Bruker all tid på Røde Kors

14.09.2009
Bruker all tid på Røde Kors
Turid Mong

Det kan virke som om tilstrekkelig kraftige superlativer ennå ikke er oppfunnet når Turid Mong snakker om Røde Kors. Den nyvalgte distriktslederen for Rogaland Røde Kors med Flekkefjord by lever og ånder for organisasjonen.

Vi møter den engasjerte lederen i distriktskontoret utenfor Sandnes sentrum.

- Når begynte du i Røde Kors?

- Jeg begynte i hjelpekorpset i 1979. Jeg ble lurt inn.

- Å?

- Neida. Da jeg gikk på skole traff jeg det som i dag er mannen min. Han var med, og så ble jeg også med. Da kan jeg vel ha vært en 17-18 år, anslår Mong.

- Jeg var i hjelpekorpset i mange år, så var jeg korpsleder i Egersund, og så gikk jeg inn i distriktsrådet for hjelpekorpset og var operativ leder der i noen år. Etter det gikk jeg over i distriktsstyret, og der har jeg vært seks år som nestleder. Så jeg visste veldig godt hva jeg gikk til, kan du si.

Den nyvalgte distriktslederen tar over etter Tore Kopren, som valgte å ikke ta gjenvalg etter seks år som leder. Mong er utdannet lærer, og har for tiden en halv stilling som sosiallærer i Hellvik. Hun har en datter på 25 år som studerer til radiograf, og bor i Stavanger. Hun er også med i Røde Kors, men ikke fullt så aktiv som moren og faren. Det mener moren det kommer til å bli en forandring på når hun nå snart flytter tilbake til Egersund der familien Mong holder hus.

- Vi har fått signaler om at hun vil inn i hjelpekorpset, sier Mong, og kan ellers røpe at det ikke først og fremst er mor og far som lokker datteren hjem. Det er nok snarere mannlige betjentskaper som drar i den retning.

 

Tar all fritid

Turid Mong er opprinnelig fra Hauge i Dalane. Men det røper ikke dialekten.

- Du snakker på langt nær like bredt og karakteristisk som den store visesangeren og sambygdingen Tønes.

- Nei, ingen av foreldrene mine kommer derfra, og gudene vet hvordan vi havnet der. Men jeg har ikke Egersund-dialekt heller.

- Hvilken dialekt har du da?

- Det er vel en blanding av Hauga og Egersund.

Vi lurer på hva den nye lederen ellers er opptatt av, utenom Røde Kors.

- Når du er så engasjert i Røde Kors som det vi er, sier Mong, og sikter til ekteparet Mong, så tar det omtrent all fritid. Jeg tror ikke jeg kunne vært så engasjert dersom vi ikke begge var med. Vi løper like mye begge to, men han bruker mer tid lokalt.

Ektemannen Øsytein Mong driver både med opplæring eksternt og internt, og salg av førstehjelpsmateriell til bedrifter. I tillegg er han engasjert i hjelpekorpset hjemme i Egersund.

- Ellers er jeg glad i å reise. Vi er mye på Madeira, og har også funnet ut at Karibien er flott.

- Så du liker varme strøk?

- Ja, jeg er veldig glad i det. Og så er det fint å reise for da får du ekstra tid til familien.

 

Fokus på lokalforeningene

- Hva vil du legge vekt på i ditt virke som distriktsleder?

- Jeg vil styrke de lokale avdelingene.

- Hvorfor?

- Det er der aktiviteten foregår. Jeg har vært på besøk i mange lokalforeninger, og det er både kjekt og lærerikt. Det er her fotarbeidet foregår. Jeg lærer noe hele tiden. Jeg er så imponert over alle de fantastiske aktivitetene og alle de flotte folkene som er med, det gjør at det er vits å stå på. Dessuten er det plass til alle, og alle kan få sitt særpreg. Hjelmeland behøver ikke nødvendigvis gjøre det sammen som Stavanger. Vi kan også lære mer av hverandre ved å bygge lokalsamfunnene mer sammen og bygge nettverk. For meg er lokalforeningene det viktigste, gjentar Mong ettertykkelig, og forklarer videre hvor givende det er å reise rundt på besøk.

- Det gir mye mer enn det tar å reise rundt til lokalforeningene. Jeg kan være dødstrøtt når jeg drar til for eksempel Sauda, og så er jeg helt opplagt og motiverte når jeg drar derfra igjen.

Mong understreker også organisasjonens evne til å endre seg i takt med samfunnet.

- Røde Kors har vært flinke til å lese behovene i samfunnet, og prøver hele tiden å gi svar på dem. Det har spesielt kommet mange nye aktiviteter innen omsorgsfeltet. Fra å bestå av de tradisjonelle besøkstjenesten og barnehjelpen, så består omsorg i dag av både flyktningeguiden, visitortjenesten, leksehjelp, ferie for alle, samtjenesten, og det siste nye er programmet for vitnestøtte.

 

Ufrivillig venstrehendt

Mong bruker mye tid på å rose organisasjonen.

- Sven Mollekleiv sa en gang at dette er verdens største pluss, sier Mong og sikter til organisasjonslogoen.

- Og det er så sant. Dagens frivillighet er på topp i Norge. Det er ikke sant som det av og til blir sagt, at folk ikke bryr seg om frivillighet lenger. Vi er på Europatoppen. 58 prosent av befolkningen er aktive i frivillige lag og foreninger. Litt av formelen for å lykkes tror jeg er at vi er kjappe med å få de frivillige ut i aktivitet. Jeg vil spesielt trekke fram Stavanger. De har virkelig løftet seg fra å være en avdeling som sleit litt. De får inn mange frivillige og er flinke til å få dem i aktivitet. Men vi ser at det er vekst i både medlemmer og aktivitet over hele landet, sier Mong ivrig.

- Siden du er så glad i Røde Kors, kanskje du heller skulle vært fast ansatt her?

- Ja, hehe, nei, jeg er veldig fornøyd med den jobben jeg har, avslutter Mong.  

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Turid Mong,

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...