Gir seg ikke ennå

09.12.2004
Gir seg ikke ennå
Per Hetland

I 43 år har Per Hetland (65) vært med og drevet generasjonsbutikken Hetland Sport midt i handlebyen Sandnes.

Selv om han nå har trappet ned til tre dager i uken, har han ingen umiddelbare planer med å gi seg i butikken, som han har vært en del av i et par mannsaldre.

- Her blir jeg så lenge det er bruk for meg. Det er vanskelig å slutte når jeg har vært her såpass lenge. Jeg er som en gammel sirkushest og må alltid ned for å kikke meg om i butikken, sier han og smiler.

Den tradisjonsrike sportsbutikken har siden starten i 1936 vært drevet i generasjoner. For tiden er det barna til Per som har ansvaret. Eldste generasjon tror også at butikken i framtiden vil bevege seg i slektsleddene, og barnebarnet har allerede vært innom og prøvd seg med butikkarbeid.

- Men han er reist i militæret nå. Han kommer nok til å ta seg annen utdanning, men det så ut som han likte seg i butikken. Jeg tror absolutt at navnet Hetland vil bestå også i framtiden, sier bestefar, Per.

 

Institusjon

Hetland Sport har gjennom årene vokst seg til mer enn et begrep. Butikken er blitt en institusjon for sportsinteresserte. Butikken begynte som sykkelbutikk, og produserte også sykler i starten. Per Hetland mener at butikken har vært gjennom en rivende utvikling, og takket være butikkens yngre generasjoner har den klart å holde tritt med utviklingen i markedet.

- Vi må hele tiden fornye oss for å følge utviklingen. De unge ser ting annerledes enn jeg gjør, og de er spesialister til å bestemme vareutvalget i butikken. Vi blir hele tiden oppdatert med noe nytt, forklarer han.

Hetland er ikke i tvil om at det er teknikken som har utviklet seg mest siden han startet her.

- Tidligere krevde det ikke så mye kunnskap å jobbe i butikken. Da var en bomullsgenser en bomullsgenser og et par joggesko enkle. Alt er så mye mer teknisk i dag, og joggeskoene går nesten av seg selv, humrer han. Når det gjelder teknikk har sportsforetningen nylig gått til anskaffelse av en ny slipemaskin for ski. Foreløpig finnes det bare fire-fem stykker av utgaven i landet. En står blant annet til disposisjon for langrennslandslaget, mens en annen befinner seg altså i Sandnes til stor glede for skientusiaster i distriktet. Per Hetland er fornøyd med den nye investeringen, og et lager fullt av ski som venter på å bli preparert, viser at nyvinningen har falt i smak hos folk flest.

 

Snakker med kundene

Spesialfeltet hans i butikken er fiske. Han kan også gi lure smøretips til langrennsløpere, men når det kommer til alpint, roper han på andre. Han sier selv at han ikke er så god til å følge med i utviklingen, men en ting har han anskaffet seg, og det er en ny type truger.

- De var helt fantastiske. Mindre og lettere enn de vi hadde før i tiden. Jeg har gått lange turer med dem. Det er nesten som å gå på ski, bare uten gli, sier han. For ut på tur liker han seg godt. Sommer som vinter. Og særlig når han kan ta med barnebarna på fjelltur koser han seg. Til tross for at butikken og markedet utvikler seg, er kundene de samme. Smilene sitter like løst nå som før i tiden. Men i en travel butikkhverdag, hvor mynt i kassen er suksess, får ikke alltid kundene den samme kontakten med personalet som før i tiden. Men hos Hetland Sport tar de også vare på den biten.

- Særlig i helgene kan jeg drøse lenge med folk. Den sosiale biten er viktig, og det gjør noe med hele handleopplevelsen for kundene. Folk setter pris på at vi prater med dem, sier Hetland, som når det nærmer seg juletider kikker ekstra godt etter i butikkhyllene

- Her pleier jeg å handle en god del julepresanger. Det finnes mye for enhver smak her, sier han og smiler lurt.

Redaktør -

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...