85 år gamle Kristian Helgesen: - Godt å få hjelpe andre

12.06.2006
85 år gamle Kristian Helgesen: - Godt å få hjelpe andre
19 år gamle Kristian Helgesen og 85 år gamle Kristian Helgesen.

Kristian Helgesen kan se tilbake på 67 aktive år i Haugesund Røde Kors, og han har ikke tenkt å gi seg ennå. Hver uke er 85-åringen ute på oppdrag som besøksvenn. Og fremdeles er han aktiv i seniorgruppen.

- Det som gjør mest inntrykk på meg er alle de flotte ungdommene som engasjerer seg i Røde Kors. Positiv og glødende ungdom som virkelig brenner for organisasjonen. Fantastisk.

Kristian Helgesen er selv en flott ambassadør for Røde Kors.

- Jeg setter stor pris på å fremdeles være aktiv i Røde Kors. Det betyr mye å føle at andre har bruk for meg.

 

Debuten

Kristian Helgesen har hatt svært mange verv i Haugesund Røde Kors. Han er en av de personene som bør æres for at Haugesund Røde Kors står så sterkt som de gjør i dag. Han er aktiv i besøkstjenesten i Røde Kors, og han er også med i seniorgruppen. Sistnevnte skal blant annet fungere som en reservestyrke til det operative hjelpekorpset. 

Han var 18 år da han meldte seg som frivillig.

- Jeg ble oppfordet av en av byens kjøpmenn til å melde meg inn i hjelpekorpset. Mitt første oppdrag med Røde Kors-emblem rundt armen var da Risøybrua i Haugesund ble åpnet av Kong Haakon i 1939. Et enormt folkehav og utrolig feststemning i byen. En flott debut for en engasjert Røde Kors-ungdom som meg, minnes Helgesen.

Året etter ble det blodig alvor. Helgesen gjorde tjeneste i saniteten under 2. verdenskrig.

- Det var vanlig at de med erfaring fra hjelpekorpset havnet i saniteten. Det var noen tøffe år, og jeg høstet erfaring som jeg fikk bruk for senere i hjelpekorpset.

 

Kjøpmann i Haugesund

Navnet Kristian Helgesen er kjent i Haugesund. I år er det 60 år siden Kristian Helgesen startet kolonialbutikk nord i Haraldsgata. Og selv om det er sønnen som har ansvaret for butikken i dag, er det ikke sjelden en kan se den spreke pensjonisten i butikken.

- Jeg hadde egentlig mest lyst til å bli lege, men slike studier måtte en arbeidergutt som meg se langt etter. Jeg måtte nøye meg med 1 år på handelsskolen. Etterpå startet jeg som ærendsgutt hos en kjøpmann i Haugesund, før jeg som 25-åring tok sjansen på å starte for meg selv. Mye hardt arbeid har det vært opp igjennom åra og særlig starten var tøff, forteller Helgesen.

 

Besøksvenn

Det var etter at kona, Edith døde i 1993, at Kristian Helgesen engasjerte seg i besøkstjenesten i Røde Kors. Etter hvert har han fått flere faste han besøker på et eldresenter i Haugesund, og han går også hjem til folk på besøk.

- Ensomhet finnes dessverre blant flere eldre enn man skulle tro. Selv med familie i nærheten, kan det gå lang tid mellom besøkene i det travle hverdagslivet folk har. Det er helt utrolig å se hvordan folk setter pris på besøkene og samtalene de har med oss. Men det er vi som utfører oppgaven, som får mest igjen. Det er jo så godt å føle at en er til glede for andre.

 

Sleipner-forliset

I leiligheten i Haraldsgata i Haugesund sentrum har Kristian Helgesen samlet mange minner fra tiden i Røde Kors. På veggen i gangen henger æresbemerkelser og diplomer. Og det ene diplomet minner om en hendelse som har gjort særlig inntrykk på den erfarne Røde Kors-mannen. Kristian Helgesen satt i den første ambulansen som kom til Mølstrevåg etter at hurtigbåten Sleipner hadde forlist like utenfor Ryvarden en mørk vinterkveld november 1999. Helgesen deltok i arbeidet med å rigge til en base der Røde Kors og annet rednings- og helsepersonell kunne ta imot de forulykkede som etter hvert kom i land. 

Tøffe opplevelser og harde tak for alle involverte. Og også denne gangen med en takknemlighet over at han fikk lov til å være til hjelp for andre.

Redaktør -

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...