Maren satser alternativt

16.10.2008
Maren satser alternativt
Maren Askø

Med sine 22 år er Maren Askø ei ung, men definitivt driftig og målrettet dame. Hun er allerede etablert med bolig og familie i Skaarlia. Etter knappe 5 års utdanning på baken, har hun dessuten nettopp åpnet klinikk innen alternativ medisin. Med friskt pågangsmot og stå-på-vilje startet Maren nylig Sandnes Homeopati.

Maren tar smilende og opplagt i mot meg på kontoret i Langgata og viser stolt fram det nyoppussede lokalet. Lokalet er lyst og innbydende og Maren selv virker tillitsvekkende på en i utgangspunktet noe skeptisk reporter. – Det var lege jeg ville bli, men magefølelsen min gjorde at jeg havnet på homeopatstudiet, forteller Maren meg. Jeg er nysgjerrig og uvitende, men Maren forklarer grundig og deler villig av sine kunnskaper. – Homeopati har fått et voldsomt oppsving de senere årene, i takt med annen alternativ medisin. Tidligere var det mer tabubelagt. Enkelte mente nok det vi holder på med er ren heksekunst, ler Maren. - Seriøse studier viser at homeopatien kan vise til svært gode resultater, ivrer Maren, og gir meg eksempler på plager hun kan lindre og pasienter som har fått livet sitt endret i positiv retning. Forundret kjenner jeg at iveren smitter litt etter litt over på meg. Mitt inntrykk er at det er en dyktig og seriøs ung kvinne jeg sitter overfor.

Stor målgruppe

Jeg får høre at det er mennesker i alle aldre og med symptomer av ulike arter som oppsøker homeopater. – Vi kan behandle det meste, forklarer Maren, og kommer med eksempler på områder som hodepine, magesmerter, astma og allergi hvor hun mener homeopatien har god effekt. Mer overraskende er det kanskje at homeopatisk medisin også kan brukes som fødselshjelp. Det har Maren selv fått erfare da hun fødte sønnen sin. – Det hjalp umiddelbart, skryter hun.

- Ofte kommer folk til oss som en siste utvei når alt annet er prøvd. Kroniske plager, som legemedisinen ikke har klart å få tak på, har vi gode resultater med. Det samme gjelder barn. Mange småtroll som sliter med kroniske øre, nese eller halsplager får en helt ny hverdag etter at foreldrene har tatt dem med til homeopat, får jeg vite. Homeopater ser allikevel sin begrensning. –I enkelte tilfeller henviser jeg pasienter videre til sykehus eller spesialist. Mennesker med kreft har vi for eksempel ikke lov å behandle, understreker Maren.

Hva er homeopati?

Homeopati er en medisinsk behandlingsform hvor målet er at kroppen behandler seg selv ved hjelp av utvalgt medisin. Pasientens symptomer, sykdomshistorie og konstitusjon kartlegges fordi plagene må ses i sammenheng med hele mennesket. Det grunnleggende prinsippet i homeopatien stammer fra det gamle Hellas og lyder ”Likt helbreder likt”. Det betyr at det stoffet som fremkaller sykdom, må også til for å helbrede tilsvarende sykdommer.

Behandling og medisin

Når pasienten kommer til første time, foretar Maren et grundig intervju av pasienten, samt en eventuell undersøkelse.  Som regel har pasienten flere fysiske symptomer. - Jeg danner meg et helhetlig bilde av pasienten og på grunnlag av det finner jeg rett medisin til den enkelte. Det finnes flere tusen homeopatiske medisiner, men i Norge er det 2-300 sorter som er mest brukt. Til hjelp i arbeidet bruker jeg denne, sier Maren, og viser meg sitt Repertorium. Det er en tykk bok som hun kaller sin ”Lille Bibel”, hvor hovedgrupper av plager står ramset opp. - Vi har heldigvis også et godt dataprogram som hjelper oss å finne rett medisin ut fra resultat av undersøkelse og samtale med pasienten.

Medisinen får pasienten kjøpt på apoteket. Homeopatisk medisin fremstilles av stoffer fra naturen, som fortynnes slik at selv giftige stoffer blir ufarlige. Medisinen koster rundt regnet 100 kroner, og i utgangspunktet er det ikke meningen at man skal behøve mer enn en dosering. – Medisinen hjelper kroppen til å ordne opp selv, og noe av hensikten er at man skal slippe å gå på den over lengre tid.

Etter et par uker, kommer pasienten til meg på oppfølgingssamtale, forteller Maren videre. –Da ser vi hvordan medisinen har virket og kan eventuelt gjøre justeringer.

Plass til flere

Foreløpig har Maren 60 % stilling i en helsekostforretning i tillegg til å drive Sandnes Homeopati. Hun sikter imidlertid høyere, og tror at det på sikt er realistisk å kunne leve av å være homeopat. Maren forteller meg at hun også ser for seg muligheter for et alternativt senter i lokalene i Langgata. - Det er ledige lokaler i dette bygget, forklarer Maren. - Det hadde vært veldig kjekt om vi var flere som hadde holdt til her. Det er bare å ta kontakt med meg, avslutter hun.

Mer info: www.sandnes-homeopati.no

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...