Brenner for Røde Kors

18.10.2014
Brenner for Røde Kors
Bjørn Knutsen

Bjørn Knutsen arbeider til daglig som brannmester i Haugesund. På fritida gløder han for Haugesund Røde Kors.

Da Haugesund Røde Kors rundet 90 år tidligere i år, hadde også Bjørn Knutsen grunn til å markere et jubileum. Det var da 40 år siden han troppet opp for å melde seg som frivillig for hjelpekorpset i Haugesund Røde Kors. 40 år med høy innsats og stor tro på å bygge en forening som skulle gjøre en humanitær forskjell i sildabyen. 

 

Hva hadde Haugesund vært uten Røde Kors?

 

Bjørn Knutsen bruker ikke lang tid på å svare på det spørsmålet.

- Røde Kors betyr mer for Haugesund enn mange er klar over. Jeg tenker da spesielt på det arbeidet som pågår i det stille. At beboere ved alle byens eldreinstitusjoner får besøk av frivillige fra besøkstjenesten. At visitorer har faste besøk til innsatte i fengselet. At hjelpekorpset er representert og i beredskap under alle større kultur- og idrettsarrangementer i byen.

 

Viktig med eget hus

Han har sett Haugesund Røde Kors vokse seg stor. Fra en enkel tilværelse i tyskerbrakker til nytt hus i Oddagata i 1980, et forsamlingshus Bjørn Knutsen sammen med andre ambisiøse medlemmer tidlig startet å arbeide for.

- Mange så på det som galskap når vi snakket om å bygge hus, og det tok en del år før tiden ble moden for det. Men det er ikke tvil om at huset har vært en utrolig viktig base for den frivillige aktiviteten og den positive utviklingen som Haugesund Røde Kors har hatt.

 

Aktiv og stor

Haugesund Røde Kors er med sine 300 aktive og totalt 1500 medlemmer i dag en av landets største Røde Kors-foreninger. Aktivitetene i Røde Kors-gården spenner fra besøkstjeneste, ulike aktiviteter for barn og unge, hjelpekorps, krise og omsorgsgruppe og visitortjeneste. Bjørn Knutsen har mest erfaring fra hjelpekorpset, og han utvidet uten tvil Røde Kors-horisonten sin da han for tre år siden sa ja til å bli leder for lokalforeningen.

 

Ambisiøs

Han blir karakterisert som en ambisiøs leder som tar rollen sin på alvor, en leder som er flink til å komme med nye ideer, en leder som er dyktig til å delegere.

- Jeg er nok en type som liker å engasjere meg der beslutningene tas, sier Knutsen, som er utrolig takknemlig for tiden i Røde Kors.

- Alle disse årene har vært lærerike og utviklende for meg. Ikke minst all den menneskelige kunnskapen en får i en slik organisasjon, har jeg satt utrolig pris på. Røde Kors har bidratt til å skape den rette balansen i livet mitt.

 

For Bjørn Knutsen er opptatt av at livet skal bestå av en balanse og blanding av jobb, familie, hjem og fritidsaktiviteter. Og selvsagt lengre ferieturer med kona og mange båtturer. Bjørn Knutsen er stolt skipper på en 34 fots turbåt som han og kona bruker flittig i Ryfylke-fjordene fra april til september.

 

Undertøymodell

I 1976 fikk han arbeid i brannvesenet i Haugesund kommune, en jobb han selv mener han fikk blant annet på grunn av sin bakgrunn fra Røde Kors.

- Ja, det at jeg hadde kunnskap om førstehjelp, har jeg forstått var en medvirkende årsak til at jeg fikk jobb hos brannvesenet. Så at Røde Kors-erfaring er viktig på jobbmarkedet, er jeg et bevis på, smiler han.

 

Dersom du mener å dra kjensel på Bjørn Knutsen, trenger det ikke være fordi du har sett han i brannmannsuniform eller med Røde Kors-emblem på armen. Bjørn Knutsen er nemlig ikke typen som nøyer seg med å stå på sidelinjen. Om det så gjelder å tale Haugesund Røde Kors sin sak overfor ledelsen i Norges

Røde Kors eller engasjere seg sterkt for å vise at brannmenn kan brukes til mer enn å slukke branner.

 

For da Haugesunds Avis for noen år siden var på jakt etter noen barske karer som kunne brukes som undertøysmodeller, ja da stilte Bjørn Knutsen opp sammen med en del andre kolleger.

 

Alt for en god sak!

Redaktør -

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...