Molekyler fra blåbær og solbær

27.11.2008
Molekyler fra blåbær og solbær
Sjur Svaboe

Det finnes ingen enkle løsninger bak kosttilskuddet Medox. Det har tatt BiolinkGroup, med Sjur Svaboe i spissen, ti år å utvikle produktet frem til der det er nå. Utviklingen startet tidlig på 80 tallet ved Universitetet i Bergen. Selve framstillingsprosessen involverer en kombinasjon av patenterte prosesser som er unik i verdenssammenheng. Og nå blir produksjonskapasiteten utvidet på Hanabryggene.

Sjur Svaboe er full av energi. Han snakker som en foss. Han pretter opp av sofaen, forsvinner ut av kontoret, og kommer tilbake med brosjyrer og kopier av forskningstidsskrift, setter seg. Prater videre. Spretter opp igjen, henter flere papirer. En av effektene av Medox skal være at du får mer energi, og vi tipper at den 65 år gamle gründeren selv tar en kapsel og to til dagen.

- Hva er Medox?

- Det er et produkt som er basert på blåbær- og solbærskall. Det som er spesielt med blåbær og solbær er at du kan ta ut ekstreme mengder av to helt spesielle molekyler som er mye mer biologisk aktive i kroppen enn andre antocyaner, forklarer Svaboe, og legger til at det finnes rundt 600 forskjellige antocyaner i naturen.

- Er dette antioksidanter?

- Ja, men det er en helt unik antioksidant med betennelsesdempende effekt.

 

60 epler eller en drøy flaske rødvin

Ifølge trykksakene Svaboe legger foran oss, tar stadig flere leger og forskjellige andre behandlere i bruk Medox på sine pasienter. Kiropraktor Kim Johansen ved Solaklinikken i Stavanger anbefaler pasientene sine å ta Medox daglig. Han sier at kosttilskuddet reduserer oksidativt stress, og fører til at pasientene responderer mye raskere på behandlingen hans. Den svenske medisineren Magnus Nylander ved Karolinska Institutet i Stockholm mener at antocyanene i kosttilskuddet gir mer overskudd, og bidrar til en langsiktig og god helse.

På spørsmål om hvorfor friske mennesker skal ta Medox svarer han at det er den høye konsentrasjonene av disse to antocyanene som gjør at stressnivået holdes nede, og at kroppen dermed lettere selv forebygger sykdommer. Han sier i tillegg at disse stoffene forsterker effekten av C-vitaminer, og sørger for at vi blir mindre trøtte og får mer overskudd. Den svenske medisineren setter det på spissen og sier at innholdet i en kapsel Medox tilsvarer 60 epler eller en drøy flaske rødvin. Framfor 60 epler og en flaske rødvin til dagen, anbefaler han kapselen. Sjur Svaboe og BiolinkGroup har også fått anerkjennelse fra diverse internasjonale medisinfagtidsskrift for sitt produkt. Vikningen av Medox er dokumentert gjennom kliniske studier ved universitetssykehus og universiteter i Norge, EU, Asia og USA, og har i flere år vært anbefalt av Landsforeningen for hjerte og Lungesyke.

 

Utviklet egen fabrikk

Da Svaboe og Biolink startet utviklingen av disse ekstraktene fra solbær og blåbær hadde det allerede siden begynnelsen av åttitallet pågått en forskning rundt disse molekylene på Universitetet i Bergen.

- Forskerne hadde kartlagt fem tusen forskjellige molekyler, og fant ut at to molekyler var veldig interessante. Men de klarte ikke å kommersialisere disse funnene, og da kom de til oss. Det var i 1998. Jeg hadde nettopp avviklet det forrige bioteknologi prosjektet mitt. Vi hadde patentert og utviklet ”Solid Phase Diffusion Essayes”. Det var en teknologi for å stille en diagnose hvor du kunne måle forskjellige tilstander i blodet gjennom en blodprøve.

I dag er den teknologien lisensiert ut, og har solgt for millliardbeløp. Dette systemet mitt står på 24 000 legekontorer rundt omkring i verden. Det var på grunn av dette arbeidet at forskerne i Bergen tok kontakt med meg. De visste at jeg hadde gjort noe bioteknologisk kommersielt vellykket, forklarer Svaboe, fortsatt like ivrig.

- For å klare å lage disse kapslene så måtte vi utvikle og forske fram en helt ny fabrikk.

Når du lager et blåbærekstrakt så skal det ikke mye til for at antocyanmolekylene blir ødelagt. Derfor må du ha en helt spesiell og varsom måte gjøre det på. Vi bruker både membranteknologi, kromatografi, og i tillegg så må alt foregå i et nitrogenbad. Denne kombinasjonen av tre prosesser har vi patentert, og vi er alene om den i verden, forklarer Svaboe.

 

Studerer medisin på si

Medox var ferdig utviklet og kom på markedet i 2001. Det er datterselskapet til Biolink Group, MedPalett som selger produktet.

- Hvordan har responsen vært?

- Det har utviklet seg positivt. Først har vi hatt en forsiktig stigende salgskurve, og så har det bare økt på. For tiden leverer vi 12 000 esker Medox per måned. Vi leverer til det norske markedet og også litt i Sverige. Dessuten selger vi det som abonnement på nettet. 

For mange herrens år siden var Sjur Svaboe en ekspert på programvare for datamaskiner. Men i 1979 fikk han det for seg at bioteknologi ville være mer interessant enn datateknologi, og la om kursen.

- Hva er det som driver deg?

- Det at dette er et utrolig spennende produkt, og så er det kjekt å jobbe med noe som gir mening, og som kan ha en positiv helsemessig effekt for mange mennesker.

Den selvlærte bioteknologieksperten har brukt de siste seks årene på å lese medisin. Nærmere bestemt studiet av hvordan molekylene virker inn på cellene i kroppen. Det er ingen tvil om at den energiske senioren på Hanabryggene fortsatt har mye på lager.

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...