Rektoren i sentrum

12.08.2008
Rektoren i sentrum
Mats Bryne

Mats Bryne blir rektor på nye Vågen Videregående skole. Han gleder seg til å ta fatt på oppgavene på det han kaller en unik skole i europeisk sammenheng. Han kjenner ikke til andre tilfeller der en skole i så stor grad konsentrerer seg om estetiske programfag.

- For meg er dette drømmejobben. Det at det nå bygges en skole for de estetiske fagene i det formatet det er snakk om er en utrolig flott anledning til å være med å skape noe for både regionen, for Sandnes og ikke minst for elevene, sier en engasjert Bryne. Førtienåringen fra Stavanger har i flere år vært assisterende rektor ved Lundehaugen videregående skole, og har det siste halve året vært konstituert rektor.

- Jeg kjenner ikke til at en noe annet sted har valgt å lage en skole der disse fagområdene blir samlet under ett tak. Tanken er at en da kan bygge kvalitet på en annen måte enn det som har vært tilfelle tidligere, sier Bryne, og legger til at det vanlige til nå har vært å kombinere de estetiske programfagene med andre typer fag, slik det har vært på Lundehaugen videregående skole. Den nye skolen innerst i Vågen vil kunne tilby fire utdanningsprogram, eller studieløp: 1. Studiespesialisering med formgivning, 2. Medier og kommunikasjon. 3. Musikk, dans og drama. 4. Interiør- og utstillingsdesign (VG2 og VG3). Tilbudene innenfor fagene service og samferdsel, allmennfaglig påbyggingsår, og innføringsklasse for minoritetsspråklige flyttes samtidig fra Lundhaugen til Gand videregående skole fra høsten 2010.

 

Sentrumssatsning

- Vågen vil ha sin profil, men i løpet av de nærmeste årene vil også Gand videregående skole bli utbedret og utbygget. Så i sum er dette egentlig en satsning på videregående skoler i sentrum.

- Hvorfor denne sentrumssatsningen?

- Det er flere grunner til det. Selvsagt er det gunstig rent kommunikasjonsmessig. Det viser seg også at elever i videregående utdanning ønsker sentrumslokaliserte tilbud. Så har du naboskapet og samarbeidet med Gand. Med å samle betydelige ressurser i sentrum får du en konsentrasjon av kompetanse og ressurspersoner som gir nye muligheter, påpeker Bryne.

- Hva tror du denne satsningen vil bety for Sandnes sentrum.

- Jeg tror det vil bety mye. Det vil ha positive ringvirkninger for hele Sandnes kommune. Sandnes sentrum vil bli et tyngdepunkt når det gjelder videregående skoler i fylket. Det er viktig med aktivitet i sentrum, og Vågen blir en skole med aktivitet fra morgen til kveld. Vi ser for oss at mange aktører utenom skolen kan bruke lokalene. Her har vi både en stor konsert- og forestillingssal, vi har store auditorier, og en idrettshall med internasjonale mål, sier en engasjert Bryne, og legger til at kulturskolen sin aktivitet også vil bli en viktig del av innholdet i skolen.

 

Pedagogisk offensiv

Bryne sier videre at både Lundehaugen og Forus videregående skole har blitt for trange, og at de ikke lenger er tilpasset de utdanningsprogrammene de jobber med i dag.

- Hva vil denne skolen bety for det pedagogiske arbeidet?

- Nå får vi lokaler som er godt tilrettelagt både for de tradisjonelle og de praktisk utøvende fagene. Dette er et voldsomt løft for både lærerne og elevene i forhold til læreplaner, og det setter oss i stand til å møte føringene som ligger i kunnskapsløftet på en offensiv måte. Da tenker jeg spesielt på IKT i vid forstand, for eksempel ved bruk av moderne lyd- og fjernsynsstudioer. Elevene vil bli bedre rustet til å møte det samfunnet som kommer, mener Bryne. Han sier videre at den nye skolen vil legge et godt grunnlag for tverrfaglig arbeid, med utstillinger, teater, scenografi, dans, musikk, teater, dikt og film.

- Her er det uendelig mange muligheter. Digitaliseringen er jo også med på sammensmeltningen av uttrykksformer. Sånt sett vil Vågen være et svar på den teknologiske utviklingen, og det å tenkte tverrfaglig i bruken av digitale ressurser.

- Hvilke signaler har dere fått fra elevene?

- Mitt inntrykk er at både elevene og lærerne gleder seg veldig.

Fagmiljøet er viktigst

Rektoren og resten av skoleapparatet har en stor jobb med selve overflyttingen foran seg.

- Vi er spente på de prosessene vi skal gjennom forut for neste skoleår, med flyttingen av tilbudene fra Forus og Lundehaugen til Vågen og Gand. Det blir en stor utfordring ledelsesmessig, og det innebærer en stor omstilling for personalet, men vi skal få det til på en god måte, lover Bryne. Han understreker videre at selv om de nye fasilitetene er flotte, så er det selve fagmiljøene som er den sentrale ressursen.

- De ansatte er den viktigste ressursen. Bygninger og teknologi er selvsagt viktig, men det sentrale er fagmiljøene som er bygget opp gjennom mange år, sier Bryne. 

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...