Hobby ble heltid for Vigmund

29.05.2002
Hobby ble heltid for Vigmund
Vigmund Espeland stopper ut dyr i sitt eget verksted hjemme i hagen. Dette elghodet er ferdig.

Han har stoppet ut alt fra kjøttmeiser som har flydd på vinduet til svartbjørn som jegere har skutt i Canada. For Vigmund Espeland ble hobbyen til heltidsjobb for sju år siden.

I et lite bygg i hagen jobber Vigmund Espeland med å stoppe ut fugler og dyr. Inne i huset prydes kjelleretasjen av mange dyrearter som han har tatt hånd om. Og det er ikke få dyr, Vigmund antyder at tallet ligger rundt hundre. Egentlig startet interessen for utstopping av dyr helt tilfeldig.

- Det begynte som en hobby. Etter hvert ble det mer og mer av det. Nå har jeg holdt på i 18-20 år, sier han.

Espeland har etternavnet sitt fra hjemstedet med samme navn, som ligger ved Vikeså. Han flyttet til Hommersåk på midten av 80-tallet. Da han så smått begynte med utstopping, ble han satt i gang av en kompis på Jæren som også drev med dette. I dag er Espeland den eneste som driver med dette på heltid i denne regionen.

- Det finnes selvsagt mange som driver med utstopping på hobbybasis. Men du skal ikke lengre enn til Ølen før du finner en annen som også jobber med dette på heltid.

- Hva er drivkraften?

- Interessen, ikke så mye annet, svarer han litt beskjedent.

 

Fikk autorisasjon

Vigmund har ikke tall på hvor mange dyr han har stoppet ut opp gjennom årene, men det blir noen tusen når man regner med stort og smått.

- Jeg stopper nok ut 200-300 dyr i året, og da er det klart at det ikke er snakk om bare elg. Da regner jeg med dyr i alle størrelser, forteller han.

I dag er man nødt til å gå gjennom en yrkesskole for å bli autorisert preparant, eller taksidamist som det også heter. De som ønsker å jobbe med dette, kan med andre ord gå i lære nå. Espeland har selv fått autorisasjon på sin virksomhet, men den fikk han flere år før yrkesskolen i Søgne startet opp med taksidamist-utdanning.

- Hvem kan bli preparanter?

- Du må ha interesse for dyr, jakt og den slags, svarer han.

 

Bruker pinsett på små dyr

Hele prosessen med å stoppe ut et dyr går over tre-fire uker.

- De ukene er selvsagt ikke regnet i effektivt arbeid. Det går med en del tid til tørking og garving. Jeg bruker kun skinnet, og lager deretter en form som er lik kroppen. Det er ikke snakk om at jeg tar ut det som er inni, men jeg flår det som er utpå. Så går kjøttet rett i gryta til de som har skutt dyret, forklarer Vigmund.

De som leverer inn dyr til utstopping, er hovedsakelig jegere som ønsker å forevige byttet de har skutt. Vigmund Espeland har jobbet med de fleste artene som finnes i Norge, men har også hatt oppdrag med dyr som er tatt i utlandet. Både ulv, gaupe og jerv er eksempler på dyr som blir jaktet på i utlandet.

- Det største jeg har utstoppet, er en bjørn, mens det minste er en fuglekonge – Norges minste fugl. De er veldig små, der bruker jeg pinsett. Det gjelder å være nøye og forsiktig, sier han.

Det finnes bortimot 300 autoriserte preparanter, men de fleste driver med utstopping på si som en ekstrajobb eller hobby.

 

Eivind Motland

Nyheter

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Men sofaen er din til odel og eie

Men sofaen er din til odel og eie

«Jeg vet jeg er for mye for deg ...»

Forstandens fjolleri

Forstandens fjolleri

Hvordan å elske den som bare elsker ...

Er det bare meg

Er det bare meg

Her er dikt til ettertanke

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...