Nyheter

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilssen

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilss...

Amalie Skram-prisen 2024 går til til ...

Mange unge sliter når hjelpeapparatet har sommerferie

Mange unge sliter når hjelpeapparatet har ...

Røde Kors sitt samtaletilbud Kors på ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...