Vil ha mer aktivitet på Svanevatn

12.11.2007
Vil ha mer aktivitet på Svanevatn
Styreleder Kristian Fuglseth i Røde Kors

Like ved Svanevatn i Egersund ligger ei perle av et aktivitetssenter, beregnet på psykisk utviklingshemmede. Men senteret blir brukt alt for sjeldent. Det skal Røde Kors gjøre noe med.

- Akkurat nå jobber vi med å finne ut hva vi skal gjøre for å øke aktiviteten på senteret, sier Kristian Fuglseth i Egersund Røde Kors. Han leder styret i Røde Kors gavefond Egersund, som i sin tid stod bak byggingen av det flotte aktivitetssenteret.

Svanevatn Aktivitetssenter ble bygget i 1988, og var opprinnelig myntet på beboerne på Bakkebø – en institusjon for psykisk utviklingshemmede. Det som den gang het Bakkebø hjem og arbeidsskole ble bygget på restene av en tysk militær- og fangeleir i 1947, og det var Norges Røde Kors som stod bak etableringen av det som skulle være en sentralinstitusjon for psykisk utviklingshemmede. Ansvaret for driften ble etter hvert overført til Rogaland fylkeskommune, som satte kroken på døra i forbindelse med HVPU-reformen i 1991.

 

Idyllisk sted

Svanevatn er et svært idyllisk sted. Omgitt av natur på alle kanter, ligger aktivitetssenteret, som består av en hovedbygning med kjøkken, stue og soverom med totalt 13 sengeplasser. Her er tilrettelagt for funksjonshemmede, blant annet med en egen badeheis på baderommet. På området finnes kanoer og båter. Her er også båt som kan ta om bord rullestoler.

- Det er satt ut fisk i vannet, slik at det fungerer som et bra fiskevann. I tillegg er det bivuakk og bålplass på andre siden av vannet. Det er flotte turstier i området. Rett og slett mye å ta seg til, forklarer Kristian Fuglseth.

Likevel er det ikke nok.

- Ikke alle er interessert i å gå turer i nærområdet, eller fiske og kjøre båt. Noen vil bare sitte inne hele dagen. Men vårt ønske er å aktivisere dem. Her på Svanevatn skal de få et tilbud de ellers ikke får, sier styrelederen, som ser for seg et samarbeid med både kommunale og private tilbud i nærområdet.

 

Skillevei

De første årene ble Svanevatn Aktivitetssenter drevet av de ansatte på Bakkebø. Siden ble driften overført til kommunen, og de siste to årene var det den vernede bedriften Arbeid Kompetanse Service, som stod for driften. De har imidlertid sagt opp avtalen, så nå er det Røde Kors som skal ta stafettpinnen.

- Vi står ved en skillevei nå, og vil prøve å stable på beina en egen organisasjon som kan håndtere bruk og utleie av aktivitetssenteret. Det er ingen tvil om at dette skal fortsette som et aktivitetssenter, men målgruppen må kanskje utvides litt, sier Fuglseth. Han ser for seg at man ikke bare konsentrerer seg om mennesker med psykisk utviklingshemming, men også folk med andre funksjonshemninger. I fjor var det 200 overnattingsdøgn på Svanevatn. Her er det bokstavelig talt rom for flere.

- Kanskje blir det også aktuelt å leie ut til bedrifter, for eksempel i forbindelse med teambuilding. Dette kan være nødvendig for å få inn penger til driften, men det er viktig å understreke at slik utleie aldri skal gå på bekostning av de brukerne senteret er beregnet på, sier styrelederen, og tilføyer:

- Vi håper på fortsatt godt samarbeid med kommunen både til kommunens brukere og den hjelp kommunen yter oss.

Tom Gaudland

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...