Tilbringer ett år i Rotterdams sjømannskirke

23.04.2009
Tilbringer ett år i Rotterdams sjømannskirke
Ida Grindland på skipsbesøk

Ida Grindland fikk lyst til å gjøre noe nytt. Tanken på bli ettåring i en sjømannskirke meldte seg. Og nå er hun aktiv blant sjøfolk i Rotterdam.

- Jeg har vært på besøk på en del sjømannskirker verden. Den varme gjestfriheten og gode atmosfæren som har vert der gjorde at ettåringsstillingen i sjømannskirken lokket meg. Den fine måten sjømannskirken møter mennesker på er noe jeg liker godt. Jeg syntes sjømannskirken balanserer veldig fint mellom å representere den kristne tro og samtidig være åpen ovenfor andre uansett kultur eller religion, forteller Ida fra Rotterdam, og hun legger til  at det er spennende å reise ut på denne måten.

 

Fortell om møte med landet og folket

-Det første som slo meg da jeg kom til Nederland var at det ikke fantes en eneste bakke. At jeg skulle lengte etter en lang oppoverbakke hadde jeg ikke sett for meg. Veiene strekker seg milvis på en strak linje rett fram. Det merkeligst var da jeg ble fortalt at Kirken ligger på Rotterdams høyeste punkt hele 5 meter over havet. Den andre tanken som slo meg etter noen uker her nede var hvor tett bebodd Nederland er. Det er utrolig med biler og mennesker over alt. Det er kun små fri områder som skiller den ene byen fra den andre..
 Rotterdam er en moderne by. Byen ble bombet under krigen og bærer dermed preg av å være en nyreist by med skyskrapere og moderne bygg hvor alle har sine særpreg. 

Når det gjelder folkene her syntes jeg nederlendere er ett hyggelig og inkluderende folk. Siden de aller fleste snakker godt engelsk  blir det lettere å være utlending. Mange nederlendere hilser på meg når jeg passerer på gaten. Ellers er verken kulturen eller klima så ulikt Norge, forteller Ida. 

Hun sier at det spesielle ved å være ved sjømannskirka i Rotterdam er

 båtbesøkene  som blir utført som en del av kirkens arbeid.

 

Båtbesøkene

-En til tre ganger i uken har jeg som ettåring noe vi kaller havnevakt. Da søker vi opp båter som ligger til havn i Rotterdam med norsk mannskap. Havnen i Rotterdam regnes som verdens tredje største havn. Det vil si at det ankommer båter hver dag med nordmenn om bord. På en havnevakt kjører jeg ut til båtene og går ombord med norske aviser. Jeg slår meg gjerne ned og tar en kopp kaffe og en prat hvis sjøfolkene har tid. Det er spennende å møte nordmenn på den måten. Det føles godt på slutten av dagen å ha gjort en tjeneste for sjømennene som jeg vet at de setter pris på. Jeg føler meg ekstra heldig som har havnet på sjømannskirken i Rotterdam hvor vi fremdeles driver med denne formen for arbeid.

Vil du anbefale dette til andre?

-Jeg vil virkelig anbefale dette. Man får en arbeidserfaring som virkelig er god å ha med seg videre uansett hva man vil. Man jobber tett på og med mennesker. I møte med andre er det lettere å reflektere over seg selv. Man vokser på å se seg selv i møte med andre. Året byr på utfordringer i flere aspekter. Sist men ikke minst er den gode tilgangen på norske vafler hver dag i året.

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...