Sprek syttiåring

09.12.2009
Sprek syttiåring
Per Hetland

Per Hetland har rundet sytti år. Han ser ikke en dag eldre ut enn seksti. I 1968 overtok han driften av Hetland Sport, en institusjon i Sandnes. I dag er det barna som har overtatt. Han er fortsatt innom og hjelper til i butikken så sant det trengs. Ellers er han på hytta i Sirdal nærmest hver helg.

Før vi setter oss ned for en samtale med den spreke mannen, får vi en grundig innføring i valg av Sesilåmi-ski. Hetland viser oss slanke, smørefrie og fjørlette superski for den ekstra kresne, og litt rimeligere ski folk flest.

- Denne har litt innsving, så hvis du er vant til å gå på turski så er den fin. De andre her har ikke innsving, og kan gjerne miste retningen litt hvis du ikke er vant, forklarer han.

- Du har altså nylig rundet de sytti. Du hører vel ofte at du holder deg godt?

- Hehe, de sier så. Det er ikke så rart. Jeg går jo mye sammen med unge folk de dagene jeg er her i butikken. Jeg tenker at i stedet for å sitte hjemme og lese avisen, kan jeg like godt komme ned her og hjelpe til litt.

 

Mye på tur

- Er du opptatt av sport?

- Jeg følger med, men ikke så mye.

- Jeg tenkte vel egentlig mer på om du selv driver med sport.

- Jeg har hele tiden holdt på med hunder. Jeg lufter og trener fuglehunder, og da må du jo en del ut på tur. Jeg går på ski om vinteren og fotturer ellers. Jeg håper at jeg får brukt skiene nå på lørdag, søndag og mandag.

- Å, hvor?

- I Sirdal. Det har kommet femten centimeter med snø.

- Men er grunnlaget skikkelig?

- Det er nok mykt i bunnen, men jeg kan ta noen gamle ski, eller trugene. Jeg må uansett ut, slår Hetland fast. Han har hytte på Rostøl i nedre Sirdal.

- Det er der som ”babbetistene” hører til. Jeg er ikke ”babbetist” selv, understreker han med et smil, og legger til:

- Jeg liker å ta meg en liten av og til, hehe…

 

Hetland og Malli på jakt

Det blir mange turer til Sirdal på Hetland.

- Jeg er oppe der så og si hver helg. Enten går jeg på ski, eller så sitter jeg på terrassen og ser på de andre som går.

- Blir det noen skikkelige langturer også?

- Dersom vi er flere sammen kan vi gå på langtur. Men jeg har lovt at jeg ikke skal gå langt når jeg går alene.

- Hva vil langt si for deg?

- Under jakten så er vi ute i både seks og åtte timer. Det er helst rypejakt det går i, og vi er et lag på seks mann. Men vi er to stykker som har gått på jakt i til sammen 35 år. Det er meg og Svein Haraldsen, sier Hetland. På vinteren er det ikke alltid han får med seg kona til hytten. Da er fuglehunden Malli en trofast følgesvenn. Hetland rangerer henne som litt sånn midt på treet når det gjelder hennes ferdigheter under jakten.

 

Enorm utvikling

Fra han overtok etter faren i 1968, drev han den kjente og kjære sportsbutikken i Sandnes sentrum fram til 1995. Da overtok barna Paul Hetland og Karin Hetland Grønsund. Det er de som fortsatt står for driften.

- Jeg er bare husmann i dag, hehe…

- Det er vel god hjelp i deg?

- Jeg håper da det. De spør om jeg vil komme, så jeg regner med at jeg er brukende.

- Fortell litt om driften av butikken da du overtok.

- Den gangen hadde vi også sykkel og sykkelverksted. Det var hovedtingen. Så kom skiene litt sånn på siden. På den tiden husker jeg at vi festet stålkantene på skiene selv. Vi freste ut spor på sidene, og skrudde på stålkantene. Det har vært en enorm utvikling siden den gang, og det gjelder alt sportsutstyr. Se bare på fotballsko. De gamle skoene var klumpete og fæle. I dag veier de bare noen gram. Og de som sykler i dag har både en terrengsykkel og en landevegssykkel. Når det gjelder ski så hadde de fleste bare ett par med fjellski som de brukte til alt. I dag har de et par slalåmski, et par fjellski og et par langrennski. Sånn har det blitt, og vi må bare forsøke å følge med.

- Er det vanskelig å følge med?

- Jeg har litt problemer selv siden jeg ikke er her så mye. Men vi har så mange gode folk her som jeg kan spør, så jeg holder meg litt orientert. Men det er ikke så lett når du ikke er med på innkjøpene, understreker Hetland.

- Hvordan går butikken i dag?

- Det går visst voldsomt godt så vidt jeg forstår. Jeg ser at det går ut mye varer, og at disse unge har ”plenty” å gjøre. De jobber virkelig bra, og er enormt flinke, understreker Hetland fornøyd. Vi gratulerer den aktive senioren, og takker for praten

Redaktør -

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...