Ekspert på lyd og bilde

21.08.2008
Ekspert på lyd og bilde
Lydproblemer? Hjelpen er nær, lover Ingve Østensen.

Har du noen gang stått med utallige knapper fordelt på tre fjernkontroller og lurt på hvordan du skal få liv i det nye fjernsynet og stereoanlegget? Du er ikke alene. Det har Ingve Østensen funnet ut, og derfor har han startet IngvesTjenester.no

- Jeg har jobbet en del i forskjellige lyd- og bildebutikker, og fant fort ut at det var et stort behov for en person som kunne komme hjem og hjelpe folk med koblinger og justeringer.
Østensen har bare holdt på i et par måneder, og ifølge ham er det ingen tvil om at behovet for hjelp er stort.
- Allerede etter kort tid, og uten noen form for annonsering, har jeg fått en del oppdrag, så det er tydelig at det er behov for disse tjenestene, sier han ivrig.
- Hva er det egentlig du gjør?
- Jeg kobler til og justerer inn lyd og bilde. Jeg jobber med stereoanlegg, surroundanlegg, tv, prosjektorer og høyttalere. For det meste gjør jeg det for privatpersoner, men det hender at jeg også får henvendelser fra firmaer, sier Østensen.
- Dersom oppgavene ikke er for kompliserte, tar jeg også oppdrag for bedrifter, sier han, og legger til at han holder seg borte fra oppdrag som involverer datamaskiner. Han legger også til at han heller ikke borer eller sager.
- For at jeg skal komme og hjelpe til med bildeboks kreves det at bildet kommer fram til veggen, eller at det ligger i en kabel. Jeg kan hjelpe til med å koble opp Lyse sin Altibox og jeg kan også hjelpe med Rikstvboks, Canal Digital eller Viasat, sier han.

Har holdt på halve livet
- Når begynte du å interessere deg for lyd og bilde?
- Det begynte vel allerede i syvårsalderen. Men da jeg var en 12-15 år tok det helt av.
- Tok av?
- Ja, jeg hadde nok det kjekkeste stereoanlegget i mils omkrets. Jeg bygde mitt eget stereoanlegg ved å hele tiden skifte ut komponenter. Det spilte reint og klart, med en dyp og kraftig bass. Det fungerte like bra på både musikk og film. Subkassene lagde jeg selv, og de hadde et avstemt bassreflekspunkt, understreker Østensen, og viser med terminologien at han vet hva han snakker om. Han forklarer videre:
- I en basskasse, eller subwoofer som det kalles, er det ofte lagt inn et rør. Lengden på dette røret bestemmer hvilke frekvenser i bassen du vil forsterke ekstra, sier han, og antyder også med det at vi har forskjellige oppfatninger om hva som er bra lyd.

Hva er god lyd?
- Er vi individuelle med tanke på hva vi synes er god lyd?
- Ja, veldig. Dersom du og naboen har kjøpt akkurat likt stereoanlegg, så kan det være at jeg må stille anleggene ulikt. Jeg for min del liker rein lyd og en dyp stram bass, og at holografien er god.
- Holografi?
- Ja, se for deg et kor som synger. Dersom du lukker øynene, skal du nærmest kunne peke på hvor de forskjellige koristene står. Da har du god holografi, sier Østensen, og legger til at god holografi er spesielt opplevelsesrikt på film.
- Siden kundene er så forskjellige med tanke på hva de ønsker, tilbyr jeg også kjøpshjelp. Dersom du har en forestilling om hva slags lyd du ønsker, kan jeg hjelpe deg å finne det utstyret du trenger. Folk har også forskjellige preferanser når det kommer til bilde. Jeg kan hjelpe til med å finne de rette produktene både når det gjelder lyd og bilde, avslutter Østensen.

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...