En klovn med agenda

16.09.2004
En klovn med agenda
Per Inge Torkelsen

Per Inge Torkelsen er svanger med bok nummer 20. Denne gang er det en selvbiografi som skal settes til verden, og han lurer på om Yngvar Numme kommer til å kjøpe boka.

- Jeg hadde kjøpt ei bok om Yngvar Numme. Tror jeg. Litt fordi jeg samler på humorbøker, og litt fordi Yngvar er en grei kar. Han ringte meg her om dagen for å betale for en vits han ville låne. Det er ikke mange humorister som hadde tatt seg bryet med å gjøre noe slikt. Vanligvis stjeler humorister vitser uten å si fra. Men ikke Yngvar, sier Per Inge dypt nede fra Chesterfield-lenestolen sin. Følgesvennen Blue Master har fått sin faste plass i munnviken, men i dag nevner Per Inge verken røykeloven eller Høybråten med et ord. Selvbiografien er det som opptar fokuset innforbi krøllene. Og i denne boka er det nok mange humorister som vil finne litt av hvert å stjele, for nå utleverer klovnen fra Møllegata seg selv.

- Forlaget sier det er en varm bok. Nesten godslig. Det er kanskje en del som blir overrasket over en slik karakteristikk, mange oppfatter meg jo som en sint mann. Det er jeg ikke. Jeg er egentlig bare opptatt av å ha det kjekt,smiler han bak røykskyen.

 

Tegneseriemania

Man kan kanskje påstå det er tidlig å skrive en selvbiografi i en alder av 51 år. Men når man har funnet på så mye galskap som Per Inge, er det heller på høy tid. Han har mange historier å fortelle, smittsomt lattervekkende sådanne.

- Jeg er heldig som kan leve av galskap og dumme påfunn. Det har blitt en del tåpelige ting opp gjennom årene, men til gjengjeld kan jeg jo med hånda på hjertet si at jeg aldri har kjedet meg. Boka forteller en del historier som ikke er særlig smigrende for meg som person, men som likevel hører hjemme i min egen biografi. Jeg kunne jo ikke gjøre som Gro Harlem Brundtland, skrive en bok som er selvforherligelse i hver linje, sier Per Inge som bruker mye tid på å lese andres biografier og livsfortellinger. Men den litteraturen han leser aller mest, er tegneserier. I hyllene på arbeidsrommet står om lag 27.000 blader. Ren mani, innrømmer han.

- Jeg har vært nødt til å roe meg ned. Jeg kan ikke samle på alt lenger. Det tar plass og det koster tid og det koster penger. Men det er grævla kjekt med tegneserier. Jeg har alltid en bunke på nattbordet og leser alltid noe før jeg sovner. Det er ikke tvil om at jeg har hentet mye inspirasjon fra tegneserier. Både til bøker og til vitser og revynumre.

 

Jenteallergi

I dag er det over 21 år siden Per Inge tok steget fullt ut og ga seg hen til å leve som klovn på heltid. Mange husker nok også moromannen som tryllekunstner.

- Tryllekunstnere er de største sosiale utskuddene som finnes. Tenk, mennesker som i timesvis burer seg inne på rommet for å lære tricks med en kortstokk. Slik var jeg. Jeg eide ikke selvtillit, og jeg hadde allergi mot jenter. Men så plutselig var jeg norgesmester i trylling. Fikk oppdrag over alt og folk klappet for meg. Da gikk det bedre. En 17. mai hadde jeg sju oppdrag, fra Moi i sør til Karmøy i nord. Det ble mye penger for en ungdom. Men så var det mye jobbing også. Og siden har jeg bare fortsatt å jobbe, forteller han. Smaken på revyer fikk han som student på lærerskolen, og da skoen var over i 1980 ble Løgnaslaget stiftet. I jubileumsåret 2005 lover Per Inge nytt løgnasshow, men noe mimreshow blir det ikke.

- Jeg tror ikke vi kommer til å kalle det jubileumsshow en gang. Egentlig er jeg ganske lei av alle de gamle greiene våre. Dessuten synes jeg publikum fortjener nye vitser når de betaler 300 kroner for en billett. Jeg driver forresten på med teksten til en av vitsene nå, så planleggingen er godt i gang, sier han og peker på datamaskinen som står på en overraskende ryddig pult.

- Det er viktig for meg å jobbe strukturert. Jeg er av natur en strukturert person. Det må jeg være for å få alt gjort. Det er faktisk travelt å være klovn. Tro det eller ei.

 

Politiker

Selv om det er travelt å være klovn, så har Per Inge fått tid til andre ting utenom klovnerier. Han og kona har rukket å sette fire barn til verden, hvorav to har forlatt redet og to er tenåringer under Per Inges tak. Mange husker han nok også som barne-TV onkel sammen med Labbetuss. Stiftelsen av Norsk Barnemuseum må også nevnes.

Lokalt har han vist stort engasjement i Eiganes og Våland bydelsutvalg hvor han i dag sitter som leder. På 1980-tallet ble han også valgt inn i kommunestyret.

- Jeg har til og med stått på lista til stortinget. Heldigvis ble jeg ikke valgt inn der, jeg hadde nok ikke hatt det så kjekt der. Grunnen til at jeg engasjerte meg i politikken var å holde Fremskrittspartiet i ørene. Det er et fælt parti. Det er ikke allverden man får gjort på bydelsnivå, men det kan være lærerikt. Også som revyartist og klovn er jeg ofte innom politiske tema. Det må være lov å forsøke å banke litt vett i knollen på folk, humrer Per Inge.

 

Fakta:
Per Inge Torkelsen
Alder: 51
Sivilstatus: Gift, fire barn.
Aktuell: Klovn og forfatter

Frank Bertelsen

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...