En æra er over

01.11.2007
En æra er over
Jostein Rovik

Det er med blandede følelser Jostein W. Rovik nå har gitt roret videre til sin arvtager i ordførerstolen, Norunn Østråt Koksvik.
Å være ordfører er mer enn en jobb, det er en livsstil, sier han.

Etter 14 år i førersetet kan eksordføreren fremover få tid til mye som han har måttet nedprioritere i alle disse årene. Forstår vi Rovik rett, vil det ikke bli noe latmannsliv han har i vente, men en annerledes hverdag blir det utvilsomt. Rovik er nå tilbake i jobben i domstolsadministrasjonen i Stavanger. Derfra har han hatt permisjon i alle årene han har vært ordfører i Sandnes. Utenom jobb håper Rovik å få tid til reising uten et stramt program, som har vært tilfelle når han har reist i embets medfør. Han gir klart uttrykk for at å oppsøke palmesus og lange strender ikke er noe for ham, men å reise til storbyer som Beijing er noe han ønsker å gjøre. Der har han vært tidligere i jobbsammenheng, men uten å få med seg noe særlig av hva byen har å tilby. Sammen med sin kone ønsker han å besøke flere av de mange, flotte storbyene som finnes, både i og utenfor Europa. Det å sitte på en fortauskafè og nyte livet, for så å ende dagen på en forestilling på for eksempel La Scala, vil være en topp dag for Jostein W. Rovik. Den tidligere ordføreren har også ambisjoner om å finne tid til opprydding i hus og hage. Han ser dessuten fram til å kunne innta kveldsmåltidet uten en bunke dokumenter foran seg på spisebordet, nå som byens ordførerkjede henger rundt en annens hals.

 

Rovik er en rolig og sindig mann som har ledet Sandnes kommune gjennom en nærmest eksplosjonsartet vekst og utvikling siden han overtok som ordfører 01.01.94. På spørsmål om hva han er stolt av å ha oppnådd, svarer Rovik diplomatisk at det er politikerne sammen som skal ha æren for det som har gått godt, og at man hele tiden må tenke helhetlig og ikke være så fokusert på enkeltsaker.

– Man må ha ei kake å smøre kremen på, man kommer ikke langt med bare kremen, er metaforen han bruker. Når det er sagt, skinner det igjennom at han er en kulturinteressert mann som tydelig er fornøyd med kulturhuset som byen har fått reist, og som er til glede for sandnesbuen, han selv inkludert. Det å kunne sette seg ned å høre en opera eller se en feiende flott danseforestilling, er noe han setter stor pris på.

- Kulturhuset har stor betydning for byens identitetsfølelse, mener Rovik. Det samme har et godt fotballag, og den tidligere ordføreren gleder seg over suksessen Sandnes/Ulf har oppnådd denne sesongen.

- Det å ha et fotballag i toppen, slik våre nabobyer har klart, er med på å sette Sandnes på kartet.

 

Å være ordfører i en by som er i så stor vekst som Sandnes, er utvilsomt en utfordrende rolle.

- Langsiktig tenking og byplanlegging innen flere felt, er en viktig del av det daglige virket, forteller Rovik til Sandnesavisen.

- Da er det helt sentralt å ha gode samarbeidspartnere, både i form av byens øvrige politikere, men også i form av at Sandnes er en del av en større region som må stå sammen for å oppnå resultater, fortsetter han. - Å være politiker er å legge stein på stein, og hele tiden tenke langsiktig og helhetlig. Det er viktig å være god på alle områder, konstaterer han.

 

Sandnes har, slik Jostein Rovik ser det, nok av utfordringer å gripe fatt i i årene som kommer.

- Befolkningsvekst medfører storbyproblematikk i form av for eksempel rus og fattigdom, for ikke å snakke om trafikale problemer, fremholder eksordføreren. Sistnevnte er nok noe som mange sandnesbuer nikker gjenkjennende til. Bro over Gandsfjorden, utbygging av kollektivtransport og også bybane vil være sentralt for å ta unna trafikken. Dette gjelder ikke minst fra de østlige delene av Sandnes, hvor utbyggingen er ventet å bli størst de kommende årene.

- I løpet av en periode på om lag 40 år fram i tid skal det bygges boliger som rommer èn og en halv gang Haugesunds befolkning, sier Rovik for å visualisere omfanget av utbyggingen.

- Da sier det seg selv at det ikke nytter å sove i timene. Her må det handling til!

 

For Rovik har det vært viktig å bygge en kommune som har kvalitet! Etter hvert som byen har vokst, har utfordringene vokst i minst like raskt tempo. Det å utvikle bykjernen i samme takt som befolkningsveksten, har Rovik og hans team lagt vekt på. Dette vises igjen i form av blant annet nytt kulturhus, småbåthavn og en ny videregående skole med trapp mot byens grøntareal som er under bygging i Vågen.

- Dette er unikt, sier en engasjert Rovik.

Estetisk sett vil det også bli fint for Sandnes når Storåna skal åpnes og gå gjennom byen.

- Alle store byer med respekt for seg selv har jo ei elv rennende gjennom byen, smiler Rovik, og sammenligner gjerne med Themsen i London og Seinen i Paris. - For øvrig er Århus et forbilde når det gjelder å utnytte elva i byen, mener han.

Rovik ler litt for seg selv når han til slutt trekker fram Kannikbekken i Stavanger, og føler seg nok for en gangs skyld som storebror overfor naboen i nord!

 

Når Sandnesavisen spør om han har et godt råd å bringe videre til sin etterfølger, svarer han at han vil gi henne det samme rådet som han gir til alle politikere.

- Hun må oppføre seg ryddig og skikkelig og gjøre så godt hun kan!

Hva er viktig for å lykkes godt som ordfører?  

- Man må ha entusiasme og pågangsmot, samt være synlig i bybildet, forklarer den erfarne politikeren med overbevisning. Rovik er for øvrig godt fornøyd med at den nye ordføreren er ei dame. Han mener at Norunn Østråt Koksvik og det øvrige bystyret vil klare seg selv, og har ingen planer om å gå igjen i gangene på rådhuset.

- Nei, nå er jeg ferdig med politikken, sier Rovik med overbevisning.

Redaktør -

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...