Bestikkende latex-kledd filmskaper

30.04.2004
Bestikkende latex-kledd filmskaper
Katie Hetland ser verden gjennom filmkamera

Når man spør hvor gammel hun er, svarer hun 16 år og 50 måneder. Hun prøver intenst å aldri bli voksen, og helst vil hun sprenge biler. Katie Hetland er filmskaper.

- Det er frustrerende, jeg ser film i alt. I mennesker, situasjoner, butikker, gater, alt! Katie Hetland tuller ikke når hun sier at hun ser film i alt. Legger hun først merke til en person, er det fordi hun vurderer om personen ville passet til en film hun tenker på.
- Vanligvis sier jeg at jeg bruker venner til skuespillere i filmene mine, men egentlig blir vi venner etterpå, smiler Lura jenten.
- Du skjønner, jeg kan gå rett til en person jeg ikke kjenner og ganske enkelt spør om hun eller han kan spille i filmen min. På den måten blir vi også venner. Men jeg bruker også mine egne venner, men der kommer bestikkelsene inn. Alt fra mat, til kjøring og henting for å få akkurat den spesielle personen med i filmen min, forteller Katie latterfullt.

Smugfilmet
Katie kan takke sine foreldre for at hun oppdaget det fantastiske med filmens verden.
-Jeg elsker å skrive, men ingen forstår det jeg prøver å få frem i tekstene mine. Når mamma leste tekstene mine, måtte jeg alltid si ”Neeei mamma, det er ikke det teksten vil fortelle.” Katie rister på hodet og ler.
-Da jeg var liten og pappa filmet i bursdagsselskaper endte det alltid med at jeg knabbet kameraet og lusket rundt og filmet. Slik begynte kjærligheten min for filmkamera, og siden ingen forstod tekstene mine så jeg raskt at film var en perfekt måte å få frem mitt budskap.

Rampefilm
Den første filmen Katie skulle komme til å lage ble en rampefilm.
-Det var i femte klasse, med et gammelt kamera hvor batteriet varer en halvtime. Poenget var at filmen skulle handle om en rampeklasse. Vi lånte klasserommet etter skoletid, skrev masse stygge ord på tavlen og kledde oss ut. Så kom læreren, og vii ble sendt hjem, sukker Katie.
Men det skulle ikke bli hennes siste film. Etter det har det kommet 43 filmer. Alt fra kortfilmer, til reisedokumentarer og musikkvideoer.

Nye vaner
Analog redigering startet hun med på ungdomsskolen, og fra der gikk det til Premiere og nå Final Cut Pro.
-Jeg begynte med Final Cut for ikke så lenge siden. Det er irriterende, for jeg er vant med Premiere som jeg har brukt i 6 år, så skal jeg plutselig trykke på andre knapper. Det er frustrerende, forteller Katie.

Sprenge biler
-Filmene mine handler om samfunnsrelaterte temaer, men egentlig vil jeg ut å sprenge biler, sier Katie som er en stor fan av blant annet Quentin Tarantino.
-Han er et geni, og jeg er veldig fascinert av filmene hans. Pulp Fiction er en av mine yndlingsfilmer, samt Requiem for a dream av Darren Arronofsky.

Fremtidsplaner
Til sommeren har Katie vært så heldig å få muligheten til å delta på innspillingen av Harry Potter 4. Samtidig har hun fått tilbud om å gå på School of Visual Arts i New York.
-Det hele startet med filmen ”Mamma er en engel,” som jeg sendte inn til Amandus festivalen i Lillehammer. Men der ble den ikke nominert så jeg sendte den videre til en Internasjonal filmkonkurranse i New York, og vant! stråler Katie.
Dermed sikret hun seg 3 uker med filmskole i New York i sommer.

Ikke jente
Alle kan se at Katie brenner for film, og det er dette hun vil holde på med. Når BI-jenta får spørsmål om hvordan hun får tid til alt, svarer hun momentant:
-Jeg har ikke tid.
Likevel får ungjenta tid til både skole, jobb og sin største kjærlighet; film.
-Da jeg vant Solofondet på kroner 35 000 og kom hjem med et gedigent kamera, sukket broren min og kommenterte at jeg ikke kunne være jente, ler Katie.
Da venninnene til Katie lærte seg hvordan man sminker seg, lærte Katie hvordan man redigerer.
-Det er ingen som vil se film med meg lenger, for jeg må alltid spole tilbake og analyse detaljene i filmen, forklarer Katie som lite overraskende elsker detaljer.

Vil ikke bli voksen
Katie ler mye, og har masse energi.
-Det gjelder å alltid koble ut alle andre ting enn akkurat det du holder på med. Når jeg er på skolen må jeg tenke ”skole,” og med en gang jeg kommer hjem kan jeg tenke film, forteller 19-åringen engasjerende.
-Jeg vil ikke bli voksen. Voksne ser bare begrensninger, mens unge ser muligheter. Selv liker jeg å bare springe ut med kameraet og filme noe spontant, sier Katie som en gang ble satt av med motorveien i røde latex klær.
-Vi skulle filme en scene i rush tiden, og jeg ble satt av midt på motorveien i røde latex klær for å filme. Jeg tror aldri jeg har blitt burtet så mye på i hele mitt liv, ler hun.

Kontroll
Katie skriver fortellinger, manus, filmer, redigerer, og er regissør, alt på en gang. Best liker hun seg bak kamera.
-Jeg liker meg best bak kameraet, men jeg prøver å være med i alle filmene mine om det så er å sitte i en stol eller gå forbi. Jeg husker da Tvvest skulle intervjue meg, jeg trodde jeg skulle dø av angst, sier Katie opprørt.
-Det er noe helt annet når du er bak kamera, for du vet selv hvordan du kan manipulere ting og hvordan du kan gjøre det på din måte. Når man er foran kamera, er man bare et forsvarsløst offer, forklarer den unge lovende filmskaperen.

Redaktør -

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...