Senterleder og sirkushest

21.09.2011
Senterleder og sirkushest
Bjørn M. Haaland

Jeg er litt som sirkushesten. Når jeg kjenner lukten av sagmugg, må jeg inn i ringen igjen. Sånn har det alltid vært. Når jeg er ferdig med et stort prosjekt, så må jeg ha pause. Men så må jeg bare inn igjen.

Slik sammenfatter den nye senterlederen på Bryggen senter sin prosjektorienterte yrkeskarriere. Bjørn M. Haaland overtok stillingen som senterleder den 1. juni i år.

- Hvem er egentlig Bjørn M. Haaland?

- Jeg heter Bjørn Marton Haaland, og er opprinnelig fra Hillevåg. Rett og slett en ”byas”, altså. Men jeg har bodd i Hommersåk siden 1972, så det begynner å bli noen år. Herlig het, snart førti år, sier Haaland, og det er tydelig at han overrasker seg selv litt med denne informasjonen.

 

Trappe ned og trappe ned…

- Opprinnelig er jeg programmerer i dataverdenen. Men de siste tjue årene har jeg vært bedriftsrådgiver, og jobbet for et større rådgivningsfirma. Det har stort sett gått i implementering av store datasystemer. Det holdt jeg på med helt fram til 2004 eller 2005. Da bestemte jeg meg for å trappe ned, og gjøre noe helt annet, forklarer Haaland. Og noe helt annet ble det for mannen som den gang var seksti år. Som daglig leder i Riskafjord AS i fem år ble det knapt noe av den planlagte nedtrappingen:

- Det var veldig kjekt, men også anstrengende. Jeg måtte ta meg av alt det administrative i tillegg til å være mannskap på båten. I utgangspunktet skulle det være en halvdagsjobb, men jeg ble så engasjert at det ble fort lange dager, forklarer Haaland ettertenksomt. Samtidig med jobben som daglig leder for veteranbåten, fortsatte han den gamle jobben som selvstendig.

 

Stort prosjekt

Etter fem år med gammel båt, fikk han tilbud om en kontrakt med et større firma, og det var ”back to business” som selvstendig næringsdrivende.

- Det ble for kjedelig å trappe for mye ned. Jeg måtte tilbake og jobbe. Jeg var ikke klar for å pensjonere meg ennå, for å si det rett ut. Det er fortsatt kjekt å jobbe, og nå for tiden holder jeg på med å implementere et helt nytt system på Øglænd System. Vi er i oppstartsfasen, og det er veldig travelt. Når det roer seg ned litt, håper jeg på å få litt mer fritid igjen, sier Haaland.

 

Fra hullkort til PC

- Du må virkelig ha vært med på dataens spede barndom når du har holdt på så lenge på dette området.

- Ja, jeg begynte i 1968, den gang folk ikke skjønte hva dette var. PC`er var egentlig ikke oppfunnet, og vi drev med svære maskiner som leste hullkort. All data var lagret på slike hullkort, og med disse kunne vi lage statistikker, kjøre ut fakturaer og lignende, forklarer dataveteranen.

- Hvordan oppstod denne interessen?

- Det var helt tilfeldig. Jeg har vært med i den spede begynnelsen og helt fram til i dag. Den gang i starten måtte vi gjøre alt selv, koble ledninger og skru i maskinene. I dag er jeg bare en vannlig pc-bruker, og jobber med store integrerte logistikksystemer, forklarer Haaland, og legger til at han kan ha jobbet for førti-femti vidt forskjellige bedrifter de siste tjue årene.

- Jeg har lært mye om bedrifter i mange forskjellige bransjer.

 

Handelslekkasje

Vi kan ikke prate med Haaland uten å komme inn på hans nye stilling som senterleder i Hommersåk, og åpner temaet med følgende spørsmål:

- Hvis jeg sier ”handelslekkasje”, hva tenker du da?

- Til Sandnes, mener du? Det er i grunnen veldig dumt, men jeg skal innrømme at jeg har vært med og lekket selv også. Jeg har aldri hatt jobben min her inne, og da har det vært lett å stikke innom Sandnes å handle på veg hjem.

- Er dette en hovedutfordring for senteret?

- Ja, det er jo det. Vi må få folk til å bruke de butikkene vi har lokalt, spesielt her i senteret. Etter at jeg begynte her, så lurer jeg på hvorfor jeg handlet i Sandnes tidligere. Du får jo det aller meste her like billig og av og til bare billigere, sier Haaland bestemt, og kommer med et eksempel:

- Jeg fikk et gavekort av datteren min, og kjøpte en treningsjakke. De hadde ikke buksen som skulle gå til, men den fant jeg her på senteret. Da så jeg at den jakken jeg hadde kjøpt i Sandnes også var der, til og med fem hundre kroner billigere enn det jeg hadde betalt.

 

Leilighet i Frankrike

Haaland har samboer med to barn, og han har selv to barn fra et tidligere ekteskap.

- Hva liker du å drive med når du ikke jobber?

- Jeg har vel alltid vært veldig glad i naturen, og bruker mye av fritiden i terrenget rundt Hommersåk. Jeg tror jeg har vært på alle toppene rundt her, og er glad for at jeg slipper å bruke bil når jeg skal på tur. Ellers liker jeg godt å reise, og har kjøpt en leilighet i Antibes i Frankrike. Vi ser vel for oss at vi kan bruke leiligheten mer senere, og skal snart ned og være der i en måned. Men vi liker oss godt i Norge om sommeren, så det blir nok til at vi bruker leiligheten mest på høsten og vinteren, avslutter den nye senterlederen.

Redaktør -

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...